FAIRway Дунав е проект за 24 млн.евро за подобряване на

...
FAIRway Дунав е проект за 24 млн.евро за подобряване на
Коментари Харесай

България е партньор по 8 стратегически проекта

FAIRway Дунав е план за 24 млн.евро за възстановяване на корабоплаването и навигацията по реката и плавателните й притоци.


Девет плана по поречието на река Дунав в региона на водния превоз, инфраструктурата, енергетиката, образованието и нововъведенията, на стойност над 40 млн. евро, са избрани като стратегически и са подкрепени от Стратегия на Европейски Съюз за Дунавския район. България е сътрудник в 8 от тях.

Най-мащабният, „ FAIRway Дунав “, е за 24 млн. евро и цели възстановяване на корабоплаването и навигацията по река Дунав и нейните плавателни притоци. Партньори по плана са Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, България, посредством Изпълнителна организация “Проучване и поддържане на река Дунав”, и Румъния. Важни за възстановяване свързаността и стопанските системи на дунавските страни са и плановете „ Дунавски поток “, „ Дунавски пристанищни мрежи – Дафне “, „ Данте “.

Стратегията на Европейския съюз за Дунавския район, по-известна като Дунавската тактика, е утвърдена от Европейска комисия през 2011 година и обгръща 14 страни. Девет от страните са членки на Европейския съюз – Австрия, Германия, Чехия, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, България и Румъния, а останалите пет – Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова и Украйна, се намират в Дунавския басейн.

България пое през октомври 2017 година ротационното председателство на Дунавската тактика за период от една година. Усилията на страната ни са ориентирани към възстановяване на координацията сред страните членки и слагане във фокуса й на вложенията в областта на туризма и културно историческото завещание.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР