Фактът, че преди осем години в най-голямата криза имаше осем

...
Фактът, че преди осем години в най-голямата криза имаше осем
Коментари Харесай

Ректорът на СУ: Трябва да привличаме повече чуждестранни студенти

Фактът, че преди осем години в най-голямата рецесия имаше осем искащи за поста, демонстрира, че професорите се кандидатират, когато може да са потребни, когато има какво да се развива. Това сподели в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия проф. Анастас Герджиков, който в края на ноември беше определен за ректор на Софийския университет " Св. Климент Охридски " за втори мандат, като единствен претендент.

През първия мандат главната ни цел беше да стабилизираме финансово Университета. Това е направено и към този момент можем да се съсредоточим върху възстановяване на качеството и количеството на научната активност, съобщи проф. Герджиков, представен от Novini.bg.

През цялото време се отваряме на открито, в няколко европейски и международни мрежи сме, приготвяме планове със съществени сътрудници от чужбина, добави той.

Завършващите 12-ти клас са намалели двойно в интервал от към 20 години. Основната цел би трябвало да е да притеглим преподаватели и студенти от чужбина. В България сме дребен народ и демографската рецесия ни понижава още повече. Привличането на задгранични студенти с изключение на количеството, ще увеличи и качеството. Ние към този момент вършим това, имаме над 1300 задгранични студенти, уточни проф. Герджиков.

Нашата цел би трябвало да е най-малко един български университет да влезе в първите 500 в света. Министерството на образованието и науката сега прави доста по тематиката и се надявам да направи още повече, разяснява ректорът на СУ.

Той означи, че записванията и заплащанията в Университета към този момент се правят електронно, което улеснява студентите.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР