ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Мариан Колев пред ФАКТИ - за Хиполенд и дарението към Пирогов

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Малко по-рано през днешния ден " Хиполенд " - верига хипермаркети за детски артикули, подари над 24 хиляди лв. за УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов ". Средствата ще бъдат употребявани за инсталация - за педиатричен видеоколоноскоп, с който лекарите ще могат по-ефективно да диагностицират и лекуват болести на стомашно-чревния тракт при децата.

В началото на месеца изпълнителният шеф на " Хиполенд " Мариан Колев разгласиха отворено писмо, с което прикани за оставката на Правителството и поддържа антиправителствените митинги. Няколко дни след публикуването на писмото обект на " Хиполенд " беше подложен на голям брой инспекции.

По мотив дарението на " Хиполенд " към " Пирогов " от ФАКТИ се свързахме с Мариан Колев. Разговора ни четете в идващите редове:

- Г-н Колев, какъв беше претекстът Ви да извършите това подаяние към " Пирогов "?

- В последните години огромна част от плануваните средства за хора в потребност - най-вече деца, с цел да има по-голяма успеваемост от това, което даряваме, взехме решение да ги съсредоточим към разнообразни детски отделения на огромни национални лечебни заведения. Всяка година имаме по две, по три дарения.

По някаква причина по този начин се случи, че с " Пирогов " контактите и взаимоотношенията ни станаха по-интензивни, спрямо другите лечебни заведения, за чиито детски отделения сме дарявали и това стана традиция. Така или другояче ние до края на годината щяхме да създадем още едно подаяние на " Пирогов ". В съответния случай поради случките от началото на месеца се получиха едни непредвидени продажби на плюшени играчки към хората, които ни поддържаха, хората които стачкуваха и взехме решение този път да избързаме с дарението. Всичките пари, които влязоха като спомагателна облага, " Хиполенд " също се включи със сериозна част - непосредствено се обърнахме към " Пирогов ".

Питахме ги какво желаят, те ни споделиха, избраха си го - ние по този начин действаме, не се вършим на лекари и разбирачи, а желаеме мнението на другата страна по отношение на това, което е най-нужно, което ще има най-вече изгода и ще помогне на най-вече деца и реагирахме. Имаше такива апели за дарения от тези, които ни подкрепяха и споделяха проблемите ни. Послушахме ги и готово, факт е.

- Очаквахте ли такава поддръжка от протестиращите - беше в действителност едно всеобщо пазаруване на джуджета, прасенца и така нататък?

- Не съм очаквал, почтено казано. Нито чаках, че уредниците ще създадат подобен апел към хората, само че случи се.

За мен, това е доказателство, че хората мислят, че могат да бъдат дружно, когато някой е в неволя. Оценявам го в действителност - жестът беше доста благ. Сега желаеме да върнем жеста като всичките тези спомагателни пари отидат на вярното място, където се избавят животи на деца, тяхното здраве.

- Продължавате ли да подкрепяте настояванията на митинга, да се мисловно с хората на улицата?

- Понякога мисловно, от време на време физически. Въпросът е, че явно обаче няма да стане по този метод и няма да има оставки, поискахме ги и не ги получихме. Това е ситуацията. Оттук нататък ще забележим, само че по този начин или другояче нещата са каквито са. Смятам, че с някакви дребни изключения митингите се случиха цивилизовано. Някой път имаше доста хора, различен път не чак толкоз, само че тази присъща линия освен на българите, а и на доста други нации - да чакаме някой различен да ни свърши работата и ние да поддържаме у дома от масата пред тв приемника с ракийката и салатката, това е по този начин.

Разбирам го, никого не укорявам, всеки взема решение самичък за себе си, само че нещата са такива, каквито всички ги знаем и би трябвало да приемем това, което не можем да променим.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР