Факт - днес джентълменското споразумение беше изпълнено и се радваме,

...
Факт - днес джентълменското споразумение беше изпълнено и се радваме,
Коментари Харесай

ПП-ДБ започва усилена работа за промяна на Конституцията

" Факт - през днешния ден джентълменското съглашение беше изпълнено и се радваме, че правната комисия ще стартира работи. Едновременно с това последните дни ние сме изплашени доколко е завладяна българската прокуратура и българската правосъдна система. Ние осъзнаваме, че нито една замяна на човек не взема решение същинския въпрос. Ето за какво започваме усилена работа за промяна на Конституцията ", разяснява съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

В началото на изказването си той означи, че вторият мандат е единственото решение за България да не отиде на шести избори, и още веднъж сподели, че от ПП-ДБ няма да поддържат първия мандат на ГЕРБ-СДС.

" Считаме, че не може да има трайно решение на политическата рецесия, нито на огромните задания, които си слага България, в това число довършването на своята интеграция в структурите на Европейски Съюз, без да решим казуса с фундаменталните гаранции за законността в България ", акцентира от своя страна съпредседателят на Демократична България Христо Иванов и очерта няколко хрумвания за промени:

" Това изисква решителна смяна в модела на ръководство на прокуратурата, а не на моментния човек, който заема поста основен прокурор. Изисква амбициозна смяна в модела на прокуратурата. Така че ние започваме диалози с всички политически сили, в които желаеме да тестваме съществуването на парламентарен консенсус към няколко едри хрумвания - преструктуриране на Висш съдебен съвет - да бъде разграничена съдийската от прокурорската квота. В прокурорската квота да се вкара социална квота, която да гарантира обществен надзор и в съдийската гилдия да се подсигурява стандарта за независимост в цялостна степен. На второ място - да се преформатира на моделът на ръководство на прокуратурата и да се лимитират кадровите пълномощия на основния прокурор. Всички тези форми на официално и неофициално въздействие, които стоят зад този тоталитарен, централизиран модел, който има в България, и разрешават превръщането на този квазиполитически състезател, който виждаме сега, което ѝ разрешава дълго време да държи каузи на трупчета, безотчетно, да ги пази за сложни моменти и те да се вадят като политическо оръжие, когато дойдат сложни моменти. Всичко това би трябвало да бъде прекъснато. Прокуратурата би трябвало да бъде вкарана назад в рамките на законността. Обмисляме да има директна конституционна тъжба, преосмисляне на института на служебните държавни управления, с цел да сме сигурни, че единствено ще провеждат избори, а не квазипрезидентски режим, какъвто виждаме в този момент. Така това държавно управление освен ще реше моментната рецесия, а и ще реши дълбоките рецесии ".

От своя страна Атанас Атанасов от ПП-ДБ разяснява, че политическата рецесия е оголила доста проблеми в страната и се е удостоверило, че законът не се ползва еднообразно за всички.

" Голямата отговорност, която лежи върху висшия орган на държавна власт, а точно Народно събрание, да бъдат подхванати такива промени в Конституцията преди всичко и в законодателството, с цел да се получи синхрон сред органите на правосъдната власт и органите на изпълнителната власт за еднообразно използване на закона ", изясни Атанасов. 

Той добави, че тези промени би трябвало да бъдат осъществени, с цел да може да да бъде упражняван съвместен надзор сред обособените управляващи.

" На тази стадий се вижда, че има такива, които смятат, че върху тях не маже да се ползва надзор ", означи още съпредседателят на ПП-ДБ.

На журналистически въпрос за какво искат ограничаване на пълномощията на главния прокурор - дали се опасяват от някого или от нещо, Христо Иванов отговори следното:

" Мога да ви уверя, че не се опасяваме от никого в персонален проект. Страхуваме се от това, че виждаме по какъв начин политическият развой и правовият ред се извращават. И това се случва доста години. Целта не е просто да бъде заменен Иван Гешев, задачата е моделът, който позволиха Гешев, Цацаров, Филчев, да му бъде комплициран край един път вечно. България да бъде правова европейска страна и да тръгне напред ", безапелационен беше Иванов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР