ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Даниел Капсъзов пред ФАКТИ: Трябва да си помагаме и да се държим, защото сме страхотна нация

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Днес представители на мотоклуб „ Widow’s Sons “ („ Синовете на вдовицата “) раздадоха топла рибена супа на нуждаещи се хора в Пазарджик. Това надалеч обаче не е първата, не е и последната благотворителна акция на самодейността „ Помощ на две колела “.

От ФАКТИ се свързахме с президента на мотоклуб „ Синовете на вдовицата “ Даниел Капсъзов, с цел да научим повече за техните начинания.

„ Нашата мото-организация по принцип се занимава с щедрост и състрадание. Тя е основана тъкмо по тази причина – до момента в който караме моторите си, творим положителни каузи. Започнахме първоначално с вървене по домовете – по този начин наречените центрове за настаняване от фамилен вид за дечица, които са с увреждания или деца, които са изоставени. Започнахме лека-полека да оказваме помощ на тях, като помагахме с това, което имат потребност. Основната ни помощ беше освен да носим храни и така нататък, а да ги учим да учат, да четат, да пишат. Награждавахме ги с дарове, които те желаеха. Оттам тръгнахме. Минахме през много премеждия, до момента в който намерим верния метод и път “, описа Капсъзов.

„ Инициативата за този обяд е продължение на миналата самодейност, която започва март месец тази година, когато стартира и затварянето поради пандемията. Тогава с моторите обиколихме над 2400 семейства и раздадохме над 3600 хранителни пакети, които бяха за задоволителни за изхранването на четиричленно семейство за една седмица. Видяхме в каква обстановка живеем, какъв брой малко им би трябвало на хората, с цел да се почувстват добре, да имат какво да ядат. Имаше доста интелектуалци, които нямаше с какво да нахранят децата си. Не приказваме за небогати хора, а хора, които са пострадали особено от ограниченията, подхванати за справяне с пандемията. Приключихме два месеца по-късно, когато завърши така наречен карантина.

Сега започнахме още веднъж, тъй като имаме една група, която се споделя „ Помощ на две колела “ и в нея хора започнаха да питат няма ли да продължим, тъй като има потребност от това нещо. Има потребност от помощ, от протегната ръка. Решихме с нашите братя от нашата организация да стартираме разпределяне на обяд на едно място, тъй като няма опция сега да пътуваме с моторите, да бъде по-мобилни. Решихме да раздаваме храната в София, на спирка „ Вишнева “, тъй като считаме, че мястото е доста уместно за тази цел.

В началото концепцията беше да раздаваме по 50 обяда, след това някой от братята сподели, че има хора, които постят и преценихме да създадем още 50 обяда, които са постни. Не постни за хора, които постят по насила, тъй като нямат опция да ядат месо, а постни за фактически религиозни хора. Така обeдите станаха 100 дневно “, сподели той.

Инициативата ще подготви и особено меню за идните празници. „ За Никулден ще раздадем в неделя африкански сом – страхотна риба, която е подаяние от наш брат, той има плантация. Ще създадем и рибена чорба от африкански сом, доста хубави салати. Раздаваме още самун и вода – подаяние от „ Балдаран “ и „ Михалково “, сподели Капсъзов.

„ Събрали сме се много хора, които желаеме да върнем вярата на хората. Да върнем желанието им за живот и доверието в хората. Увълчили сме се, затворили сме се. В сегашната обстановка самичък човек не е за на никое място. Трябва да си оказваме помощ и да се държим, тъй като сме страхотна нация. Да се прави положително е заразно. Ние, като поехме самодейността в София, мигновено наши братя поеха и в Пазарджик. Днес в Пазарджик раздадохме обяд на три места. Използвахме кухните на БЧК, които са пригодени за разпределяне на храна дружно с общината в Пазарджик. В Разград също стартира подаяние. Ще стартира на Никулден, ще продължи на Коледа, по-късно Ивановден.

Ще има празнични обеди с типични, обичайни български храни. Рибена чорба, печени шарани, меню за Коледа. Отделно в София, на „ Вишнева “ ще раздаваме и греяно вино, с цел да могат хората да усетят хубавата домашна конюнктура, която на множеството липсва поради неналичието на финанси. Също там сме спрели и един медицински съвещателен кабинет, който ще следи за спазването на противоепидемичните ограничения, ще се мери температурата на всеки един от искащите, ще се дезинфекцират в препарати ръцете и самото място. Взели сме и всичко належащо, с цел да не оставяме следи след себе си и да могат хората да са безусловно спокойни и сигурни, че идвайки, няма да се заразят “, описа Капсъзов.

На въпроса какво им споделят хората, които се хранят при тях, Даниел Капсъзов отговори: „ Повечето хора са със сълзи на очите. Всички споделят, че няма по какъв начин да ни благодарят и да изкажат признателност. Това е най-голямото благополучие на един човек – да види, че протяга ръка и оказва помощ на различен. Спирка „ Вишнева “ било обичано място на кралица Йоанна Българска или принцеса Джоана, която назовават „ Царицата на Милосърдието “. Една фраза на нейната майка е, че всеки ден спи и ядем и по тази причина и всеки ден би трябвало да протягаме ръка към милосърдието и благотворителността. Една от аргументите да изберем спирка „ Вишнева “ е тази – заредена е с позитивна сила на една страхотна жена “.

„ В Разград раздаването за Никулден ще стартира по обяд, към 12:00 часа. В София, на „ Вишнева “, ще раздаваме още веднъж от 12:00 часа. Инициативата ще продължи до април месец, до момента в който свърши оповестената изключителна обстановка. Ако по-рано отворят страната, ще приключим тогава “, сподели Капсъзов в края на диалога ни и благодари на общината на регион „ Лозенец “, на Министерството на превоза и за позволението самодейността да разлепи плакати с информация по спирките на градския превоз и пощенските клонове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР