ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Бурхан Немутлу пред ФАКТИ: Молим се да не се затвори ски зоната в Банско

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Бурхан Немутлу е шеф на хотел „ Регнум “ в българския курорт Банско. Когато при започване на корона рецесията през март месец тази година Банско беше под карантина, господин Немутлу провежда акцията „ Топла храна в сложен миг “ и помагаше на 60 души в Банско да получат храна.

От ФАКТИ се свързахме с Бурхан Немутлу – за упованията от идния зимен туристически сезон, за противоепидемичните ограничения в хотелите в Банско и чака ли се ново затваряне на зимния курорт, четете в идващите редове:

- Г-н Немутлу, по какъв начин очаквате, че ще се развие идния зимен туристически сезон?

- Неизвестните са толкоз доста, че е мъчно да приказваме, само че въпреки всичко ние сме хотелиери и би трябвало да се подготвим за всевъзможни разновидности. Към момента приключи първата фаза на ранните записвания. Това, което се вижда като резултат от тях е, че ни чака доста тежък зимен сезон.

- Тежък като претрупан или тежък като малко туристи?

- Тежък от позиция на това дали изобщо ще има сезон или не. Това, което виждаме е, че сезон ще има, само че ще бъде тежък и сме заложили 60% загуби. В ранните записвания виждаме спад от над 70%, само че, съгласно нас, в сезона спадът ще е към 60%.

- Все отново се подготвяте за сезон, по този начин ли е?

- Да, приготвяме се. В момента обстановката с пандемията е доста тревожна, само че въпреки всичко, когато отворим сезона, съгласно мен, ще има спад в заболеваемостта. Надяваме се на Балканските страни. В момента ги няма тези рестрикции за карантина от 14 дни с Турция, с Румъния, със Сърбия и това се отразява и в резервациите ни. Повечето, несъмнено, ще имаме доста огромен спад на туристи от Англия, от Израел, от Русия мога да кажа, че съвсем няма никакви резервации, от Гърция. В Банско преди имаше много гръцки резервации и те започваха от Коледа да вземем за пример, декември месец. За момента следим, че от Гърция нямаме никакви резервации. Те не знаят какво ще стане, тъй като гръцкото държавно управление към този момент изисква PRC проби или самоизолация при влизане в България. Доста от обичайните пазари сега липсват.

Все отново ще имаме български туристи. Очакваме спад към 60%, само че ще има български туристи. Ако въпреки всичко и от балканските страни останат два-три пазара, сезонът ще завърши и няма да го назовем нулев сезон. Ще бъде обаче доста сложен и доста от нашите сътрудници мисля, че може би няма да отворят.

- В този ред на мисли, успяхте ли да съберете нужния личен състав – част от хората в бизнеса дълго време бяха без работа, връщат ли се към нея?

- Специално в нашия хотел ние запазихме главния личен състав, с който работим. В ограниченията, които сега страната ни предлага – с изключение на 60 на 40, за туризма и превоза имаме една спомагателна мярка за подкрепяне на заетостта, която е 290 лв. за всеки един чиновник. Освен това чакаме да се удължи до края на годината и мярката, която сега работи – в случай че се вземе чиновник от борсата, тогава страната предлага да заплати минималната работна заплата, а разликата към този момент ние ще я посрещнем.

Тази година проблеми с личния състав не чакам, защото сега много хора се върнаха от чужбина, имат потребност от работа, от прехранване. Единственото, което се молим е да не се затвори ски зоната, тъй като всичко зависи от нея. Ако ски зоната не се затвори, аз мисля, че сезонът по някакъв метод ще го изкараме, въпреки и доста слаб.

- Споменавайки затваряне, Банско беше напълно затворен през март. Преди няколко дни доцент Ангел Кунчев предложи да посещаваме планината и пистите. Как ще коментирате това – през март затвориха града, в този момент ни споделят да идем в планината?

- Не желая да давам оценка за март месец, защото освен при нас, само че и в света нямаше никаква подготовка и всеки се опитваше със своите способи, със своите средства да опитва на правилото на тестът и грешката, само че мисля, че към този момент имаме задоволително насъбран опит с битката с ковид. Натрупаха и административен опит, и здравен опит и мисля, че си взеха нужните поучения.

Както той се изрече – предлага се на хората да се качват в планината и да карат ски. От тази позиция аз съм оптимист, че решенията през сезонът няма да се вземат толкоз на мига и ще бъдат по-мъдри.

- Да разбирам ли, че, съгласно Вас, решението през март е била направено небрежно?

- Да, бързо. Те нямаха опит, не бяха готови. Тогава се очакваше, че тази пандемия може би по този метод ще се пребори, само че - както виждаме, тя ще си продължава, до момента в който не се откри имунизацията. Никой не очакваше, че и през лятото пандемията ще продължи в този си тип. Много хора не чакаха също, че толкоз рано ще скочи броя на инфектираните, защото тази фаза се очакваше, само че не толкоз рано. Точно по тази причина споделих, че сезонът стартира с доста незнайни, само че въпреки всичко сме оптимисти, че до момента натрупахме опит – освен в България, само че и по света. Вече се знаят трите съществени фактора, без които не можем да продължим.

Клиентът с изключение на цена и качество, което ще получи, към този момент гледа и третия доста значим фактор – проектът за деяние против разпространяването на COVID-19. Този метод на клиента при избор на дестинация ще бъде доста значим. Той към този момент гледа до каква степен дестинацията в действителност е безвредна и до каква степен локалната власт и хотелиерите сме подготвени с проекта за деяние против COVID-19. В България доста бързо реагирахме - още когато се отвори летният сезон. Направихме нужната инвестиция. Това въпреки всичко бяха доста разноски за нас, само че не се поколебахме да създадем тези старания в името на дестинацията.

Искам да уверя нашите посетители, че отговаряме на всички национални ограничения, отговаряме и на всички международни наставления. Надградили сме ограниченията и имаме спомагателни ограничения, с цел да бъдем в интерес на гостите, те да бъдат в сигурност. За тяхната сигурност сме създали спомагателни вложения, като не чакаме тяхната възвръщаемост, само че значимото за нас е сигурността на гостите и на нашия личен състав.

- Това са ограничения и метод на работа, които биха могли да не престават известно време, само че в случай че се трансфорат в непрекъснат метод на работа, мислите ли, че би могло да се приказва туризъм?

- Когато има скупчване на хора, тогава се предава за жалост този вирус. Когато споделяха, че няма да бъде същото, аз първоначално си споделях за какво да не е същото – вирусът ще отмине, само че може би са имали поради, че пандемията ще продължи повече, в сравнение с сме си мислили. Наистина би трябвало да се съобразяваме, да взимаме ограниченията, които са ни предложени. За момента това са спазването на нужна отдалеченост, стерилизация и носене на маски, колкото и да не е прелестно.

Трябва да има доста огромна отговорност. Ако хората в действителност имат самодисциплина, аз мисля, че по-бързо и по-леко ще изкараме пандемията, до момента в който се откри имунизацията. Тя ще се откри в някакъв миг, само че май ще бъде метод на живот до тогава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР