Facebook и YouTube се оттеглят от ролята си на пазачи

...
Facebook и YouTube се оттеглят от ролята си на пазачи
Коментари Харесай

Вашингтон Поуст за ролята на милиардера Илон Мъск в дезинформацията

Facebook и YouTube се отдръпват от ролята си на пазачи против теориите на конспирацията преди президентските избори в Съединени американски щати през 2024 година
Социалните медийни компании се отдръпват от ролята си на пазачи против политическата дезинформация, изоставяйки най-агресивните си старания да управляват онлайн неистините в наклонност, която се чака да повлияе надълбоко на президентските избори през 2024 година

Редица условия подхранват отстъплението: Масовите съкращения в Meta и други огромни софтуерни компании със орязани екипи, отдадени на популяризирането на точна информация онлайн. Агресивна правосъдна борба за изказвания, че администрацията на Байдън е оказвала напън върху обществените медии да заглушат избрана тирада блокира основен път към разкриване на интервенция в изборите.

И основният изпълнителен шеф на X Илон Мъск нулира индустриалните стандарти, отменяйки строгите правила против дезинформация в уеб страницата, прочут преди като Twitter. Като знак за въздействието на Мъск, Мета за малко обмисли проект предходната година да забрани всяка политическа реклама във Фейсбук. Компанията го отсрочи, откакто Мъск разгласи проектите си да трансформира конкурентния Twitter в парадайс за свободата на словото, съгласно двама души, осведомени с проектите, които са говорили при изискване за анонимност, с цел да опишат чувствителни въпроси.

Съкращаването идва единствено месеци преди първичните избори през 2024 година, защото любимецът на Републиканската партия Доналд Тръмп продължава да събира поддръжници с погрешни изказвания, че изборните измами са довели до загубата му от Джо Байдън през 2020 година

Множество следствия на изборите не разкриха доказателства за машинация и Тръмп в този момент е изправен пред федерални наказателни обвинявания, свързани с напъните му да анулира изборите. Все отново YouTube, X и Meta стопираха да маркират или отстраняват изявления, които повтарят изказванията на Тръмп, макар че гласоподавателите от ден на ден получават новините си в обществените медии.

Тръмп се възползва от тези спокойни стандарти в неотдавнашното си изявление с някогашния водещ на Fox News Тъкър Карлсън, хоствано на платформата X. Бившият президент подчертава върху диалога, който се излъчваше в сряда вечерта по време на първия републикански примитивен спор за акцията през 2024 година, с погрешни изказвания, че през 2020 година изборите са били „ манипулирани “ и че демократите са „ измамили “, с цел да изберат Байдън.

В четвъртък вечерта Тръмп разгласява в X за първи път, откогато беше изпъден от уеб страницата, прочут тогава като Twitter, след нападението на Капитолия на Съединени американски щати на 6 януари 2021 година Мъск възвърне акаунта му през ноември. Бившият президент разгласява своя фотография от окръг Фултън, Джорджия, където в четвъртък беше задържан по обвинявания, свързани с напъните му да анулира изборите през 2020 година " НИКОГА НЕ съдебна експертиза ПРЕДАВАЙ! " прочетете надписа.

Еволюцията на практиките на фирмите беше разказана от повече от дузина сегашни и някогашни чиновници, доста от които говореха при изискване за анонимност, с цел да предложат чувствителни детайлности. Новият метод бележи внезапна смяна от изборите през 2020 година, когато фирмите за обществени медии разшириха напъните си към полицейската дезинформация. Компаниите се опасяваха от повтаряне на 2016 година, когато съветски тролове се пробваха да се намесят в президентската акция в Съединени американски щати, трансформирайки платформите в принадлежности за политическа операция и разделяне.

Тези смекчени задължения се появяват, когато тайните акции за въздействие от Русия и Китай станаха по-агресивни, а напредъкът в генеративния изкуствен интелект сътвори нови принадлежности за заблуждение на гласоподавателите.

Експертите по дезинформация споделят, че динамичността, ориентирана към 2024 година, изисква по-агресивни старания за битка с нея, не по-малко.

„ Мъск взе летвата и я остави на пода “, сподели Емили Бел, професор в Tow Center for Digital Journalism в Колумбийския университет, където учи връзката сред софтуерните платформи и издателите на вести. За президентските избори през 2024 година дезинформацията към расите „ ще бъде още по-лоша “, добави тя.

Платформите за обществени медии споделят, че към момента разполагат с принадлежности за попречване на разпространяването на дезинформация.

„ Ние отстраняваме наличие, което заблуждава гласоподавателите по какъв начин да гласоподават или предизвиква интервенция в демократичния развой “, сподели в изказване представителят на YouTube Айви Чой. „ Освен това ние свързваме хората с авторитетни изборни вести и информация посредством рекомендации и осведомителни панели. “

Говорителят на Meta Ерин Макпайк сподели в изказване, че „ отбраната на изборите в Съединени американски щати през 2024 година е един от нашите съществени цели и нашите старания за честност не престават да водят промишлеността “.

И въпреки всичко към този момент трансформира това, което някои консуматори виждат онлайн. По-рано този месец създателят на компания за музикални круизи разгласява екранна фотография във Фейсбук, показваща по какъв начин губернаторът на Илинойс Дж.Б. подписва закон, който разрешава на нерегистрирани имигранти да бъдат полицейски офицери и заместител шерифи. " В Илинойс американски жители ще могат да бъдат задържани от незаконни, " гласи постът, който беше споделен повече от 260 пъти.

Проверяващите обстоятелства в USA Today, една от десетките медийни организации, на които Meta заплаща, с цел да развенчаят вирусни конспирации, сметнаха обявата за погрешна и компанията я етикетира във Фейсбук като „ подправена информация “. Но Meta безшумно стартира да предлага на потребителите нови контроли за отвод от програмата за инспекция на обстоятелствата, позволявайки развенчани изявления като фалшифицираната за Pritzker да се популяризират в новинарските излъчвания на участниците с сигнален етикет. Консерваторите от дълго време подлагат на критика системата за инспекция на обстоятелствата на Meta, потвърждавайки, че е предубедена против тях.

Президентът на Meta Global Affairs Ник Клег сподели, че опцията за отвод съставлява нова посока, която дава опция на потребителите и облекчава контрола върху компанията. „ Смятаме, че сме се придвижили много трагично в интерес на даването на по-голям надзор на потребителите даже върху много спорно сензитивно наличие “, сподели Клег. Макпайк добави, че новата политика за инспекция на обстоятелствата идва „ в отговор на потребителите, които ни споделят, че желаят по-голяма дарба да вземат решение какво виждат “.

YouTube също по този начин се отхвърли от контрола върху подвеждащи изказвания, като разгласи през юни, че към този момент няма да отстранява видеоклипове, в които се споделя, че президентските избори през 2020 година са били откраднати от Тръмп. Продължаването на използването на възбраната би лимитирало политическата тирада, без „ доста да понижи риска от принуждение или други вреди в действителния свят “, твърди компанията в обява в блог.

Тези смени са реакция на ръководителите на обществените медии към това, че са очукани от оспорвани борби за наличие и заключват, че „ няма победа “, сподели Кейти Харбат, някогашен шеф на обществената политика във Фейсбук, където ръководи световната изборна тактика в цялата компания.

„ За демократите ние не сваляхме задоволително, а за републиканците сваляхме прекалено много “, сподели тя. Резултатът беше цялостното чувство, че „ откакто направихме всичко това, към момента ни крещят... Просто към този момент не си коства “.

Тестът за „ огромната неистина “.

Години наред доста от екипите за доверие и сигурност на Meta работеха като университет. Водени от любознание, чиновниците бяха насърчени да търсят най-трудните проблеми на платформата – проблеми като измами, злоупотреби, пристрастия и опити за угнетяване на гласоподавателите – и да разработят системи, които да оказват помощ.

Но през последната година и половина някои служащи споделят, че е имало смяна в тази самодейна позиция. Вместо това в този момент от тях се желае да отделят повече от времето си, с цел да измислят по какъв начин минимално да се съобразят с процъфтяващия лист от световни разпореждания, съгласно четирима сегашни и някогашни чиновници.

Това е отклоняване от метода, който софтуерните компании възприеха, откакто Русия манипулира обществените медии, с цел да се опита да насочи изборите през 2016 година към Тръмп. Инцидентът трансформира Марк Зукърбърг в знак на корпоративното неблагоразумие. Така че изпълнителният шеф на Meta даде обещание да се оправи по-добре.

Той предприе обществена обиколка на разкайване и даде обещание да посвети видимо безкрайните запаси на компанията за отбрана на демокрацията. „ Най-важното нещо, което ме интересува сега, е да се уверя, че никой не се намесва в другите... избори по света “, сподели Зукърбърг пред две сенатски комисии през 2018 година, същата година, когато корицата на Wired го изобрази с набито и окървавено лице.

В навечерието на президентските избори през 2020 година фирмите за обществени медии ускориха екипите за следствие, с цел да анулират акциите за задгранично въздействие и заплатиха на хиляди модератори на наличие, с цел да развенчаят вирусни конспирации. Преди междинните изпити през 2018 година Meta направи обиколки на кореспонденти в по този начин наречената си „ военна стая “, където чиновниците следиха закани с принуждение в действително време.

Групи за отбрана на гражданските права оказват напън върху платформите – в това число на срещи със Зукърбърг и основния действен шеф на Meta Шерил Сандбърг – да укрепят изборните си политики, потвърждавайки, че пандемията и известността на бюлетините за гласоподаване по пощата основават опция за неприятните артисти да объркат гласоподавателите по отношение на изборния развой.

„ Тези платформи поеха всевъзможни задължения към модерирането на наличието и към расовата правдивост и гражданските права като цяло “, сподели президентът на Color of Change Рашад Робинсън, чиято група за расова правдивост оказа помощ за организирането на рекламен протест от повече от 1000 компании, в това число Coca-Cola, The North Face и Verizon след полицейското ликвидиране на Джордж Флойд.

Те вкараха строги правила против постове, които биха могли да доведат до угнетяване на гласоподавателите. Докато Тръмп сложи под подозрение валидността на бюлетините за гласоподаване по пощата през 2020 година, Фейсбук и Twitter започнаха невижданата стъпка да прикачат осведомителни етикети като „ Това изказване за изборни измами се оспорва “ към голям брой подвеждащи мнения. Гугъл ограничи рекламите, свързани с избори, и популяризира работата си с държавни организации, в това число Специалната група за задгранично въздействие на ФБР, за попречване на акции за интервенция в изборите.

В началото на януари 2021 година бунтовници, подстрекавани от Тръмп, нападнаха Капитолия на Съединени американски щати, откакто се проведоха частично във Фейсбук и Twitter. В отговор Meta, Twitter, Гугъл и други софтуерни компании отстраниха Тръмп, като принудително отстраниха президента от своите платформи.

Моментът беше пикът на борбата на обществените медии с политическата дезинформация.

Но до момента в който софтуерните колоси се бореха с намаляващите облаги, тази самодейна позиция стартира да се разпада.

През лятото на 2021 година Клег от Meta стартира акция, с цел да убеди Зукърбърг и членовете на борда на компанията да прекратят всякаква политическа реклама в обществените си мрежи – политика, която към този момент е в действие в Twitter. Решението на Meta да не ревизира обстоятелствата в речта на политиците провокира години на дискусия, като деятели упрекнаха компанията, че печели от дезинформацията, съдържаща се в някои реклами на акцията. Клег твърди, че рекламите са предизвикали на Мета повече политически проблеми, в сравнение с си заслужават.

Две години след 6 януари Фейсбук обмисля дали Тръмп към момента е опасност

Докато Зукърбърг и други членове на борда бяха скептични, компанията в последна сметка се затопли към концепцията. Мета даже възнамерява да разгласи новата политика, съгласно двама души.

До юли 2022 година предлагането беше отсрочено за неопределен срок. Вътрешният подтик за налагане на новото предписание наподобява спадна, откакто Мъск се похвали с проектите си да трансформира Twitter в безвредно леговище за „ свободата на словото “ – принцип, който Зукърбърг и някои членове на борда постоянно са възхвалявали, сподели един от хората.

След формалното усвояване на Мъск по-късно същата есен, Twitter в последна сметка ще анулира личната си възбрана против политически реклами.

„ Позицията на Илон по тези неща несъмнено промени метода, по който бордът и промишлеността мислеха за политиката “, сподели един човек, който беше осведомен за полемиките на борда по отношение на възбраната на рекламите в Meta. „ Той влезе и някак си взриви всичко. “

Факторът Мъск

Почти незабавно ръководството на Мъск в Twitter принуди сътрудниците му да премислят други стандарти в промишлеността.

В първата си вечер като притежател Мъск уволни ръководителя на Trust and Safety Vijaya Gadde, чиято работа беше да защищава потребителите на фирмите от измами, тормоз и обидно наличие. Скоро по-късно, единствено дни преди междинните периоди, компанията уволни повече от половината от своите 7500 служащи, парализирайки екипите, виновни за вземането на значими решения за това какво да вършат с неистините.

Съкращенията и развиващият се метод за модериране на токсично наличие накараха рекламодателите да избягат. Но до момента в който рекламодателите напускаха, други софтуерни компании обръщаха огромно внимание на ходовете на Мъск.

В изявление през юни с водещия на десния софтуерен подкаст Лекс Фридман, Зукърбърг сподели, че решението на Мъск да направи фрапантни съкращения на работната мощ в Twitter - в това число посредством редуциране на неинженери, които работят върху неща като социална политика, само че не основават артикули - предизвиква други софтуерни водачи като него да обмислят осъществяването на сходни промени.

„ Вероятно беше добре за промишлеността, че той направи тези промени “, сподели Зукърбърг. (Оттогава Meta уволни повече от 20 000 служащи, част от наклонност в цялата промишленост.)

Мъск възвърне високопоставени консервативни сметки в Twitter, в това число Джордан Питърсън, професор, на който беше неразрешен достъп до Twitter за погрешно показване на транс човек, и Babylon Bee, консервативна медийна компания. Мъск също по този начин върна републикански политици, в това число Тръмп и представителя Марджъри Тейлър Грийн (Джорджия), чийто персонален акаунт беше неразрешен за нарушение на политиките на платформата за дезинформация за covid-19. Той по едно и също време спря сметките на публицисти, в това число репортера на Washington Post Дрю Харуел, репортера на CNN Дони О’Съливан и други.

Скок в речта на омразата на уеб страницата последва, когато потребителите тестваха границите.

Политическите ветрове против Силиконовата котловина също се променяха. Твърденията на Тръмп за подправяне на изборите през 2020 година въодушевиха голям брой републикански претенденти да повторят неговата изразителност, затвърждавайки изборния отвод като съществена тематика на републиканците. В анкета на Си Ен Ен през май 6 от 10 републикански гласоподаватели споделиха, че имат вяра на лъжите на Тръмп, че изборите през 2020 година са били фалшифицирани.

Скоро след придобиването на Twitter от Мъск, десетки републикански претенденти и десни авторитетни персони тестваха решимостта на Meta, Twitter и други обществени медийни платформи да се борят с дезинформацията за изборите. През месеците, предшестващи междинните избори, крайнодесни персони и претенденти на Републиканската партия продължиха да популяризират отвод от избори в обществените медии съвсем безотговорно.

Марк Финчъм, претендентът на републиканците, който желае да следи изборната система на Аризона като държавен секретар, направи акция за набиране на средства в навечерието на изборите през 2022 година, като лъжливо аргументира във Фейсбук и Twitter, че неговият конкурент от Демократическата партия Адриан Фонтес е член на Китайската комунистическа партия и „ картелен нарушител “, който преди този момент е „ фалшифицирал избори “.

Когато Twitter, наподобява в отговор на въпросите на публицистите, ограничи акаунта му, Мъск разгласи, че „ преглежда “ недоволства, че Finchem е бил цензуриран. По-късно същата вечер Финчем се върна към туитване на известието си. Той благодари на Мъск „ за това, че спря комика, който ме в профил от Twitter седмица преди изборите “.

Миналата година Meta разпусна виновния екип за нововъведения, дребна група, която оценяваше евентуалните опасности на някои от продуктите на Meta, съгласно човек, осведомен с въпроса, и по едно и също време с това закри по този начин рекламирания Фейсбук Journalism Project, който беше предопределен да предизвиква качеството информация в платформата.

„ Това, което в миналото беше разпространявано като част от значителен съставен елемент от ролята на Meta в подпомагането на обезпечаването на народна власт, честност на изборите и здравословна осведомителна екосистема, в този момент наподобява е било подмяна “, сподели Джим Фридлих, изпълнителен шеф на Института за публицистика Lenfest, който служи за две години като водещ сътрудник в подпомагането на отпущането на безплатни средства за публицистика на Фейсбук.

Сега Meta търси способи да понижи нуждата да рецензира спорно политическо наличие в новото си сходно на Twitter приложение за обществени медии, Threads. Ръководителят на Instagram Адам Мосери, който управлява напъните за създаване на Threads, сподели по-рано тази година, че платформата няма да „ предизвиква “ интензивно политиката и „ тежките вести “, защото спомагателната ангажираност на потребителите не си заслужава вниманието.

Но даже до момента в който се пробва да се отдръпна от политическите културни войни, няма какво да се скрие от идните избори.

Скоро откакто компанията пусна Threads, Мета стартира да предизвестява потребителите, които се пробваха да последват Доналд Тръмп младши в новата обществена мрежа, че неговият акаунт неведнъж е разгласил погрешна информация, прегледана от самостоятелни проверяващи обстоятелства. Тръмп-младши разгласява екранна фотография на известието в конкурентния Twitter, оплаквайки се, че „ Нишките не са почнали добре “.

Говорител на Meta отговори, като сподели: „ Това беше неточност и не трябваше да се случва. Поправено е. “

След като случаят завърши, Клег сподели пред The Post, че се надява в бъдеще сходни политически диспути да изчезнат.

„ Надявам се с течение на времето да имаме по-малко полемики за това какви са нашите огромни, груби алгоритмични избори и повече за това дали вие смятате, че самостоятелните контроли, които ви даваме в Threads, се усещат значими за вас “, сподели той.

Превод на БЛИЦ от " Вашингтон Поуст "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР