Фактът, че тютюнопушенето е вредно за здравето е научно доказан

...
Фактът, че тютюнопушенето е вредно за здравето е научно доказан
Коментари Харесай

Тюнопушенето е вредно. Но кои са основните причинители на заболяванията, свързани с него?

Фактът, че тютюнопушенето е нездравословно за здравето е научно потвърден с редица проучвания. Всички артикули, съдържащи тютюн или субстанции, извлечени от него, съставляват риск за здравето на индивида и водят до пристрастяване, тъй че не би трябвало да бъдат използвани от непушачи, а за пушачите най-хубавият избор е цялостният отвод от приложимост на тютюневи произведения. Здравните управляващи на доста страни организират акции против тютюнопушенето, като една от тактиките за справяне с казуса е намаляването на риска.

 

По данни на СЗО над 8 милиона души умират годишно от болести, свързани с тютюнопушенето, като 1,2 милионa от тях са пасивни пушачи. За страдание хората от тази група също страдат от нездравословния табиет на околните си, защото нездравословните субстанции се съдържат и популяризират с цигарения пушек от горенето на цигарата.

 

Националната здравна работа на Англия NHS показва, че тютюнопушенето е обвързвано с нараснал риск от развиването на болести като:

· Коронарна болест на сърцето

· Инфаркт

· Мозъчен инсулт

· Увреждане на периферните съдове

· Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)

· Рак на белия дроб (7 от 10 случая се дължат на тютюнопушене)

· Рак на устата, гърлото, ларинкса, черния дроб, шийката на матката и други

 

При децата пасивни пушачи съществува риск от развиването на белодробни възпаления, менингит и други тежки положения.

 

Тези обстоятелства са добре известни в обществото, само че може би малко по-позната е повода за това

 

Никотинът е може би най-известното вещество, съдържащо се в тютюна. Никотинът е алкалоид, естествено синтезиран от растенията от семейство Картофови. Самото му име му идва от латинското название на растението Nicotiana tabacum – типът тютюн, който е най-често използван с комерсиална цел. Именно на това вещество се дължи мощното пристрастяване към цигарите. Никотинът има мощно влияние върху централната и периферната нервна система и има отношение към развиването на някои заболявания на съдовете, само че не е главната причина за болесттите, свързани с тютюнопушенето.

 

Проблемът е в горенето

 

При запалването на цигарата тютюнът стартира да гори и доближава температури от 800оС. При това горене веществата, съдържащи се в него, минават развой на термична деструкция, наименуван пиролиза, при който се образуват пушек и пепел. В цигарения пушек се съдържат повече от 7 000 субстанции. В собствен отчет от 2012 година Агенцията по храните и медикаментите на Съединени американски щати FDA дефинира лист с 93 нездравословни или евентуално нездравословни субстанции, съдържащи се в цигарения пушек, които имат друг отрицателен резултат – канцерогени (CA), увреждащи дихателната система (RT), увреждащи сърдечно съдовата система (CT), увреждащи репродуктивните органи и развиването (RDT) и пристрастяващи (AD).



 

Някои от веществата, попадащи допълнително от една категория са:

· Ацеталдехид – CA, RT, AD

· Арсеник – CA, CT, RDT

· Бензен – CA, CT, RDT

· Хром – CA, RT, RDT

· Етил карбамат (уретан) – CA, RDT

· Олово – CA, CT, RDT

 

Някои от тези субстанции се употребяват в разнообразни браншове на промишлеността, за производството на бои, материали и други, само че несъмнено нямат място в дихателната система на индивида.

 

Освен тези субстанции в цигарения пушек се намират и доста фини твърди частици от катрани, които при вдишването полепват в белия дроб и с акумулирането си пречат на естествената му функционалност. Вредата от натрупването на тези частици е с толкоз огромни и дълготрайни последици, че са нужни години отвод от тютюнопушенето, с цел да се възвърне най-малко отчасти естественото действие на белия дроб и рискът от развиване на заболяване да стартира да понижава. Ясно е, че методът да се предпазим от нездравословното влияние на тези субстанции е да не се излагаме на цигарен пушек.

 

Аерозол или пушек

 

В устройствата с нагряване на тютюн или никотинова течност вместо горене има нагряване до доста по-ниски температури - надлежно 350оС и 250оС. При тях доста е понижено образуването на нездравословни и евентуално нездравословни субстанции, а някои от тях въобще липсват. Парата, която се отделя от тези произведения, е аерозол – дребни водни капчици диспергирани във въздуха, които съдържат никотин и доста по-малко количество и тип нездравословни субстанции, само че не участват твърди частици.

 

Н а процедура всеки пушек също е аерозол, само че не всеки аерозол е пушек

 

Димът съдържа твърди частици и хиляди химични съединения, които се генерират при горенето на тютюна при високи температури, до момента в който аерозолът, образуван при по-ниски температури при изпарение/кондензация, има по-малко сложен състав от цигарения пушек и при него не се генерират твърди частици.

 

Именно това е и главната разлика сред бездимните артикули (устройства за нагряване на тютюн и електронни цигари) и стандартните цигари – поради нагряването до по-ниски температури в изпарения аерозол се съдържат доста по-малко количество нездравословни и евентуално нездравословни субстанции.

 

Според данните от някои проучвания на Филип Морис Интернешънъл (1) и самостоятелни проучвания (2), съществуването на нездравословни и евентуално нездравословни субстанции в аерозола на устройствата за нагряване на тютюн е до 95% по-малко спрямо дима на стандартните цигари. Това не ги прави артикули без риск и те не са предопределени за приложимост от малолетни или непушачи, а само за пълнолетни пушачи, които в противоположен случай биха траяли пушат цигари.

 

(1) Robustness of HPHC Reduction for THS 2.2 Aerosol Compared with 3R4F Reference Cigarette Smoke Under High Intensity Puffing Conditions - Catherine Goujon, Samuel Kleinhans, Serge Maeder, Laurent Poget and Jean-Pierre Schaller

 

(2) Platform 1`s mainstream aerosol compared to reference cigarette smoke - Labstat International ULC is an independent ISO 17025 accredited laboratory in Kitchener, Ontario, Canada

 

Материалът е оповестен с поддръжката на Филип Морис България.

 

*публикация

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР