ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Швеция е чудесна страна за отглеждане на деца

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Децата в Швеция би трябвало да са доста признателни на Астрид Линдгрен. Не единствено за обичаните персонажи, които известната авторка е основала, само че и по тази причина, че доста по-рядко ядат пердах от останалите деца по света.

В края на 70-те години на предишния век Линдгрен започва самодейност за възбрана на насилието като средство за образование. Речта на шведската писателка при приемането на Наградата за мир на немските книгоразпространители през 1978 е решаваща. Една година по-късно Швеция става първата страна, забранила шамарите като образователен способ със закон.

Максималната такса за детска градина: 150 евро

Днес Швеция може да се похвали и с друго: там всяко дете има право на място в детска градина незабавно щом навърши 18 месеца. А оптималната такса е 150 евро на месец - много преференциално, съпоставено да вземем за пример с Германия.

" Швеция е чудесна страна за развъждане на деца ", споделя Кристофър Блидберг, който работи в огромна електрокомпания в Швеция. 39-годишният мъж се е възползвал от бащински отпуск в продължение на единадесет месеца. " Всички в компанията реагираха позитивно. Това, че излязох в отпуск по бащинство сигурно няма да навреди на кариерата ми. "

Когато дребният му наследник е болен и не може да отиде на детска градина, Кристофър може да остане у дома или просто да прекъсне работна среща. Днес в Швеция е изцяло обикновено и мъжете да се грижат за настиналите си деца, споделя той.

Образованието: гратис за всички

Шведската страна влага доста средства в децата. Това е видно и по време на пандемията. Училищата останаха отворени за учениците до девети клас. Решение, което провокира доста рецензия. Но концепцията зад него е елементарна: Какво ще се случи с децата, изключително от обществено слаби фамилии, когато учебните заведения затворят порти? " Особено в наше време децата имат потребност от нормалното си всекидневие ", споделя шефът на учебно заведение в Стокхолм Микаел Калменщам. Самият той се е разболял от Ковид-19, само че в края на пролетта учениците в неговото учебно заведение са били здрави. " Почти никое дете нямаше отсъствия. "

За да затворят учебните заведения, е нужен специфичен закон. Защото в Швеция всеки има право на обучение. Ако не в учебно заведение, то най-малко цифрово вкъщи. И още нещо се контролира от страната: за фамилиите образованието би трябвало да е изцяло гратис. Това значи, че учениците получават гратис даже образователни пособия, писалки, тетрадки, книги, учебни обяди, а след 10 клас и карта за локалния публичен превоз. Възможностите за обучение на нито едно дете не би трябвало да бъдат ограничавани поради обществения му генезис.

120 дни платени болнични за дете годишно

Социалдемократичната държавна политика, която се води десетилетия наред, е осигурила и още нещо: родителите имат повече време за децата си, макар че работят. Родителите могат да излязат в заплатен отпуск по майчинство/бащинство в продължение на 480 дни. През това време те имат право на 80% от заплатата си, само че оптимално близо 3000 евро на меец. Много компании обаче даже доплащат до 100 % през първите шест месеца. Същото е и с Кристофър Блидберг. " За мен това не беше значимо, желаех да установя връзка с дребния ми наследник ", споделя бащата.

Ако пък детето е болно, заплатата не се изплаща от работодателя, а от общественото обезпечаване - родителят има право на 120 дни платени болнични годишно на дете.

Единият от родителите може да вземе платени болнични за детето си даже и в случай че неговата детегледачка е болна и не може да се грижи за него.

Шведското държавно управление предлага и безвъзмездна помощ за деца в потребност или при въпроси по отношение на здравето, секса и връзките. Означава ли това, че в страната на Астрид Линдгрен всичко върви без спънки? За страдание не.

Насилието и детската престъпност порастват

" Тук в Лидингьо неотдавна беше убито момче - единствено на 300 метра от нашата къща ", споделя Кристофър. Нарастващото принуждение сред уличните банди в Швеция го тревожи. През лятото пък 12-годишно момиче беше убито в южната част на Стокхолм. Очевидно попаднала в замяна на огън сред две съперничещи си банди. Убиецът към момента не е хванат.

Колко щастливо е детството в Швеция зависи от квартала, в който фамилията живее. Децата в предградията на Стокхолм или в квартал Розенгард в Малмьо порастват в успореден свят. През последните три години закононарушенията с опиати и принуждение измежду децата под 18-годишна възраст са се нараснали. " Толкова случаи до момента не сме виждали. Нещо се трансформира ", споделят от полицията.

Въпреки това Кристофър Блидберг не разрешава на паниката да го обземе. Швеция продължава да е една от най-хубавите страни за развъждане на деца. Затова скоро синът му Александър може да се снабди с братче или сестриче.

Автор: Кристиан Щихлер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР