ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

„Взгляд“: Защо Берлин рискува и не предава на Русия материалите за Навални?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Сергей Лавров анулира визитата си в Германия. Официално визитата няма да се състои поради смяна на програмата на срещите от приемащата страна. Но специалистите считат, че главната причина за анулацията е отводът на Берлин да даде на Москва данни от пробите на Алексей Навални. Германия се оправдава със секретния темперамент на информацията, само че съобщи проби на лаборатории в Швеция и Франция. Толкова ли са секретни резултатите от тези проучвания и какво в действителност крие Берлин от Москва, написа съветското издание „ Взгляд “ в материал, показан от организация " Фокус " без редакторска интервенция .

В понеделник вечерта външният министър Сергей Лавров анулира посещаване в немската столица, което към този момент беше планувано за вторник. Външното министерство обаче изясни, че германците сами са показали повода за анулацията. Времето за визитата на Лавров, както и форматът на „ взаимното му присъединяване с външния министър Хайко Маас в заключителната гала в Берлин на 15 септември на „ кръстосаната “ година на научно-образователни партньорства бяха контрактувани преди година, напомни външното министерство. След това германците потвърдиха, че всичко е в действие в хода на договарянията на 11 август, когато Маас беше в Москва.

На 3 септември обаче немската страна ненадейно промени програмата на визитата. Общата гала беше анулирана, а времето за диалог сред Маас и Лавров бе понижено. На този декор на съветското дипломатическо ведомство реши въобще да се откаже пътуването.

В същото време Лавров разкритикува остро по телевизионния канал RTVI Запада във връзка със случая с опозиционера Алексей Навални.

„ Нашите западни сътрудници просто са излезли отвън рамките на всякакво благовъзпитание, рамките на здравия разсъдък. Всъщност от нас в този момент се желае да „ признаем “. Те ни питат: не вярвате ли на немските експерти от Бундесвера? Как може да бъде това? Откритията им се удостоверяват от французите и шведите. Какво, не им ли вярвате и вие? “ - възмути се Лавров.

По-рано в понеделник Берлин заяви, че три самостоятелни специфични лаборатории във Франция и Швеция са удостоверили съществуването на вещество от групата „ Новичок “ в пробите на Навални.

„ Федералното държавно управление, дружно с Франция и Швеция, помолиха други европейски сътрудници да ревизират без значение немските данни въз основа на нови проби от господин Навални. Сега има резултати от тези инспекции в специфични лаборатории във Франция и Швеция и те потвърждават немските данни “ - цитира РИА Новости изказване на държавното управление на Германия.
Самите експерти на Организацията за възбрана на химическото оръжие посетиха берлинската клиника „ Шарите “ и взеха проби от Навални, въз основата на разпоредбите на ОЗХО, съобщи представителят на Министерството на външните работи на Федерална република Германия Мария Адебар. Според нея „ това е изцяло официална процедура “, сходни въпроси се контролират от разпоредбите на ОЗХО, оповестява ТАСС.

За разлика от шведите и французите, Берлин отхвърли сходна молба на руснаците предходната седмица, базирайки се на държавна загадка. Също по този начин беше отхвърлено искане за двустранно предаване на материали за Навални в Москва. В същото време Лавров се оплака, че Русия е заинтригувана „ в случай че не непосредствено, то най-малко посредством ОЗХО, да получи данните, които немската страна по някаква причина толкоз деликатно прикрива “.

Германският политолог Александър Рар се притеснява, че „ по-рано положителните “ връзки сред Москва и Берлин в този момент са се влошили.

„ Отмяната на визитата е реакция на Русия на тона, който се чува в изказванията на Хайко Маас. Може би самият Маас, който изиска пояснение от Русия за Навални, вярваше, че приказва меко. Но Москва счита този звук за ултиматум “, изясни Рар пред вестник „ Взгляд “. Експертът напомня, че в последно време връзките сред Русия и Германия се ускоряват. Пример за това беше освен „ Северен поток 2 “, само че и напредъкът към компромис в договарянията за Донбас и така нататък

„ На този декор обстановката с Навални сътвори атмосфера в Германия, наситена с отрицателни страсти. Следователно Москва счита за най-хубавото решение анулация на визитата. Тази стъпка не е поза. Това не е елементарно решение за съветската страна “ признава Рар.

„ Русия виждаше в Германия благонадежден сътрудник, главната страна на Европейския съюз. И в този момент Германия промени позицията си и в действителност упреква съветските управляващи, че крият обстоятелствата за отравянето на Навални. В същото време е добре прочут фактът, че „ Новичок “ е разполагаем на управляващите на други страни по света “, напомни политологът.

В Берлин се пробват да създадат от Навални въплъщение на битката за народна власт в Русия, добави Рар.

„ Те се пробват да принудят Русия да реорганизира своята външна и вътрешна политика, с цел да угоди на Запада. И въпреки всичко немският канцлер Ангела Меркел не желае да прекъсне връзките, защото в тяхното развиване са вложени прекалено много старания и пари “, отбелязва Рар.

Берлин „ разхвърля “ отговорността на своите съдружници

Поведението на немските политици може единствено да провокира комплициране, споделя Иля Духовлинов, лауреат на Международната премия за млади учени по биология „ Леонард Ойлер “. „ За да говорите съответно за „ Новичок “, би трябвало да предоставите характерни типове проби, в това число кръвни проби за интензивност на холинестеразата. Никой не е предоставял тези разбори на никого и се вършат гръмки изказвания “, сподели ученият пред вестник „ Взгляд “.

От позиция на Духовлинов изказванието на Министерството на защитата на Федерална Република Германия за секретността на методите за разбор, резултатите от които не могат да бъдат показани на всички, също наподобява доста необичайно. „ Аналитичната химия е доста точна просвета и се преподава във всички университети по света, няма нищо скрито за тези способи, те са изписани в учебниците “, декларира той, добавяйки, че формулите на „ Новичок “ са дадени на десетки уеб сайтове в интернет.

Берлин притегля лаборатории от Швеция и Франция по „ случая Навални “, само че не споделя данните с Русия по явни аргументи, сподели Игор Никулин, някогашен член на комисията по биологични оръжия, боен специалист.

„ Не можете да ни предоставите данни, тъй като в противоположен случай подправянето ще бъде неотложно разкрито. Германия се пробва да „ разхвърля “ отговорността върху всички - върху Европейския съюз, върху Организацията за възбрана на химическото оръжие (ОЗХО). Това е опит на Берлин да съобщи, че това сме, споделят те, не ние, това е нашата атлантическа взаимност. Ясно е, че както френският президент Еманюел Макрон, по този начин и други европейски политици ще употребяват този коз в договарянията. Навални към този момент се трансформира в разменна монета, лост за напън върху Русия, с цел да се желаят отстъпки. Може би в Беларус, може би в Украйна, може би някъде другаде “, допуска Никулин.

„ Едно е ясно - това е политическа провокация. Времето и мястото на отравянето демонстрират тъкмо това. Някой в действителност желае доста да спре „ Северен поток 2 “, заради което се подхващат такива ексцентрични ограничения. Тук връзката с Русия е доста подобаваща, тъй като в съзнанието на западния гражданин „ Новичок “ от дълго време е хаштаг “, сподели Никулин пред вестник „ Взгляд “.

Междувременно, както оповестява „ Интерфакс “, положението на Навални още веднъж се е подобрило. „ Пациентът беше изцяло изключен от вентилатора. Той става по-подвижен и за малко време към този момент може да стане от болничното легло “, оповестиха в понеделник от берлинската клиника Charite, където се лекува блогърът.

Никулин обръща внимание на обстоятелството, че самите немски лекари не настояват, че Навални е бил токсичен с Новичок - политиците го вършат вместо тях.

„ Ако човек, който е страдал от „ Новичок “ не бъде инжектиран с противоотрова в границите на пет минути, той ще почине. С Навални щеше да стане същото, като с брата на Ким Чен-ун - стесняване на зеницата, пяна в устата, спазми. Не видяхме нищо сходно при Алексей, той е получил здравна помощ най-рано 40 минути след отравянето. Следователно заключението единствено по себе си подсказва, че там не е имало „ Новичок “, отбелязва събеседникът на изданието.

„ Освен това немските управляващи настояват, че това не е самият „ Новичок “, а вещество от групата „ Новичок “. Но това е напълно друг въпрос “, продължава Никулин. „ Компонентите от тази група се разграничават по това, че са или малко токсични, или въобще не са токсични. Ако човек одобри подобен съставен елемент, веществото влиза в деяние след няколко часа. То не е смъртоносно, само че оставя следи в организма “.

В понеделник казусът с Навални беше разискван от президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон. Макрон сподели, че съгласно личния разбор на Париж, Навални е „ токсичен “ с Новичок. В отговор на това, съгласно Кремъл, на Макрон е казано, че „ с цел да се открият действителните условия към случая, се изисква трансфер на биоматериали от немски експерти в Русия “, публично умозаключение въз основа на резултатите от тестванията, взети от Навални, както и установяването на взаимна работа с съветски лекари.

Същия ден Генералната прокуратура на Русия изпрати ново искане за правна помощ до Федералната работа на правораздаването на Федерална република Германия с искане да даде информация по отношение на прегледа на Навални от немски лекари. „ Настояваме да се удовлетвори това искане “, сподели Мария Захарова, представител на външното министерство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР