fakti.bgПървите устройства за измерване на алкохола в издишвания въздух са

...
fakti.bgПървите устройства за измерване на алкохола в издишвания въздух са
Коментари Харесай

Може ли да се излъже дрегер?

fakti.bg

Първите устройства за премерване на алкохола в издишвания въздух са създадени през 40-те години на предишния век за потребностите на полицията в Съединени американски щати. Целта е патрулите да могат да правят оценка неинвазивно степента на замайване на водачи напряко на пътя, защото вземането на проби от кръвта или урината не е изключително практично, а в някои случаи - и незаконно.

Използваните през днешния ден алкотестери дефинират концентрацията на алкохол в кръвта чрез премерване на количеството етанол в издишвания въздух. Неговите молекули са доста дребни и водоразтворими и се просмукват елементарно в кръвоносните съдове през тъканите на стомаха. Тъй като етанолът е и извънредно летлив, при прекосяването на наситена с алкохол кръв през капилярите на белодробните алвеоли част от него се изпарява и се смесва с газовете в дробовете.

Когато човек издиша в дрегер, през въздушната камера на уреда се пуска инфрачервен лъч, елементи от който се гълтам от молекулите на етанола. Именно посредством отчитане на тези загуби устройството дефинира концентрацията на алкохола в издишания въздух и благодарение на коефициент за превръщане го екстраполира в симетричен кръвен размер.

 

 

Преносимите тестери на алкохол обаче имат един минус - не са напълно прецизни. Множество съществени проучвания по въпроса сочат, че публично употребяваните дрегери постоянно дават неверни показания, които от време на време надвишават с много допустимия толеранс от ± 0.01% при проба от 0.08% алкохол в кръвта.

За страдание други фактори също могат да повлияят на точността на уреда. Ако проверяваният лидер е използвал алкохол в границите на 15 минути преди теста, остатъците в устата усилват показанията на дрегера. Погрешни резултати дават също хора с гастроезофагеален рефлукс (киселини), защото в тестера от време на време попада аерозолен алкохол от стомаха, който към момента не е всмукан в кръвта. Проблеми със повишени показания постоянно имат и диабетиците поради високото ниво на ацетон в кръвта, който устройството бърка с етанол.

Въпреки всичките им дефекти и ограничавания, полицията продължава да употребява алкотестери, а водачите търсят способи да излъгват техниката. Това е довело до появяването на всевъзможни способи за илюзия на дрегера, някои от които искрено нелепи.

Един от най-популярните начини, витаещ из шофьорския фолклор, е облизването и смученето на медна монета, която сякаш обезвредила алкохола в устата и занижавала тестът. Всъщност алкотестерите проучват въздуха в белите дробове, а не в устата. Дори методът да работеше, в обращение на практика няма монети с толкоз високо наличие на мед.

Следвайки същата логичност, някои настояват, че лютата храна, мента или течности за стерилизация на устната празнина замаскират алкохола в организма. Тези начини освен не оказват помощ, а могат да доведат и до по-висока проба. Не оказва помощ и пушенето на цигари - при горенето на захарта в тютюна се образува ацеталдехид, който също усилва показанията.

Метод да бъде излъган дрегерът въпреки всичко съществува. Според резултатите от доста тествания концентрацията на алкохол в издишвания въздух може да се понижи чрез хипервентилация директно преди даването на тестът. Дълбокото дишане освобождава повече въздух от белите дробове и усилва скоростта на обновяването му, като оставя по-малко време за смесването му с изпарения алкохол.

 

За реализиране на цялостен резултат би трябвало да се изпълнят няколко стъпки. След мощна хипервентилация би трябвало да се вдиша надълбоко, с цел да се изпълнят дробовете със пресен въздух. При даването на самата проба изначало би трябвало да се духа мощно, а по-късно издишването би трябвало внезапно да се забави. Целта е устройството да подаде звуков сигнал за сполучлива проба преди въздухът в дробовете да е приключил фактически.

Всеки алкотестер изисква непрестанно дишане за несъмнено време. За вярна оценка уредът се нуждае от остатъчен въздух от дробовете, който се отделя чак в края на издишването. Рязко закъснение на въздушния поток кара устройството да счита, че въздухът в тях свършва, а в случай че дрегерът работи с елементарен таймер, се постанова да бъде подведен служителят на реда.

Дори и този трик обаче не дава гаранция, че използвал алкохол водач ще се измъкне. Според множеството проучвания методът понижава тестът с към 0.014%. Единственият прийом да си спестите проблеми и да не застрашавате своя и живота на другите, е да не употребявате алкохол в случай че ще карате.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР