Факт е, че различните в нашето общество стават все по-ярки,

...
Факт е, че различните в нашето общество стават все по-ярки,
Коментари Харесай

Психолог: Санкции срещу агресията срещу различните

„ Факт е, че другите в нашето общество стават все по-ярки, все по-често срещани, и е напълно обикновено да има ответна реакция от по-консервативната част от обществото. Въпросът е тази реакция да не минава границата на обществено допустимите и допустими правила. Родителите и обществото сме тези, които сме в положение да променим настройките на това потомство. Когато близките видят нападателно отношение, те би трябвало да извърнат внимание и да заявят ясно, че това държание не е възможно ”. Това съобщи в изявление за БГНЕС психологът Доника Боримечкова.

 Доника Боримечкова

„ Агресивните прояви се демонстрират в ранна детска възраст, в началната учебна, и напълно естествено в юношеската и тийнейджърската възраст. Това са едни естествени прояви на себеутвърждаване, на инспекция както на своите лични, по този начин и на границите на другите хора в обществото ”, изясни още психологът.

„ Кога, обаче, тази експанзия излиза от норма? Много постоянно ставаме очевидци на набези на по-различни, по-затворени деца. Това е по този начин, тъй като децата доста мъчно възприемат разликата, доста постоянно се опасяват от него, и това не е без съдействието на родителите и на околните им възрастни. Ако това продължи, се резервира като наклонност и в по-късните години, в началното учебно заведение, по този начин се обостря в юношеството и напълно естествено е като ти си теоретичен да не приемаш особеното, първичната реакция е да го нападнеш ”, посочи експертът и разяснява, че най-често офанзивата е на база външни белези, само че не и единствената.

„ Много постоянно консервативните структури в обществото се опълчват най-силно на всевъзможни новости в нашия живот, надлежно и на другите. Когато човек се движи свободно в обществото, в града, в градския превоз, е изцяло обикновено да се себеизразява подобен, какъвто се усеща, и това е негово право ”, счита още психологът.

„ Факт е, че другите в нашето общество стават все по-ярки и все по-често срещани, и е напълно обикновено да има ответна реакция от по-консервативната част от обществото. Въпросът е тази реакция да не минава границата на обществено допустимите и допустими правила. Някоя по-възрастна дама може да направи забележка на някой юноша в метрото да вземем за пример, само че с това би следвало да се ограничи реакцията ”, разясни още тя.

Относно по-либералната част от обществото и за какво съгласно нея тя приема другия субект, Доника Боримечкова разясни, че тези хора още от ранна детска възраст са подкрепени от родител или възпитател, непосредствен или важен възрастен да не подценяват по–различните.

„ Така това дете израства по търпелив и приемащ идентичността на всеки един човек метод. Родителите и обществото сме тези, които сме в положение да променим настройките на това потомство. Когато близките видят нападателно отношение, те би трябвало да извърнат внимание и да заявят ясно, че това държание не е възможно ”, акцентира още психологът Доника Боримечкова.

 Елеонора Предева

Жертва на вербална експанзия: Различните не постоянно са разбрани, нападани сме непочтено

„ На доста хора им пречат другите и това, че не желаят да ги схванат. Те попиват държание от родителите си под апел, че се борят за обичайното семейство, а в действителност вършат средата за другите несигурна и стресираща “. Това съобщи в изявление за БГНЕС 29-годишната Елеонора Предева, жертва на вербална експанзия.

„ Бях в Западния парк с мои другари, хапвахме сандвичи и по едно време по алеята се зададоха 4 - 5 момчета с черни спортни екипи, черни качулки, единият от тях с черни огромни очила, които прекосиха цялата алея единствено и единствено с цел да стигнат до нас и започнаха с нападателни, заплашителни нападки от вида дали носим с нас някакви флагове, желаеме ли да им кажем нещо и дали се вършим на разнообразни, даже ни заплашиха, че наоколо до нас има река, в която можем да поплуваме. Ние се опитахме да им кажем да ни оставят намира, ние единствено хапвахме сандвичи. Само един от тях говореше и ни обясняваше по какъв начин могат да си тръгнат, само че единствено в случай че им се помолим. Това се случва няколко минути, аз най-после ги помолих да си тръгнат, пожелах им прелестен ден, това се наложи да го кажа няколко пъти до момента в който си тръгнат ”, сподели още Елеонора.

„ Беше доста безочливо, стресиращо, те сигурно са по-малки от нас, тъй като единият даже си призна, че е на 17 години, само че цялата обстановка те кара да се зачудиш в какви условия живеят тези деца, с цел да дойдат и да атакуван, въпреки и по устен метод, непознати в парка ”, изясни Елеонора Предева, след което разяснява, че за първи път й се случва нещо сходно в парка. „ Случвало ми се е в метрото отново такива хлапета да се заяждат, само че съм сигурна, че цялата експанзия е подбудена поради София прайд, който се състоя на 17-ти юни. Затова са решили да търсят хора с флагчета. Предполагам им пречи особеното и това, че не желаят да го схванат, попиват всичко това у дома, тъй като в моята обстановка това бяха деца. Родителите им споделят такива неща. Хората желаят да имат шарени коси, да имат татуировки и да си живеят живота, а вместо това ги атакуват непочтено ”, счита още тя, след което разяснява, че съгласно нея от ден на ден си проличава разделянето в обществото.

На въпроса дали тези хора се стопират единствено до вербална експанзия Предева посочи, че се стига и до физическа препирня. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР