Фактът, че солта не съдържа калории, не означава обаче, че

...
Фактът, че солта не съдържа калории, не означава обаче, че
Коментари Харесай

Привидно безсолни храни, които са бъкани със сол

Фактът, че солта не съдържа калории, не значи обаче, че от нея не се натрупат непотребни килограми. При приема на сол се усилва размерът на течностите, които се поемат, с цел да се обезврежда соленият усет и това води до повишение на тежестта.

Другото значимо нещо за солта е, че наличието на хлорид, придаващ соления усет в нея, е 60 %, а на натрий е 40 %. Натрият, който се явява в остатък, вреди на здравето, като води до повишение на кръвното налягане. Затова безконтролното приемане на сол е нездравословно за здравето и за фигурата ни.

Съществува един сериозен проблем при дозирането на солта за деня. Има прекалено много храни, които се употребяват ежедневно, и за които не си даваме сметка какъв брой са солени. Тези храни видимо наподобяват безсолни , само че в действителност количествата сол в тях надвишават неведнъж нужното за деня, без да го осъзнаваме.

Храни, които наподобяват видимо безсолни, само че са претъпкани със сол

Добавянето на сол в храните е част от процеса на производството им. За узряването на сиренето се прибавя в допълнение сол. За да придобие по-крехък усет месото, също се прибавя сол. За да не е лепкаво тестото, също се надвишават равнищата на добавената сол . Защо не усещаме какъв брой солени са тези храни ? Овкусителите, които се прибавят в тях обезвреждат соления усет и той не се усеща. Затова всеки би трябвало да има информация кои храни са мощно солени, без да го знаем.

Напитките с кафе

Звучи учудващо, само че е реалност, че в ледените питиета с кафе има доста сол. Кафето със сладолед е необикновено вкусно, само че съдържа 220 мг сол в една чаша.

Доматеният сос

Доматеният сос е мощно солен. В четвъртинката на чашата със сос се откриват 410 мг сол.

Гевреците

Вкусните гевречета от уличните будки са примамливи хапки поради въглехидратите, които съдържат, само че всеки от тях прибавя по 500 мг сол в тялото.

Зърнените закуски

Зърнените закуски от време на време са отбягвани поради въглехидратите в тях, само че наличието на сол се пропуща, а то е 230 мг единствено в чаша зърнена закуска.

Консервираните зеленчуци

Пресните зеленчуци са най-хубавият избор за този вид храна, само че когато не са в сезона си, зеленчуците би трябвало деликатно да бъдат подбирани, като се четат етикетите на консервираните, тъй като единствено в една консерва със зелен боб се съдържат 400 мг сол.

Инфо: https://gotvach.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР