ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Салих Трончов пред ФАКТИ: Борисов опита да противопостави мюсюлмани срещу християни

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Преди малко повече от 3 месеца от ФАКТИ Ви показахме потресаващите тествания, на които са подложени жителите на три велинградски села - Цветино, Абланица и Магерово. Те нямат естествен път до Велинград. Линейките закъсняват с часове, от време на време даже се губят по пътя, което към този момент се е оказвало съдбовно - губени са човешки животи. Припомняме също, че жена от село Магерово е изгубила близнаците си поради ''загубила се по пътя линейка''.
``Пътят``, фотография: Салих Трончов  Салих Трончов пред ФАКТИ: Борисов опита да опълчи мюсюлмани против християни

``Пътят``, фотография: Салих Трончов  Салих Трончов пред ФАКТИ: Борисов опита да опълчи мюсюлмани против християни
На фона на гореописаната и показана образно действителност, през вчерашния ден министър-председателят на Република България - Бойко Борисов, посети Велинградско, пое задължения за пътища в разнообразни обитаеми места, само че казусът на селата Цветино, Абланица и Магерово още веднъж бе пренебрегнат. Защо това се случи за следващ път, както и за протестната конюнктура в страната, медията ни още веднъж беседва с господин Салих Трончов, който е ходжа на село Магерово, а също по този начин и ръководител на Обществения съвет към локалното учебно заведение.

- Г-н Трончов, министър председателят Борисов през вчерашния ден беше на обиколка във Велинградско, само че още веднъж пропусна да се срещне с жителите на Магерово. Как си обяснявате това?

- Вчера той, очевидно предизвикан от митингите в София и във всички регионални градове на страната, а и в Европа, посети нашите села. За следващ път изненадващо, без да бъде известено популацията, с проведени представители на ГЕРБ, както по принцип прави в цялата страна. Обяснявам си го с това, че той обича да опълчва българското население като цяло. Ние там видяхме единствено и само кметове на партия ГЕРБ, той обслужва единствено ползите на партия ГЕРБ. Изненадващо и грозно усещане ми направи това, че той се опита да опълчи мюсюлмани против християни. Ние чухме по какъв начин той в село Грашево сподели: ''Вие сте повече от протестиращите на жълтите павета''. Затова аз споделям, че той ръководи посредством диктат, посредством разделяне на българското население. Този човек е рисков за демокрацията както в България, по този начин и в Европейския съюз.

- Това явно е двоен критерий. Той през вчерашния ден пое задължения за пътища, касаещи някои други села във Велинградско, само че по Вашия случай - на селата Цветино, Абланица и Магерово, няма никакво развиване досега. Така ли е?

- Да, няма безусловно никакво развиване, което е притеснително за нас. Но това е манталитетът на ръководство на Борисов. Ние ще продължим да настояваме и имаме вяра, че при възможна промяна на държавното управление, нещо, което чакаме да се случи, ние ще получим правото на естествен живот. Това е изконно право на всички жители.

- А от Движение за права и свободи, които имат позиции в този регион, откогато с Вас разговаряхме преди няколко месеца, има ли някаква действия от тяхна страна по Вашия проблем? Г-н Пеевски е определен за депутат точно от Вашия регион.

- Не. Те въобще нямат каквото и да било отношение в нито едно от обитаемоте места. Те са в цялостно безмълвие. Впечатление направи, че от 30 години насам Движението за права и свободи не е съдия за избор на кмет на Община Велинград, което значи детронация на Движение за права и свободи. Премиерът през вчерашния ден заприказва за война сред ГЕРБ и Движение за права и свободи в нашия регион. Това мен ме зарадва. Че хората към този момент не мълчат, започнаха да приказват. Показно беше наличието на имами и ходжи от обитаемоте места измежду публиката, на първите редици, която ръкопляска на Борисов. Най-голямо усещане направи - и на мен, и на всички хора, че ходжата на Пещера, който е гражданин на едно от тези обитаеми места, се яхна в джипката на Бойко Борисов и го ухажваше от самото начало. Това на собствен ред значи детронация на Движение за права и свободи от региона.

- А не смятате ли, че това може да е някаква сделка сред тях, а не тъкмо детронация? Да са си създали компромиси за обособени региони.

- Не. Не мисля, че е сделка, тъй като на последните избори Движение за права и свободи не беше съдия. Напротив, може би има размътване в задкулисието на страната. Едва ли Делян Пеевски би отстъпил Велинград, към който има голям интерес, на Бойко Борисов и ГЕРБ. Ако имаше такава сделка, Бойко Борисов щеше да посети пътя за Сърница и въобще като цяло Сърница, която сега е бастион на Движението за права и свободи.

- Страхуват ли се хората в Магерово да показват гражданската си позиция по казуса с пътя и други въпроси?

- Хората не се опасяват да си показват позицията, тъй като преди 3 години на митинга, който bTV излъчи, хората ясно и изрично се обърнаха към Борисов с думите: ''София не е България, ние също сме част от България''. Мисля, че хората са ядосани от това деяние от страна на Борисов и като цяло на Движение за права и свободи, които вземат участие мълчешком в ръководството на страната. Даже мога да кажа, че хората не желаеха Движението за права и свободи повече да посещава нашите обитаеми места.

- Вие подкрепяте антиправителствените митинги, бяхте и в София, с което опровергавате тезата на някои хора, че единствено София желае оставка.

- Абсурд е. Не единствено София желае оставка. Постоянно се свързвам с хора, дори измежду уредниците на митингите във Варна има представител на турско-мюсюлманското население там. Аз отивам на митингите постоянно, когато имам тази опция. Подкрепям протестиращите, те не са единствено от София, там има хора от цяла България, от цяла Европа и от целия свят, които са се прибрали, с цел да поддържат този преход към директна народна власт. Мюсюлманите сме мощно показани на тези митинги и това, че не взимаме гражданската естрада, не значи, че ние не участваме. Няма по какъв начин да не участваме, когато младите и образованите хора приканват към директна народна власт и естествен живот, тъй като ние сме надалеч от междинните общоприети на живот в Европа. На челните места сме по беднотия, по бързо застаряване и първи по смъртност в Европа. Така че ние не можем да продължим това да го поносим, това би трябвало да се промени. Новото потомство го постанова и аз твърдо стоя във всяко едно качество зад митингите.

- В предаването на господин Веселин Дремджиев споделихте, че очаквате отлив от Движение за права и свободи поради това, че младите мюсюлмани са видели в какъв разкош обитава Ахмед Доган в Росенец. Но дали в действителност възприятието за чест и правдивост може да надделее над страха и зависимостта, в която са сложени от доста години не дребна част от българските мюсюлмани?

- Точно това възприятие на чест, след моето изявление при господин Дремджиев, отпуши страха у хората. Те започнаха да приказват и да се опълчват на това обособяване от главното българско население. Показно беше на последните избори, които Движение за права и свободи загуби във Велинградско, в огромни обитаеми места. Точно младежите не гласоподаваха за Движението за права и свободи. С това, с изключение на углавен избор, което може би е заслужено, ние демонстрираме, че нямаме повече място в тази партия и нашето място е новите политически фамилии, които се зараждат. Българските мюсюлмани би трябвало да се преместим във всички политически партии, а не в съответна да стоим отделени. Да стоим като оръжие и опасност за националната сигурност, която съм безапелационен, че към този миг не съществува, тъй като етническо напрежение в България няма по какъв начин да съществува, в случай, че обичта сред нас и главното българско население е извънредно огромна. Ние живеем дружно, споделяме идентични проблеми, идентични болки, тъй че това не могат да го реализиран. Това беше сделката след Възродителния развой, когато Движение за права и свободи и персонално Ахмед Доган яхна митингите. Когато той яхна митингите, пазарлъкът беше ние да бъдем отделени от главното българско население, да бъдем жертва на това Движението за права и свободи да бъде съдия в България на наш тил. Ние живеем в изолираност и изключителна беднотия.

- Вие сте по-млад човек, само че като стана дума за Движение за права и свободи, имате ли визия чий е този план, кой го поддържа толкоз дълги години в съществуването му?

- По принцип, в случай че би трябвало да сме почтени, плановете в България не се случват на национално равнище. Има външни фактори, които въздействат. Ние знаем доста добре политическите водачи към кои задгранични разузнавания работят. И оттова можем да си създадем извода, че по-скоро това са външни планове за въздействие в България и като цяло в Европа.

- Очаквате ли скоро в действителност да се осъществя смяна към по-добро в нашата Родина?

- Разбира се. Вижда се към този момент светлината в далечината. Тя нараства с митингите. Тази смяна е наложителна, тъй като времето и промяната на поколението го постанова. Времето на комунизъм, на подтисничество, на обири, завърши. Аз имам вяра, че ние доста скоро ще тръгнем в правата посока към Европа, с цел да догоним най-малко междинните стандарти на метод на живот в Европа. Българските младежи работят в чужбина и те видяха по какъв начин живеят главните огромни европейски фамилии, от които фамилии ние сме неотменима част. Тази народна власт ще бъде докарана доста скоро със свалянето на диктатурата на Бойко Борисов.

- Финално. За каква България мечтаете?

- Мечтая за европейска България. Свободна, с нови хора, с младежи, с нови политически фамилии, които да милеят и да обичат родината си, а не да я употребяват като кошче за отпадък на Европа, с цел да одобряваме ние боклуци на непознати страни в името на това да стоят на власт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР