ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Диана Русинова за Искърското дефиле пред ФАКТИ: Преди години беше извършен ремонт, а пътят вече е целият в кръпки

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На 21 септември злополука в Искърското дефиле лиши живота на жена. В злополуката бяха ранени и трима души. Инцидентът се е случи малко след 18:00 часа в региона на село Реброво.

От ФАКТИ се свързахме с Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики за коментар по отношение на тази злополука, за сигурността на този път. Припомняме, че сега поради ремонт на пътя Ботевград - Мездра, част от тежкотоварният трафик е пренасочен през Искърското дефиле. Разговора ни с Диана Русинова четете в идващите редове:

- Г-жо Русинова, пътят през Искърското дефиле безвреден ли е за прекосяване на тежкотоварни коли?

- Този път не е безвреден. Той не е безвреден, съгласно мен, за прекосяване на каквито и да е било коли. Множеството пътни произшествия, които се случват безусловно го потвърждават.

- Какво е отношението Ви към злополуката, която се случи в понеделник?

- Разследващите ще кажат чия е виновността. Твърди се, че на някой от водачите му е станало неприятно и той е навлязъл в лентата за насрещно придвижване. Допускам, че е допустимо да е по този начин. Имайте поради обаче, че аз през вчерашния ден пътувах по този път и там има голям брой еластични огради или мантинели, знаци, които са ударени, завъртени нанякъде, изчезнали знаци, непочистени канавки, шубраци – целият път е обраснал още веднъж в шубраци. Преди години беше осъществен ремонт, а пътят към този момент е целият в кръпки, нови дупки са се посочили, което приказва за не изключително високо качество на осъщественото.

Отделно пък доста сериозен проблем е, че има уреди, да вземем за пример мостови, които имат сложени предпазни системи, само че те не са маркирани. В един миг през нощта, когато има някакво притеснение на платното за придвижване, вие по никакъв метод не сте осведомени за него и в случай че за първи път минавате, вие няма по какъв начин да знаете, че там вероятно има някаква заплаха.

Пътят е рисков. Може би за един лидер с доста дълги години опит, с огромен стаж няма да е проблем да пътува, макар че не е несъмнено, само че ние сме длъжни, когато вършим инфраструктура, да я конструираме по този начин, че даже и най-неопитният водач да се усеща сигурен. Ясно е, че опитният водач ще се оправи във всевъзможни условия. Въпросът е какво прави един лидер, който няма нужния опит и на какво го обричаме, когато неговата единствена виновност е, че е млад водач.

От друга страна, аз разбирам за какво АПИ ненапълно неглижира сходни прави. Имайте поради, че за поддръжката на сходни пътища се изисква сериозен финансов запас. Оказа се - след питане на Европейския център за транспортни политики по Закона за достъп до социална информация, че АПИ няма особено самостоятелен бюджет, който да се изразходва единствено за ограничения и средства за повишение на пътната сигурност. Те имат бюджет за настоящ ремонт и поддръжка, имат бюджет за промяна на предпазни системи, в случай че са развалени, само че нямат никакъв бюджет да се ползват нови модерни ограничения за пътна сигурност.

- Затова има и предложение за подобен бюджет, нали по този начин?

- Все още не сме го внесли публично. Аз ще употребявам случая, с цел да поканя целия неправителствен бранш в България да се сплоти към това предложение и да предложи на държавното управление да се сътвори специфичен бюджет, който да се даде на АПИ, с цел да го ползват всяка година за такива пътища като този по Искърското дефиле, само че не за настоящи поправки – оправяне на асфалт и промяна на пет мантинели, а да се употребява целеустремено и единствено за модерни ограничения и способи за пътна сигурност.

Те могат да бъдат доста от доста необятен набор, най-различни неща и към всеки случай самостоятелно. Ето един образец - злополуката в Крън предходната година по това време. Там починаха шест индивида. Това е на пътя Русе – Маказа. Там ние изработихме – аз персонално, един отчет и дадохме предложение да се направи кръгово кръстовище като мярка за понижаване на скоростта и повишение на пътната сигурност. Освен шестте индивида тогава, преди този момент 27 други са починали на същото това място обратно в годините.

От АПИ не могат да го осъществят, тъй като те нямат бюджет за такова нещо, те нямат бюджет за тази мярка за пътна сигурност. Ние няма по какъв начин да чакаме от тях да осъществят нещо, за което те нямат опция да платят.

- Какво смятате, като специалист, че може да се направи незабавно за този път по Искърското дефиле?

- Това, което аз предлагам на страната и на организацията е да се направи целенасочена ревизия по пътна сигурност по модел на директивата на Европейския съюз. Не одит по пътна сигурност, тъй като пътят нито е във фаза рехабилитация или главен ремонт, нито е във фаза планиране. Това е действителен път, който към този момент е въведен в употреба. Имаме нараснал риск от пътнотранспортен травматизъм, имаме публично мнение, което счита, че пътят е рисков – не приказвам за моето персонално мнение като специалист, аз приказвам за чувството на хората.

Когато ги имаме всички тези фактори, събрани в едно, следва в действителност да се извърши такава целенасочена ревизия. Пак споделям – би трябвало да се прави разлика сред одит по пътна сигурност, който е един от инструментите и целенасочената ревизия по пътна сигурност. Едното няма нищо общо с другото. Едното се прави от инспектори, другото се прави от инспектори. Пътните инспектори могат, несъмнено, да бъдат и инспектори, в случай че се квалифицират за това нещо.

- Преди години на този път стана огромната злополука край Своге с 20 жертви, по-късно беше открито, че има проблем с горния пласт на асфалта – тези проблеми дали ги има и по продължението на пътя?

- Аз съм индивидът, който ръководеше екипа тогава. По мое предложение и по мое гледище – аз тогава бях в Института за пътна сигурност, ние създадохме екип, който да направи самостоятелна оценка на пътните условия. Ние изготвихме тази оценка с 11 констатации. Тогава цялата страна работеше против този екип, с цел да потвърди, че ние сме некадърни и некомпетентни, само че по този начин стана най-после, че Прокуратурата удостовери всички 11 извода, които направихме ние. Друг е въпросът кой какви ограничения взе в следствие.

Факт е, че при осъществяването на ремонт на този път са правени извънредно съществени взаимни отстъпки с качеството – освен там, където стана злополуката, а по целия път. Това нещо в този момент е показателно, то е реалност и се вижда доста ясно. Когато вие се разноските там - по самия път, ще видите на доста места по какъв начин асфалтът към този момент е кърпен, по какъв начин като се изключи че е кърпен, той към този момент е злепоставен. Той не може да бъде в употреба от 2016 година, а през 2020 към този момент да е в такова положение и няколко пъти да е юридически ремонт на ремонта.

Ако създадем един изчерпателен разбор на цялата права – приказвам за тази ревизия, която при започване на диалога загатнах, тогава най-вероятно ще излязат и доста други проблеми, за които сега просто не си даваме сметка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР