Факт е, че децата имат способността да научават нещата наистина

...
Факт е, че децата имат способността да научават нещата наистина
Коментари Харесай

Децата и тяхната способност да усвояват бързо нови знания

Факт е, че децата имат способността да научават нещата в действителност бързо. Смята се, че тр даже имат  " магическата " дарба да усвояват нови умения доста по-ефективно от възрастните. Особено в най-ранните си години.

Това преимущество значително се дължи на невропластичността, т.е. способността на мозъка да образува и трансформира своите връзки и пътища въз основа на опита. Това е което дава на децата способността да усвояват привички, рутинни практики, подходи и дейности доста бързо. Тази дарба е най-бърза преди петия рожден ден на детето, когато огромна част от нещата, с които то се сблъсква или претърпява, са нови за него.

Способността е обвързвана с области като опознаване на околната среда и естествения блян към проучване.

Усвояването на езика пък е региона, в която децата постоянно имат голямо преимущество пред възрастните. Това се дължи значително на обстоятелството, че бебетата са в положение да се настроят към ритъма и звуците, които чуват и да станат свободно говорещи до четиригодишна възраст. Тази дарба може да помогне на дребните деца да научат и втори или трети език с лекост.

Проучвания са открили, че от раждането до пубертета децата са способни да учат език бързо и дейно както заради невропластичността си, по този начин и заради " когнитивната си еластичност " - или способността да превключват бързо сред две разнообразни понятия или хрумвания, както и да могат да мислят ясно за голям брой понятия по едно и също време.

Изследване от 2022 година демонстрира, че при децата и възрастните се следят разлики в мозъчния " делегат ", прочут като гама-аминомаслена киселина (GABA), която стабилизира новозаучения материал. При децата се следи бързо повишение на GABA, когато вземат участие в образование, до момента в който при възрастните концентрацията на киселината остава непроменена.

Това открива, че детският мозък реагира на образованието по метод, който му разрешава по-бързо и дейно да усвои новото.

Но въпреки децата да имат способността да учат бързо, те ще се сблъскат с компликации, в случай че не са добре подкрепени от възрастните, които да образуват тяхната среда и опит. Най-добрият миг за учене е допустимо най-ранният - четенето на бебето да вземем за пример предлага отлично споделено прекарване, като се изключи че обезпечава обич към езика и подсигурява основаването на връзки в мозъка.

Периодът от раждането до 5-годишна възраст е " сериозен " за децата, прецизират от Live Science. През тези ранни години мозъкът на дребното дете е доста по-зает от този на възрастния, тъй като то непрестанно се учи и открива най-хубавия метод да подходи и да се оправи с всяка обстановка. Затова е належащо време, с цел да могат децата да обработят и одобряват новите познания. Често възрастните, в устрема си да ускорят образованието на децата, прибързват, без да вземат поради обстоятелството, че средата е тази, която предлага доста повече благоприятни условия подрастващите да развиват способността си за другарство и интензивно разбиране на познания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР