Фактът, че човек бива интервюиран в дома си, не е

...
Фактът, че човек бива интервюиран в дома си, не е
Коментари Харесай

Как да блеснем на интервю за работа чрез видеоконференция

Фактът, че човек бива интервюиран в дома си, не е съображение да се появи пред камерата по пижама. Облечете се професионално - от главата до петите…

Представянето на видео-интервю в никакъв случай не е било толкоз значимо, колкото през днешния ден
(снимка: CC0 Public Domain)

Мерките за обществено разграничаване, наложени поради пан демията от ковид, накараха доста компании да прекратят наемането на нови чиновници, други – да отсрочат този развой, а трети – да преминат към осъществяването на тази активност онлайн. Най-често това се случва посредством видеоконференция. Използват се принадлежности като Zoom, GoToMeeting, BlueJeans, IntermediaAnyMeeting и Cisco Webex.

Този способ е нов за доста компании, само че и за множеството хора. Има някои неща, които би трябвало да знаем, в случай че ще аплайваме за работа и изявлението ни ще се организира посредством видеоконференция, поучава Пол Улф, старши вицепрезидент по човешките запаси в Indeed.

„ Този огромен обществен опит, в който всички бяхме въвлечени, ни кара да променим метода, по който до момента сме правили нещата ”, споделя Улф, представен от Tech Republic. „ Видео-интервюто е част от това, което е обикновено за нас сега ”.

Реално видео-интервюто не е толкоз друго от изявлението онлайн сред хората; основите са съвсем идентични. В този смисъл не се чака нещо стресиращо ново. Но е значимо да се имат поради някои детайлности, с цел да може претендентът да се показа в добра светлина.

„ Да се представим добре на видео-интервю в никакъв случай не е било толкоз значимо, колкото през днешния ден. Видео-технологията е превъзходен метод за наемащите мениджъри да интервюират и разпознават качествени претенденти, които да се причислят към техните екипи ”, споделя Амелия Грин-Вамос, специалист по кариерни трендове в Glassdoor.

Тестване на връзката

Свикнали сме интернет връзката в офиса да е постоянно постоянна, надеждна, да няма никакви проблеми. Домашната обаче може и да не е такава – изключително тъкмо в този момент, когато операторските мрежи са натоварени до краен лимит.

Вкъщи, където всекидневно досегашното ползване е било обвързвано с гледане на филми и игри, или в най-хубавия случай отдалечената работа на един човек от семейството, в този момент може да има двама, трима, че и петима консуматори – да вземем за пример двамата родители и трите деца, които учат също посредством видеоконферентна връзка с учителя. Това значи, че интернет връзката може да е много забавена, да има раздробяване на облика, на звука.

Поради това претендентите би трябвало да тестват връзката и оборудването си авансово. Трябва да са сигурни, че интернет-връзките им са постоянни, бързи и надеждни, а микрофоните, слушалките и камерите са подготвени за видео-интервюто.

Това би трябвало да стане преди началото на изявлението. Ако е належащо, може да се направи някаква смяна, с цел да е несъмнено, че за времето на изявлението ще може да се разчита на наличния интернет.

Добра подготовка

Освен софтуерно, претендентът би трябвало да е квалифициран и осведомително. Важно е индивидът да е авансово осведомен с компанията, с активността й, водещите артикули и продуктови гами, географско систематизиране, чиновници, конструкция – изобщо всичко, което може да се откри за компанията авансово. „ Напишете си домашното усърдно ”, поучава Грин-Вамос.

Това включва и подготвянето на въпроси, които целят да дадат изясненост на претендента за позицията, за която кандидатства, за естеството на работата, за особеностите. Това ще разреши на претендента да реши по-добре дали работата, за която се е явил на изявление, в действителност е това, което желае, споделя Грин-Вамос. „ Не забравяйте, че освен те интервюират вас – вие също интервюирате тях ”.

Наличието на авансово написани въпроси е добра идея; това прави положително усещане на наемащите мениджъри.

Създаване на положително усещане

Една компликация при видео-интервютата е това, че липсва опция да се сътвори положителното първо усещане с дребни елементи като идването в точния момент или носенето на разпечатка с биографията. И въпреки всичко има метод да се сътвори първичният добър резултат, който е от голяма важност при избора на мениджърите.

Отнасяйте се като към изявление лице в лице: включете се в точния момент (една концепция по-рано); бъдете първи на линия, поучават експертите.

Нещо доста значимо по време на видео-интервюто е контактът с очи, акцентира Улф. „ Добре е да осъществите контакт с очите. Това е елементарно, когато сме в стая с индивида, само че при видео-връзка е малко неловко: би трябвало да гледате в камерата, а не в изображението на екрана ”.

Погледът в камерата ще даде на мениджъра чувството, че го гледате в очите. Това разрешава и доста по-лесно разчитане на мимиките и физическите сигнали.

Професионално лъчение

Фактът, че човек бива интервюиран в дома си, не е съображение да се появи пред камерата по пижама. „ Облечете се професионално – от главата до петите. Облечете се по този начин, както когато отивате на изявление очи в очи ”, споделят експертите.

Не бива да се не помни и фонът. Какво ще видят интервюиращите зад тила на претендента? „ Презентацията е основна за сполучливото виртуално изявление и се простира оттатък това, което носим – тя визира и мястото, на което се намираме ”, поучава Грийн-Вамос.

„ Намерете безпристрастен декор и безшумно местонахождение, с цел да избегнете фоновия звук и разсейващите облици ”. Освен това е значимо претендентите да се опитат да запазят своята персона и да се държат професионално.

Невербалната връзка при видео-интервюто би трябвало да бъде употребена и то деликатно. Специалистите поучават претендентите да не не помнят да се усмихват от време на време, да кимват, да показват възторг. Жестовете с ръце също са добре пристигнали. Те обаче би трябвало да се употребяват спестовно, тъй като неведнъж бързо движещи се обекти се „ накъсват ” при предаването на изображението.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР