Фактчек България направи проверка на изненадващо твърдение на Рая Назарян.

...
Фактчек България направи проверка на изненадващо твърдение на Рая Назарян.
Коментари Харесай

Factcheck Bulgaria: Неверни са твърденията на Рая Назарян, че осъдените за корупция политици в Румъния, после са оправдани

Фактчек България направи инспекция на изненадващо изказване на Рая Назарян. Линк към инспекцията виж тук 

Рая Назарян, ГЕРБ, 1 юни 2024 година, в предаването “Събуди се ” по Нова телевизия, в отговор на въпрос на водещата Марина Цекова:

Марина Цекова: „ Вярвате ли, че нашата правосъдна система е дотолкоз самостоятелна, че да може в действителност да показва хората, забъркани в корупция на високо равнище? Вижте, в Румъния какъв брой политици бяха изпратени в пандиза, в България няма нито един на този стадий. “

Рая Назарян: „ Първо, за Румъния да ви кажа, че тези политици, които бяха изпратени [в затвора] след това бяха оправдани. Така че там имаше някакво друго течение, което вървеше. “

Проверка:

Твърдението на депутата от парламентарната група ГЕРБ Рая Назарян е подвеждащо. От основаването на Националната дирекция за битка против корупцията в Румъния (DNA) през 2002 година, десетки румънски представители на локалната и държавната власт са били наказани, като някои от тях към този момент са излежали присъдите си.

Примерите за видни политически фигури в северната ни съседка, получили дефинитивни присъди за корупция през годините са доста. Сред знаковите такива можем да изредим някогашният румънски министър председател Адриан Нъстасе, някогашната румънска министърка на туризма Елена Удря, някогашната ръководителка на румънската Дирекция за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма Алина Бика, някогашният финансов министър на Румъния Дариус Вълков, някогашният водач на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня. За огромния брой наказани политици свидетелстват и отчетите на DNA, които включват импортираните в съда обвинявания и окончателните присъди през годините.

Според отчета за активността на румънската Национална дирекция за битка с корупцията за 2023 година едвам 27% от импортираните в съда обвинявания в корупция приключват с оправдателна присъда. Общият брой на обвинените е бил 651, а от тях 226 лица са заемали управителни, контролни, обществени или други значими длъжности. В статистиката са включени и каузи, изпратени за разглеждане от съда преди над 10 години, чиято отминалост е изтекла. За 2023 година наказателните производства, прекъснати по отминалост, са били 144 на брой.

За същата година дефинитивни неоправдателни присъди по каузи за тежка корупция против лица, заемащи публично значими длъжности са получили двама депутати, един сенатор, един министър, петима кметове на градове, един заместник-кмет и трима кметове на села.

Проверено:

Твърдението, че румънските политици, задържани за корупция, са били оправдани след това, е подвеждащо. Сред упрекнатите в корупция румънски политици има и оправдани. Въпреки това формалните статистики сочат, че по-голямата част от съдените за корупция политически фигури в Румъния биват приети за отговорни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР