ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Валентин Попов пред ФАКТИ: Протестът ще мине под надслов „На коя линия е МВР“

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Недоволството на чиновниците на Министерството на вътрешните работи по отношение на плануваното нарастване на възнаграждението им с 10% продължава. Служителите на Министерство на вътрешните работи упорстват за по-висок % на нарастването и се готвят да излязат на нов митинг тази неделя – на 8 ноември.

От ФАКТИ се свързахме с ръководителя на Управителния съвет на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи Валентин Попов, с цел да приказваме за настояванията на чиновниците в Министерство на вътрешните работи и проектите на синдиката. Разговора ни четете в идващите редове:

- Г-н Попов, през вчерашния ден от синдиката на пожарникарите „ Огнеборец “ оповестиха, че са разговаряли за 15% нарастване на заплатите на чиновниците – Вие по какъв начин смятате, това задоволително ли е?

- И аз го четох. Към нас няма отправено такова предложение публично, само че никога не ни устройва.

- Тоест Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи не е получавала такова предложение?

- Не, ние не сме получили такова предложение, не сме взели участие в някакви диалози, договаряния, в които да е упоменато такова предложение и никога нарастване в подобен размер не ни устройва и не ни прави работа.

- Вие оставате твърдо зад настояването за нарастване от 30%, по този начин ли?

- Не, ние сме казвали до момента, че желаеме 30%. Ние направихме едно съпоставяне с други административни структури в страната – знаете за Постановление 240 от 31 август, в което са изброени 34 административни структури. Към тях напълно скоро бяха добавени още две – станаха 36. Ние просто вършим съпоставяне сред 10-те %, които се предлагаха за нас и техните до 30%, като множеството от тях ги получиха със задна дата от 1 август.

В момента мога да направя безусловно същото съпоставяне. Пак ще кажа, че в това разпореждане изброените административни структури бяха разказани от финансовия министър като администрации, чиито чиновници са натоварени с директно присъединяване в налагане на ограничения за битка е пандемията и очистване на следствията от COVID-19. При това състояние пък в последните дни Министерство на вътрешните работи даде и коли, и чиновници, които директно да се занимават още веднъж с COVID-19 и разликата от два пъти на мен по никакъв начин не ми се вижда да съществува в работата, която правят чиновниците на Министерство на вътрешните работи и чиновниците на изброените администрации. Нещата още веднъж са несправедливи и още веднъж се наскърбих.

- По мотив тези 25 микробуса на Министерство на вътрешните работи, които ще бъдат отпуснати и съответните чиновници на Министерство на вътрешните работи, които са минали образование за парамедици и ще работят с тях – Вие говорите сега за финансово нарастване, само че има ли и още нещо, което може да се направи за чиновниците, които ще работят на първа линия с пациенти?

- Ние работим на първа линия от момента на оповестяване на изключителното състояние през март тази година. Специално тези 50 сътрудници – те ще са в средата на първата линия. Те ще са в действителност толкоз директно заети с битката против пандемията, че повече няма накъде. Единствените хора – реверанс пред тях, които дават повече, това са медиците, които се занимават непосредствено с болните от Covid и които прекарват дълги наряди без да смъкват защитните дрехи. Още един път реверанс пред тях. Само че тях ги няма в тези 34 администрации, за тях се плануват някакви други ограничения също в новата година.

- Все отново какво може да се направи?

- Могат да се създадат няколко неща, които ненапълно са свързани с финансов запас. На Вас известна ли Ви е статистика за позитивни PRC проби, за болни и за умряли от Covid чиновници на Министерство на вътрешните работи? Аз я нямам тази статистика, синдикатът я няма. Смятам, че статистика има, само че просто я няма в общественото пространство, не е общо притежание. Не съм и задоволително уверен, че Министерство на вътрешните работи има задоволително ясна тактика във връзка с това по какъв начин да пази чиновниците от заразяване. Не съм уверен - не мога да настоявам, че няма, не мога да настоявам, че е неприятна, само че не съм уверен.

Предстои ни да зададем тези въпроси въпроси публично на министерството. В качеството си на шеф то има избрани отговорности, предоставени му със заповеди на министъра на опазването на здравето. Може би ще би трябвало в действителност да подложим на една по-сериозна полемика въпроса доколко тези заповеди се съблюдават в Министерство на вътрешните работи.

- Готвите ли народен митинг?

- Да, на 8 ноември.

- Какви ще бъдат формалните Ви претенции?

- Протестът ще мине под надпис „ На коя линия е Министерство на вътрешните работи “. Някой ще би трябвало да ни отговори настина на този въпрос, тъй като нарастването на възнаграждението някъде се случва от 1 август, ние приказваме за 1 януари идната година. Когато се направи съпоставяне сред тези нараствания, се оказва, че Министерство на вътрешните работи не е на първа линия, ами някъде на 18 линия. Смятаме да сложим съществено този въпрос и да чакаме отговор.

- Тоест тези претенции ще бъдат към бюджета за идната година?

- Нашите претенции биха могли да бъдат също със задна дата, само че не са. Ние проявихме задоволително самообладание като не скочихме внезапно още през септември, когато се запознахме с това разпореждане на Министерския съвет. Ние много толерантно изчакахме да пристигна времето, когато ще се приказва за бюджета за 2021 година. Очевидно – за мен най-малко стана явно, че толерантността, която проявихме не беше оценена. Компромисите, които бяхме склонни да създадем, тези от тях, които направихме и продължаваме да вършим като не приказваме за задна дата, а за 1 януари явно също не са оценени. Ако ще вършим взаимни отстъпки, които ще вредят на нас и на нашите членове, мисля, че няма да сме на мястото си като синдикална организация. Възможностите ни за взаимни отстъпки се изчерпват от ден на ден и повече.

- Ще Ви върна към статистиката за чиновниците на Министерство на вътрешните работи, болни от COVID-19, която споменахте по-рано – защо приказва такава липса в случай че не на статистика, то на обществена статистика?

- Липсата на такава статистика най-малко мен, като представител на синдикална организация, ме тормози и ме тормози. Би трябвало да я има, тъй като най-малкото това би посочила в какъв риск работим. Разбира се, тази статистика не би могла да е единствен мотив, тъй като хора се разболяват и се заразяват освен в осъществяването на отговорностите си.

Двете неща биха могли да бъдат малко свързани обаче, тъй като в това отношение министърът на вътрешните работи загатна някои цифри – какъв брой жители са били карантинирани от началото на пандемията, какъв брой са сега карантинираните – те са близо 30 хиляди, какъв брой са откритите нарушавания на карантината и какъв брой са влезлите в действие присъди за нарушение на тези ограничения. От всичко това, особената тежест е на гърба на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. След това да вършим сравнението с работещи на първа линия с до 30% нарастване и работещи чиновници на Министерство на вътрешните работи на не зная коя линия с 10-15%, сътрудниците имат всички учредения да се усещат афектирани.

- Все отново какъв % би бил допустим?

- Ние досега не сме получили публично в хода на договаряния какъвто и да е било %, с цел да можем да приказваме по него и да излезем с насрещно предложение, тъй че ще се въздържа да дефинира. Нормалното е това да става в границите на преговорен развой. Той стартира, имахме една първа среща с представители на политическото управление на Министерство на вътрешните работи, включително и с министъра, единствено че по време на тези договаряния чухме това, което бяхме чули и преди този момент – 10%. На тази среща ние също не говорихме за някакви проценти, не излязохме с насрещно предложение, тъй като сметнахме, че не сме получили никакво предложение. Това е реалност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР