ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ходещите бомби

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
COVID-19 може да протича без присъщите за болестта признаци, или да прилича сезонен грип. Сред критериите за установяване на безсимптомното заразяване са следните:

Загуба на подушване и усет. Настъпва изведнъж. Понякога сетивността се възвръща отчасти за малко и след това още веднъж изчезва. Усещането е неприятно, тъй като не чувстваш какво ядеш и пиеш – в тази ситуация е по-точно да се каже, че просто поемаш някакви хранителни субстанции. Кафето е единствено гореща течност, храната възбужда апетита, колкото смачкана на топка мокра хартия. Алкохолът изгаря гърлото, без да можеш да възприемеш аромата му - все едно си глътнал чист алкохол. Изключването на сетивата може да трае от седмица до няколко месеца. Възстановяването е последователно, изначало се възстановява усетът към острите миризми: на лук, газ или шампоан и прочие

Може би тук му е мястото да се спомене, че съгласно учените от американския университет «Дж. Хопкинс» при болните от Ковид – 19 се следи нараснала централизация на АПФ – 2 в зоната, отговаряща за обонянието в носа. Предполага се, че този фермент играе ролята на врата, отваряща пътя на короновируса към организма.

· Ако някой от вашия кръг на другарство или работа боледува,

вероятността да сте се трансформирали в заразоносител нараства доста.

· За болестта са присъщи нарасналата температура, сухата

дразнеща кашлица, отпадналостта и други В случай, че тези признаци не са се проявявали, само че бързият имунохроматографически тест откри съществуване на вирусни антигени (белтъци в РНК на ковид, на които имунната система реагира), това значи, че към този момент сте прекарали болестта. Но дали имате имунитет, е напълно различен въпрос. Ковид-19 е синтезиран по този начин, че да затрудни оптимално откривателите и лекарите, неговите варианти мутират и се популяризират бързо. Още не е изяснено до каква степен резистентен към него става оздравелият организъм.

· Най-сигурният способ за определяне на ковид е

компютърната томография (КТ). За задачата се употребява специфичен скенер, даващ точна картина на положението на обособени елементи на тялото. Образното проучване е изключително уместно при пациенти, за които тестванията дават спорни резултати. В случай, че инфекцията е слязла в белите дробове, може да не се открият следи от причинителя на болестта в носоглътката, а оттова по предписание се взема материал за проучването на полимеразната верижна реакция (терминът е прочут с британската абревиатура PCR).

Ако в изображенията от КТ на изумени бели дробове се открият провали (например, затъмнения, вид «матово стъкло»), това е индикатор за заболяване, което не се демонстрира външно. Пневмонията не всеки път протича с кашлица и хрема, при някои хора няма даже повишение на температурата.

Но даже образното проучване не дава цялостна гаранция, че човек е здрав, тъй като Ковид – 19 има дълъг инкубационен интервал – от 2 до 14 дни (според някои сведения той може да доближава 24 – 27 дни). През това време вирусът живее неусетно в човешкия организъм, намира си кафези – гостоприемници и се развъжда (процесът е прочут като безсимптомна репликация). Съответно инфектираният може да получи негативен резултат от компютърната томография и да продължи да популяризира болестта още седмица или повече.

Някои не реагират съответно на заплахата, произлизаща от Короната – или я отхвърлят, или вземат решение, че протичащото се не ги касае. Глупаво е да се слагаме над непознатата болест. Ние още не сме претърпели първата вълна от нея, до момента в който в Западна Европа са заливани от втората, а иранците и американците – от третата... И е очевидно, че не сме склонни да се учим от непознатия опит.

Вероятно мнозина от нас са към този момент вирусоносители и това ни натоварва с по-голяма отговорност по отношение на близките. Какво ще бъде, в случай че заразим съществено непосредствен или чужд? Ще подминем и ще носим този грях? Нека сме мислещи и състрадателни индивиди!

Носете маски, спазвайте персонална хигиена, самоизолирайте се, спортувайте, заобикаляйте тълпите и се старайте да пазите възрастните!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР