ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Карго култ. Новата официална религия в България с главен жрец Борисов

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Нека ви опиша една история.

Историята на една от новите международни религии – по този начин наречения „ карго фетиш “.

Какво е " карго фетиш "? Карго култът (бел. ред. cargo – от англ. " товар " ), именуван още „ Култ към небесните блага “, е странна религиозна процедура, известна към момента в далечните острови на Меланезия. Това е в Тихия океан, някъде сред Австралия и Хавай.

Култът води началото си от 19-ти век, когато първите европейски търговци стигат до тези острови и избухва с невероятна мощ през Втората международна война. Тогава на островите дебаркират американски и британски войски и стартират – естествено – да получават доставки с снабдяване и оръжие, които самолети им спускат от небето.

Представяте ли си – големи сандъци, цялостни с храна, облекла, оръжие и всевъзможни битови предмети падат от небето с парашути. И тъй като бойците раздавали храна и предмети на локалните, те почнали да имат вяра, че това е подарък от боговете.

Добре, но в един миг войната свършва, американците и англичаните си потеглят и божествените блага стопират да падат от небето. Лошо, тъй като поклонниците на карго култа към този момент са почнали да имат вяра, че всички западни артикули и артикули са основани от духовете на предците на туземците и са предопределени единствено за тях.

И какво вършат туземците? Ами вземат решение, че белите хора знаят някакви вълшебства, с които са привиквали цялата тази берекет. И тъй като белите хора към този момент ги няма, туземците вземат решение, че с цел да повикат още веднъж падащите от небето сандъци, би трябвало едно към едно да повторят всичко, което бойците са правили. Да повторят магията. Едно към едно, без да пропущат никакви детайлности.

И стартират да строят фалшификати – безусловно точни копия на самолетни писти, контролни кули и самолети. Вярно, вършат ги от дървета, клони и листа, но другояче са същите.

Правят радио антени от плява, слушалки от кокосови орехи, пушки от пръчки… Почти истински… Рисуват по тялото си ордени, вършат строева подготовка, маршируват. Дават дежурства и наряди. С факли изобразяват сигнали, които би трябвало да привлекат в небето самолети. Всичко наподобява напълно като същинско, единствено дето не е.

Всичко, което ви описвам е реалност. Това е истина.

Усещате ли накъде ви повеждам?

Усещате ли по какъв начин карго култът се е трансформирал в съществена вяра тук, в България?

Усещате ли кой е висшият сановник на тази вяра?

Европейските хора живеят сполучливо?

Дай да забележим какво вършат и да го създадем същото!

Нямат корупция. Що? Щото имат закони и прокурори… Ми дай и ние ще изплетем от плява закони и прокурори. А на най-главния и каскет ще изплетем.

Имат правосъдна система, която работи?

Бързо носете кокосови орехи и сухи съчки да изплетем една правосъдна система. Я виж, че тя наподобява напълно като тяхната. К'во като е от тиня и сламки? Изглежда ли същото – наподобява. Нещо искания?

Онези борят ковид. Как? С карантина?

Ми дай да изплетем една карантина от плява и ние. Ама в тяхната има държавни помощи за всички, които си стоят у дома, помощи за бизнеса и какво ли още не. Ми ние от кое място да знаем? Нашата карантина я плетем от плява и на тип си е прелестна.

Демокрация, избори – ще изплетем, бе. Дай тиня, плява и пръчки. Ей го – същото. Няма по какъв начин да не проработи…

И по този начин, вместо да е такова, каквото би трябвало, се получава едно уродливо създание.

Отвън – същото като оригинала, от вътрешната страна – кухо.

Ей това е карго култът.

Новата публична вяра на България.

И нейният висш сановник е министър-председателят Бойко Борисов.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР