ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Тошко Йорданов пред ФАКТИ: Нормална държава няма да прави това

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Рекламен пазар у нас действително няма. Големите частни национални малките екрани извиват ръцете на рекламодателите.

Държавата влага огромен % от европейските пари в малките екрани под формата на реклама, като по този начин може елементарно да ги дисциплинира. Реално Национална агенция за приходите ревизира изборно, според кой къде популяризира.

Това съобщи пред ФАКТИ телевизионният водещ Тошко Йорданов. Той разяснява медийната независимост и рекламния пазар, поради който 7/8 ТВ се излъчва посредством такса.

Разкри и детайлности за това, по какъв начин се разпределя рекламата у нас.

Вашата телевизия мина на лъчение посредством такси, поради рестриктивните мерки в рекламния пазар. Как се справяте в тази обстановка?

Справяме се добре. Рекламен пазар у нас не съществува. Има една елементарна причина. Големите национални частни малките екрани извиват ръцете на рекламодателите. Те имат избрани условия.

Те желаят сред 80% и 90% от бюджета да отива при тях, с цел да им създадат нужните отстъпки. При отвод цените стават доста по-високи. Това принуждава рекламодателите да заделят целия си бюджет за двете съществени малките екрани.

При това състояние, в случай че Комисията за защита на конкуренцията беше самостоятелен орган, можеше да отвори договорите на двете малките екрани и да се разкрият нарушаванията, които се вършат.

Рекламните организации, които играят медиатори на това, работят по същия метод. Работят с голям размер и с отстъпки към огромните малките екрани. Реално, в случай че аз съм огромен рекламодател, даже и да желая, няма къде да си пренасоча средствата, тъй като ще изгубя огромни отстъпки. Това е безусловно нарушаване на закона за независимост на конкуренцията.

Като прибавим и страната, която вкарва в трите огромни малките екрани голям % от европейските пари под формата на реклама. Това изяснява по какъв начин един жест от държавното управление незабавно дисциплинира малките екрани, тъй като другояче губят средства.

Преди време малките екрани се устояха единствено от комерсиална реклама. Сега голям % идва от страната. Това ги прави безусловно подвластни.

Трето, страната посредством Национална агенция за приходите и ДАНС тормози рекламодатели, които си разрешават да се явят в медии, които не са подвластни. Това е действително. Обяснява се за какво нямаме действителен рекламен пазар.

Някои медии разчитат доста на постъпленията, които идват от партиите в предизборната акция. При съмнение, че дадена медия е самостоятелна, това не я ли оставя без тези средства?

Разбира се, че евентуално няма да получиш. Така е. Големите партии ще изхарчат парите, които взимат от нас посредством осем лв. дотация. Това е безусловно закононарушение, като се има поради и референдума, съгласно който максимумът е един лев. Абсурдно е да чакаме от партиите да проявят морал. Те не го демонстрират на базово равнище, а ние да чакаме да стане на равнище рекламен пазар или къде да изхарчат действително нашите пари.

Имате ли случай на рекламодатели, които са заявявали, че са били обезпокоени да популяризират във вашата телевизия?

Факт е, че Национална агенция за приходите си ревизира изборно, според това, кой къде се появява като рекламодател. Това е процедура. Има рекламодатели, за които не желая да приказвам непосредствено, тъй като още веднъж ще им основа проблеми. Тези хора не са отговорни за нищо.

Продължава историята с следствието от държавни организации против телевизия Евроком. Смятате ли и че с вашата телевизия може да се случи това?

Това не е изключено. Ние споделяме, че страната натиска медии. Ние обаче имаме мафиотска конструкция, която е овладяла страната. Ако страната е естествена, тя нямаше да прави това. С тази конструкция не бих се учудил това да се случи на всяка една свободна медия. Тъй като са боси на полето на обстоятелствата и са в нарушаване по всяко отношение, се работи по този метод. Ако правото беше на тяхна страна, диспутът щеше да се води на полето на обстоятелствата. Факти като Осемте джуджета, Пацо Терасата и чекмеджетата на Борисов не участват в дебата. В дебата участват Национална агенция за приходите, ДАНС и други сходни.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР