ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Безсилието на ЕС по отношение на Унгария и Полша тласка Европа към тоталитарен капан

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Отказът на Унгария и Полша да следват правилата на върховенството на закона и неспособността на управлението на Европейския съюз да ги принуди да се съобразят с главните правила на участие в Блока още веднъж вкарват Европа в задънена улица и я водят до разединение, разяснява френският народен всекидневник Le Monde, представен от Агенция " Фокус ".

Досега всички опити на либералите да се опълчват на властническите водачи единствено са съдействали за укрепването на националистическите хрумвания на континента и скоро те могат да обхванат в самото сърце на страните-основателки на Европейски Съюз, предизвестява вестникът.

На 21 юли 2020 година, след маратонската среща на върха, европейските водачи се почувстваха изтощени, само че щастливи: за първи път Блокът съумя да реализира единодушие по бюджет от 1 074 милиарда евро, който сплоти „ алчните “ северняци, „ безгрижните “ южняци и „ амбициозния “ Брюксел и в допълнение създадоха проект за стимулиране на стопанската система в размер на 750 милиарда евро, напомня изданието.

В същото време водачите на Източна Европа, най-вече Унгария и Полша, обявиха, че в документите има „ неизясненост “ във връзка с условията за господство на закона, която съгласно тях може елементарно да бъде заобиколена, до момента в който други европейски водачи настояват тъкмо противоположното. Всичко това докара наблюдаващите до заключението, че утвърденият текст е „ един от тези неуместни взаимни отстъпки, които са отворени за всяко пояснение “. По-късно Европейският парламент обясни обстановката: в действителност ще бъде основан „ механизъм “, който да свързва заплащането на средства от разнообразни фондове със зачитането на свободите на правосъдната система, медиите, опозицията и жителите.

Четири месеца по-късно Европа още веднъж е в невъзможност и разединение: належащо е да се договаря още веднъж, защото най-малко двама водачи не престават да отхвърлят да им постановат очевидното, показва вестникът. Става въпрос за гарантиране, че техните държавни управления се преценяват с член 2 от Договора за Европейския съюз, който гласи, че „ Съюзът се основава на полезностите на зачитането на човешкото достолепие, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и зачитането на правата на индивида, в това число правата на лицата, принадлежащи към малцинствата ".

През годините унгарският и полският „ режими “ в никакъв случай не са спирали да осъждат „ фарса “ и „ конспирациите “ на Европейската комисия, що се отнася до призоваването им към либерален ред, напомнят от редакцията. При неналичието на нужните принадлежности обаче Европейската комисия се провали, защото изисква единомислещо решение за наказване на излязлата от рамки страна. По този метод е задоволително страната да откри един-единствен съдружник, който да блокира този развой, изяснява вестникът.

Що се отнася до Европейския съвет и Франция, те в никакъв случай не са полагали съществени старания в действителност да санкционират унгарските и полските водачи, отбелязва изданието. Без да плануват, че ще възникне доста по-сериозен спор, те имаха вяра, че проявата на мощ ще бъде задоволителна, с цел да ги дискредитират.

Както отбелязва обаче Анаис Вой-Жили от Френския институт по геополитика, тези политически сили, в противен случай, са се възползвали от проникването на своите хрумвания освен надълбоко в личните си страни, само че и в цялото европейско общество. Резултатите от последните европейски избори безспорно демонстрираха отличната дарба на прогресистите да се опълчват, само че главно потвърдиха офанзивата на поддръжниците на консервативната гражданска война, показва вестникът.

Проблемът с миграцията, разочарованието от демокрацията, тероризма, недоверието към елитите - всичко това оказа помощ на нелибералните водачи да реализират задачите си, отбелязва вестникът. Те в действителност се трансфораха в първата опозиционна мощ в Европа и „ съумяха да отхвърлят обществения въпрос в интерес на националния “, споделя Вой-Жили. Внимателните - или недалновидни - европейски структури и водачи на страните-основателки на Европейски Съюз, които се стремят на първо място да запазят облика на към този момент несъществуващо единение, в действителност дават цялостна независимост на деяние на ултраконсерваторите, които през днешния ден са уверени в близостта си до успеха в идеологическата борба, твърди вестникът.

Изданието припомня за последните думи на американския професор Даниел Келемен за „ властническия капан “, в който може да попадне Европейският съюз, лишен от нужните средства за наказване на съперниците на демокрацията за „ ексцесии “. Тревожно е, че на следващия ден „ нелибералното " отклоняване може да стигне до самия център на страните основателки на Европейски Съюз, което, както знаете, към този момент не е изключено, заключава вестникът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР