ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Даниел Михайлов пред ФАКТИ: Ние ще сме първите наказани в България за хвърляне на яйце в знак на протест

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В четвъртък Даниел Михайлов – Викенти и Валентин Караджов бяха арестувани по време на митинг в Пловдив. Двамата бяха арестувани поради мятане на две яйца по постройката на регионалната администрация и защитата на постройката. По време на протестното деяние на посещаване бил министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов.

ОТ ФАКТИ се свързахме с артиста Даниел Михайлов – Викенти, с цел да разберем повече за случилото се. Напомняме, че при започване на септември той беше освободен от работата си като артист в театъра в Габрово.

„ Прекарахме в ареста 4 часа. От Районното ръководство ни закараха в съда “, сподели Михайлов. „ Не ни дадоха опция да се свържем с юрист в полицията. Не ни дадоха да използваме телефоните. Даже счупиха телефона на Валентин, тъй като не искаше да го отключи и го биха “, добави той.

Отношението на органите на реда към тях, Даниел Михайлов разяснява с „ чисто полицейско поведение – жестоко вербално “. „ Мислят се за велики поради пагоните, само че не е имало към мен експанзия – само към Вальо, тъй като не искаше да отключи телефона. Те желаеха да изтрият видеата, които той правеше онлайн във Фейсбук – и по време на митинга, и по време на задържането. Явно дотолкоз им стига акъла, че не могат да се сетят, че това е онлайн, мислели са, че той снима видеа и могат да ги изтрият. След като той не отключи телефона, счупиха телефона и биха Вальо “, сподели още Михайлов.

На въпроса за какво са хвърлили тези две яйца, Даниел отговори: „ Това е форма на митинг, която към този момент е общоприета в страната. Яйцата бяха хвърляни по постройката, а не по хора. Охраната на регионалната администрация е лъжесвидетелствал за хвърлени яйца по него. Министърът на опазването на здравето беше там и не хвърлихме яйце по него. Ние даже го изчакахме да влезе и тогава хвърлихме две яйца по постройката на регионалната администрация. Министърът също го сподели на брифинга: „ Не съм видял да ме замерят с нещо “.

„ Не мисля, че бяхме арестувани правомерно. Ако бяхме 20 индивида, нямаше да ни задържат. Задържаха ни, тъй като бяхме двама. Това демонстрира, че полицията работи изборно. В София може би тонове яйца се хвърлиха към този момент по разнообразни здания, само че там има маса от хора. В Пловдив като че ли сме в друга страна. Веднага в съда, нямаш достъп до юрист. Адвокат ни беше препоръчан чак в съда. В 17:30 часа, когато ни закараха там. Ние бяхме арестувани към 13:15 часа на обяд “, беше отговора на въпроса дали, съгласно него, са били арестувани непозволено.

„ Държаха ни в една канцелария и чакахме. Питахме ги какво чакаме, искахме някаква информация. „ Началниците би трябвало да решат “, споделяше служителя на реда. Боят се случи в тези четири часа. Когато потеглиха да му взимат телефона, им споделих няколко пъти: „ Този телефон ще ни би трябвало в съда, с цел да се свържем с юрист “. Полицаят се смееше: „ Ще се свържете вие… “. Адвокат ни беше препоръчан чак в съда. Тъй като телефонът на Валентин беше строшен, а аз не мога да върша изходящи позвънявания, а и нямам номера на юрист в моя телефон - по какъв начин да се свържем с юрист? Делото ни мина без отбрана.

Решението от делото е административно наказване 72 часа арест, което имахме право да апелираме в идващите 24 часа. Ако не бяхме обжалвали, щяха да ни задържат в петък в 17:00 часа. Ние обжалвахме в период и по тази причина в този момент имаме планувано дело за през днешния ден в 15:00 часа. Пловдивските протестиращи са организирали не митинг, а наличие за поддръжка пред съда “, описа Даниел Михайлов – Викенти.

На въпроса какво чака да се случи на делото през днешния ден, Даниел отговори: „ Очаквам да паднат решенията от делото в четвъртък, тъй като има правосъдна процедура. Според информация, която получих ние ще сме първите осъдени в България за мятане на яйце в символ на митинг, в случай че се удостовери решението от четвъртък “.

Какво би значело потвърждаването на решението за демокрацията у нас, Михайлов разяснява с: „ За мен няма народна власт – по тази причина протестираме. Европейският съюз ни сподели, че няма народна власт. Най-странното е, че до момента в който се приемаше резолюцията за България в Европейския парламент - в която една от точките е за полицейското принуждение над публицисти и протестиращи, в същия миг се извършваше принуждение над протестиращи. Това е смешно и тъпо “.

Даниел Михайлов е артист и при започване на септември беше уволнен от театъра в Габрово. Директорът на театъра тогава сподели, че повода е липса на работна дисциплинираност, съгласно Даниел обаче уволнението му се дължи на дейната му гражданска позиция и присъединяване в антиправителствените митинги в Пловдив и София.

По мотив актьорството след уволнението, Даниел сподели: „ В момента работя по две пиеси с една група тук от Пловдив – частна група. Едната пиеса е „ Бъдни вечер “, другата „ Хоровод на любовта “. Момичето, което има нещо като частен спектакъл ме предложения да вземам участие в нейната натрупа. Има хора, които не са обременени от страната. Това го споделих и в едно друго изявление – с това ръководство аз нямам и фикция, че ще работя в държавен спектакъл.

Отделно за пръв път ще върша едно стендъп шоу, което се споделя „ #Оставка “. В четвъртък ще бъде част от митинга ни в Пловдив, ще се организира в един пловдивски бар. Това е част от актьорската ми работа – авторско шоу, персонални текстове. Записах и магистратура преди две седмици със компетентност „ Арт мениджмънт “. Записах специалността, с цел да развъртвам уменията си на организация в театъра. Може би бих основал нещо свое след няколко години “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР