Фаил Алсинов - последният активист от значима величина, който беше

...
Фаил Алсинов - последният активист от значима величина, който беше
Коментари Харесай

Чистката на Путин: 4 години затвор за 2 думи

Фаил Алсинов - последният деятел от значима големина, който беше още на независимост в Башкортостан, получи на 17 януари присъда от 4 години затвор в наказателна колония поради подбудителство на ненавист и това предизвика всеобщи митинги в съветската република, ситуирана на границата сред Европа и Азия, два месеца преди президентските изори в Руската федерация.

Формално 37-годишният Алсинов беше наказан за това, че произнесъл обществено думите „ кара халик “ (на башкирски безусловно черни хора, само че в метафоричен смисъл - небогати хора, черноработници). Активистът е използвал израза „ кара халик “ на заседание през април 2023 година по време на акция против проектите за рандеман на злато в село Ишмурзино в област Баймак. Априлският митинг се организира  на фона на обвинявания, че държавното управление на Башкортостан е влезнало в сговор със златодобивни компании, а деятели предизвестяват също и за вредите против околната среда, обобщи хронологията на събитията в обширен материал Радио „ Дойче веле “. 

В Ишмурзино Алсинов декларира, че откакто работата на минния обект завърши, гастарбайтерите ще си заминат, само че проблемите в Башкортостан ще останат. „ Арменците ще се върнат в родината си, кара халик – също, руснаците – в своя Рязан, а татарите – в Казан. Башкирите обаче няма да отидат на никое място, тъй като за нас няма различен дом – нашият дом е тук “ цитира го Дъждовни води. 

Така се стига и до произнесената предходната седмица присъда - четири години за две думи.

Още на 16 януари управляващите в Башкортостан задържат няколко изявени деятели – ден преди прочитането на присъдата  срещу Алсинов от съда в дребния град Баймак (с към 17 000 души население), заяви татаро-башкирската редакция на Радио „ Свободна Европа “. Причината е, че на 15 януари към 6000 поддръжници на Алсинов демонстрираха пред съда в Баймак с искане за оневиняването му.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР