ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Българските посланици в ЕС трябва да налагат историческата истина за Македония

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Заключенията за разширението на Европейски Съюз в Западните Балкани, в които през вчерашния ден бяха включени част от българските условия към Северна Македония, са отритнат от Чехия и Словакия.

В сряда немското председателство на Съвета на Европейски Съюз предложи чернова на документа, в която има рекомендация Република Северна Македония да завърши с " неправилната интерпретация на историята " и да съблюдава Договора за другарство с България. Чехия и Словакия обаче са отхвърлили по този начин препоръчаните изводи за разширението на Европейски Съюз, тъй като са на мнение, че „ се вършат прекомерно доста отстъпки на българските искания… “

Нека върнем лентата на времето, с цел да забележим, че в Прага от дълго време има мощно македонистко лоби, обработващо в антибългарски дух чешката аудитория.

Преди четири години бе пуснат по екраните антибългарският филм, „ Трето полувреме “, в който с европейски пари се показа изкривена версия на българското военно наличие във Вардарска Македония по време на Втората международна война.

Чехия участваше в този филм и финансово, и като съпродуцент.

Вече 15 години в Пражкия университет има катедра „ Македонистика “, която освен учи на „ македонски “ език чешки и словашки студенти, само че и стартира македонисткия прочит на българската история.

Подобно е ситуацията в Братислава, където македонистите имат мощно лоби на антибългарска основа.

Представям на вниманието на Министерство на външните работи на Република България преведената на британски език книга на починалия Коста Църнушанов „ Сръбски и хърватски свидетелства за българския темперамент на Македония “.

Книгата е отпечатана през 1997 година, по мое предложение като дипломат в Хърватия, и бе популяризирана измежду дипломатическия корпус в Загреб.

Във встъпителното си слово, при връчването на акредитивните писма на президента Туджман, обърнах особено внимание на приноса на Коста Църнушанов за българо-хърватското другарство сред двете международни войни.

По мое предложение, с поддръжката на Гордан Гърлич-Радман /днес хърватски външен министър/, през 1999 година хърватският президент Франьо Туджман награди посмъртно Коста Църнушанов /1903-1996/ с медал " Даница Хърватска ".

Така хърватският държавен глава, по обучение историк, призна истината за българския темперамент на Македония и всъщност се отхвърли от своя македонизъм, изповядван в СФР Югославия.

Тази моя активност в Хърватия бе напълно подкрепена както от тогавашния президент Петър Стоянов, по този начин и от Министерство на външните работи.

Надявам се външният министър Захариева неотложно да разпореди печатане на нов тираж на този капитален труд, който ще се популяризира от българските посолства по света.

Без систематична дипломатическа агитация, която да постанова българската историческа истина и опровергава македонистките фалшификации, България мъчно ще убеди европейските страни в своята справедливост по „ македонския въпрос “.

Автор: Велизар Енчев
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР