ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Андрей Зографски пред ФАКТИ: Имаме съмнения, че някой близо до управляващите е манипулирал гласовете в „София избира“

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Днес гражданска интернет самодейност „ Спаси София “ алармира за нередности и евентуални операции по време на вота за разпределение на гражданския бюджет по стратегия „ София избира “.

„ На два пъти гласовете в самодейността „ София избира “ бяха манипулирани посредством автоматизирано гласоподаване за съответни планове “, споделят от „ Спаси София “.

„ София избира “ е стратегия на Столичната община за реализация на планове за възстановяване на градската среда, препоръчани от жителите и определени от тях с гласоподаване. Бюджетът на програмата за 2021 година е 1 500 000 лв..

От ФАКТИ се свързахме със съоснователя на „ Спаси София “ Андрей Зографски, с цел да приказваме за нередностите, за които от самодейността алармират. Разговора ни четете в идващите редове:

- Г-н Зографски, какво съставлява гражданският бюджет?

- Гражданският бюджет е механизъм за непосредствено въздействие на жителите, които заплащат налози. С него те могат да вземат участие в разпределението на средствата. Тоест жителите подават сами плановете, които считат за значими и по-късно сами гласоподават. Това е практиката в доста други европейски градове, а множеството имат такива цивилен бюджети.

Въпросът обаче е по какъв начин е проведено самото подаване на плановете и самото гласоподаване, където имаме тежки рецензии към Столичната община.

- Какви са тези рецензии?

- Ние направихме система за засичане на тези гласове. Още на 10 ноември установихме, че се натрупат подправени автоматизирани гласове за един от плановете. Става дума за плана за Копитото. Тогава подадохме сигнал към заместник-кмета по цифровизация Генчо Керезов, който в профил над 1400 подправени гласа тъкмо за този план. От Столичната община признаха, че тези гласове в действителност са били подправено генерирани , с което признаха, че системата е била пробита и е било допустимо някой да подава нерегламентирани гласове и с това да изкривява волята на софиянци.

След това гласуването продължава относително обикновено с естествен брой гласове, разпределени почти по всички планове, изключително по няколкото водещи, които по този начин или другояче още през цялото време събират най-вече поддръжка. Това се трансформира фрапантно в последния ден на гласуването - 30 ноември , когато първо, уеб сайтът е свален и гласуването е невероятно, недостъпно 8 часа от този финален ден. Между 01:00 през нощта и 09:20 сутринта е невероятно да се гласоподава. Второ, откакто уеб сайтът още веднъж е пуснат в приложимост, следим – и нашата система ясно го демонстрира, съсредоточено, голямо, в десетки пъти повече от предходните дни гласоподаване единствено за един план. Това продължава в границите на целия финален ден, на всичките оставащи 15 часа, когато този план натрупва над 2000 гласа и измества плана на „ Спаси София “, който от самото начало беше пръв.

За съпоставения, тези 2000 гласа, които планът получава в границите на тези 15 часа са идентични с гласовете, които получава през 25 от предходните дни. Тоест за 25 дни планът е събрал 2000 гласа, толкоз събира и в границите на 14-15 часа, което за нас е безусловно невероятно, изключително при липса на някакви медийни изяви или промотиране. Абсолютно невероятно е да натрупате съвсем половината гласове в последните няколко часа на гласувано, откакто се гласоподава цялостен месец.

- За същия план ли става въпрос – този за „ Копитото “, или за друг?

- Става въпрос за второ ранкирания план към оня миг. Това е план за учебни тоалетни. Познаваме хората, които се борят за този план, хората, които са го подали. Те са градски активистки и от години се борят за възстановяване на изискванията на децата, за детските площадки, за учебните заведения. Нямаме безусловно никакво подозрение, че те имат каквото и да е общо с това хипотетично манипулиране на гласовете. Имаме обаче подозрения, че някой в общината или покрай ръководещите е манипулирал гласовете, с цел да отърве госпожа Фандъкова от нуждата да извърши плана за „ Патриарх Евтимий “ .

Първоначално тя изрично застана зад плана, дори го промотира, само че по-късно потъна вдън земя, откакто нямаше задоволителна героизъм и храброст да го отбрани и на процедура да го осъществя. Затова и ние бяхме принудени да подадем този план за програмата „ София избира “, точно с цел да потвърдим, че той има поддръжката на софиянци. Това и доказахме – планът беше непрекъснато първи до последните 4-5 часа от гласуването, натрупа максимален брой гласове. С това доказахме на Фандъкова, че планът има поддръжката на столичани.

Недопустимо е обаче първият път да има вмешателство и подправени 1400 гласа – това е голям брой на фона на 20 хиляди гласа като цяло, насъбрани в програмата. Недопустимо е това да се случи един път, само че още по-недопустимо е да се случи още един път в последния ден на гласуването - първо уеб сайтът да бъде свален, а по-късно от първата минута да стартира едно съсредоточено, в десетки пъти по-голямо гласоподаване, от който и да е било предходен ден.

Искаме да се поеме отговорност. Искаме заместник-кмета по цифровизация, който дава отговор за програмата и друга работа няма, да каже за какво е направил такава система, което е била пробита един път сигурно и евентуално и повторно, а госпожа Фандъкова да поеме отговорността за какво унищожава поредна стратегия, която показва вярата на столичани. Ние сме безусловно отвратени от обстоятелството, че те разпределят 1 милиард и 700 милиона лв. бюджет годишно, само че не могат да разрешат 0,1% от него – т.е. 1 милион и 500 хиляди, да се дефинира по един почтен и транспарантен метод от жителите на София. Ето това е огромният проблем, тъй като посредством тази система, посредством това гласоподаване всички софиянци видяха образно по какъв начин работи, по какъв начин работи нечестното ръководство, чието лице е госпожа Фандъкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР