ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Г-н Борисов, имате ли дете от Борислава Йовчева? Защо е важен този въпрос

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Само на пръв взор този въпрос е доста персонален и е непристойно да се задава. Когато обаче той е обвързван със подозрения за пране на пари и тежка корупция, е просто наложително. Направи го Вилдан Байрямова. Ето за какво:

Нямаше по какъв начин все в миналото този въпрос да не бъде заложен. И той е извънредно значим не тъй като някой с някого се e обичал и са основали дете. Всеки е свободен да направи това. В случая е по-важно това, че става дума за министър председател на страна в Европейски Съюз, обвинен от задгранична прокуратура в пране на пари, затова в корупция. Което е нечовечен имиджов удар по България и българите, колкото и последните да нямат и капка принос за това.

" Къщата в Барселона "

В края на февруари тази година уеб сайтът за проверяваща публицистика Биволъ разгласява публикация с данни за сантиментална връзка на Бойко Борисов с „ една девойка “. Но не това беше основното – на фокус беше парцелът в първокласен квартал на каталунската столица Барселона на стойност 3 милиона евро, в който тя живее сама с детето си. Бащата на госпожицата, тогавашната " Мис Бикини " Борислава Йовчева, има компания с капитал 1,7 млн. евро, което разкриват документи от испанските регистри от 2018 година На това съображение Гражданското съдружие БОЕЦ /България Обединена с Една Цел/, един от моторите на сегашните митинги в България, сезира испанската прокуратура посредством посолството на Испания в София.

През март 2019 година БОЕЦ сезира и каталунската полиция MOSSOS d'Escadra със същия сигнал, както и КПКОНПИ в България, а депутатката от Българска социалистическа партия Елена Йончева внесе сигнал за същото в прокуратурата. Интерес обаче от българските институции няма и досега. Но испанските проверяващи откриват, че е налице достоверна информация за пране на пари, написа каталунският " Ел Периодико ", представен от уеб страницата Биволъ. Твърди се, че полицията изследва данъчните заявления на премиера Борисов, както и „ сантименталната " му връзка с Борислава Йовчева. Тя има дете на 8 години, като не са открити данни за неговия татко.

В деня на обявата обаче в Брюксел Борисов отхвърли да има нещо общо с въпросния палат, само че без да отговори на въпроса дали познава Йовчева. А въпрос дали е татко на детето не му бе заложен. Тогава министър председателят приписа следствието на президента Радев и провидя зад него съветска връзка, напомня Биволъ.

Схеми и милиони

Пак там четем, че девойка Йовчева ненадейно забогатява през 2013 година и се нанася в първокласна къща за 3 милиона евро в предградие на Барселона, известно с високия си стандарт. Имотът е платен от Александър Чаушев, мощно доверено лице на шефа на Лукойл Валентин Златев, прочут с близостта си с Борисов. Къщата е апортирана като капитал във компанията Numin Invest S.L., в която Йовчева държи скромните 3 000 евро, а останалите 2,9 милиона, на колкото е оценена къщата, са дял на Чаушев и брачната половинка му. Но самият Чаушев няма права на шеф и в никакъв случай не е живял там, написа Биволъ.

Мистерията е дълбока – единствено след година бащата на Йовчева, водопроводчик в предходния си живот, придобива през 2014 година компанията Ema BGS S.L., в която апортира 1 милион евро личен капитал, незнайно от кое място добит. После 700 хиляди евро идват от кипърската офшорка Palms Enterprises /Overseas/.Тя е представлявана от Силвия Николова за интервенциите си в Испания, а тя става и админ на Ema BGS S.L. дружно с Георги Йовчев. В България представител на офшорката е нейният брачен партньор Йордан Христов.

Пари и брак по незабавна потребност

Публикацията в “Ел Периодико” е от 21 февруари 2020, а 5 дни преди този момент, на 16 февруари 2020 година, Борислава Йовчева и същият този Йордан Христов стават публично съпрузи, написа уеб сайтът за проверяваща публицистика Bird.bg

Христов е 38 години по-възрастен от Мис Йовчева и публично бракът им е подписан в режим на разграничена имуществена общественост. Последното буди съмнения, че съпружеските връзки сред двамата са мним акт, който би трябвало да изстреля фокуса на публичното внимание и проверяващите надалеч от фигурата на Бойко Борисов и ролята му в аферата Барселона-гейт.

Спешният брачен партньор на моделката Христов също е обект на интерес от страна на каталунската полиция, защото попада в документи като представител на кипърската офшорка Palms Enterprises, вложила в бутика Шервиньо на Йовчева, стремително опразнен и продаден.

В България се случи някаква импровизация на следствие след изявленията на „ Ел Периодико “, защото доста скоро след тях, още при започване на май, то беше прекъснато. Мотивите на прокуратурата в София и до момента остават незнайни. Испанската прокуратура обаче не е спряла следствието за пране на пари и министър председателят Бойко Борисов е на прицел.

Кой е бащата на детето?

Твърди се, че детето на някогашната " Мис Бикини " Борислава Йовчева е от министър-председателя на България Бойко Борисов. Разбира се, няма огласени изводи от ДНК експертиза, а това евентуално е значимо за детето и майката, не толкоз за публиката. Но и Борисов досега не е коментирал или отрекъл има или няма дете от моделката. Твърде персонално е. Въпросният Йордан Христов, като се изключи че счита незабавния си брак за неточност, отхвърля да е родител и биологичен татко на детето. Самият Бойко Борисов през вчерашния ден в Кърджали изрично се отхвърли от бащинство пред микрофона на Дойче веле. Запитан два пъти има ли дете от Борислава Йовчева, той сподели: „ Не, нямам. Абсурд. Глупости не ме питайте “.

А въпросът е значим, колкото и „ жълто “ да звучи. Така Борисов пробва да отклони фокуса от себе си за големите средства, вложени в имението в Барселона, в това време към този момент продадено. Да избута настояването за доказване на произхода на парите, а свидетелствата несъмнено са в тези фотоси с пачките евро в чекмеджето, само че в България няма прокурор, който да ги проверява. И да излезе чист като сълза от цялата каша, която самичък е забъркал.

Как да му спестиш този въпрос, когато едно почтено дете става причина за следващи събития, свързани със подозрения за тежка корупция?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР