Факт е, че досега се сбъдват по-скоро негативните сценарии с

...
Факт е, че досега се сбъдват по-скоро негативните сценарии с
Коментари Харесай

Без повече грипни ваканции, ще се учи дистанционно

„ Факт е, че до момента се сбъдват по-скоро отрицателните сюжети с короанвируса. В началото чакахме той да остане в Китай, по-късно да остане в Италия, да бъде за малко време, лятото да изчезне. Нищо от това не се случи. Далеч по-трудно може би ще бъде идващите месеци, когато времето ще застуди и евентуално ще има обичайните грипни вируси, които ще се насложат с ковид ”. Това съобщи пред министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му към този момент стойностите на инфектираните с COVID-19 са естествени, като броят на инфектираните възпитаници и учители е симетричен на общия брой инфектирани.

„ Средно на ден последните седмици имаме по 200 инфектирани – обикновено е да имаме сред 5 и 10 учители, защото учителите са близо 3% от работната мощ, а учениците, без децата в предучилищна възраст, са 10% от популацията. Говорим за стойности, които са едно на 100 хиляди приблизително на ден, при изискване, че приблизително дневния брой инфектирани е 2,5 на 100 хиляди Това значи, че учениците, както и в другите страни, боледуват по-малко. “, разяснява Вълчев.

„ Ако имаме взрив на инфектирани в област или община, ще се минава напълно на образование в електронна среда. Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати. Много евентуално е обаче да има прекосяване за една две0седмици на образование в електронна среда, когато дойдат сезонните вируси ”, добави още министърът на образованието.

По-думите му към този момент няма да има грипна почивка, а ще се учи отдалечени.

Що се отнася до носенето на маски в учебно заведение той напомни, че общото предписание сега е, че те са наложителни на закритите места.

„ Имахме голям брой разновидности да изберем. Основните бяха два - или паралелките да се разредят, или този, който избрахме – да има невзаимодействие на паралелките. Не можем да накараме децата да стоят целодневно в час с маските. Затова избрахме моделът на невзаимодействие на паралелките. Когато има инфектирано дете, се карантинира цялата паралелка ”, сподели просветителният министър.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР