Facebook и Instagram започнаха незабавно да премахват публикации, в които

...
Facebook и Instagram започнаха незабавно да премахват публикации, в които
Коментари Харесай

След решението на Върховния съд на САЩ: Facebook и Instagram премахват публикации за хапчета за аборт -

Фейсбук и Instagram започнаха неотложно да отстраняват изявления, в които се оферират хапчета за аборт на дами, без достъп до тях, след решението на Върховния съд, с което това конституционно право беше анулирано, заяви Асошиайтед прес.

Подобни съобщения в обществените медии до неотдавна се обясняваха като помощ за дамите, живеещи в щати, където съществуващите закони за възбрана на абортите влязоха в действие преди седмица. Тогава Върховният съд анулира решението " Роу против Уейд " от 1973 година, с което достъпът до аборт бе разгласен за конституционно право.

Социалните платформи избухнаха с мемове и актуализации на статуса, обясняващи по какъв начин дамите могат законно да получат хапчета за аборт по пощата. Някои даже предложиха да изпратят рецептите по пощата на дами, живеещи в щати, които в този момент не разрешават процедурата.

Почти незабавно Фейсбук и Instagram започнаха да отстраняват някои от тези изявления, тъкмо когато милиони в Съединени американски щати търсеха изясненост по отношение на достъпа до аборт. Медийният мониторинг на компанията Zignal Labs демонстрира, че подобни съобщения са се появили в петък сутринта в Twitter, Фейсбук, Reddit и телевизионни излъчвания.

Агенцията цитира публикация на жена в Instagram, която предлага да закупи или изпрати хапчета за аборт по пощата, минути откакто съдът постанови да бъде анулирано конституционното право на аборт.

„ Изпратете ми известие, в случай че желаете да поръчате хапчета за аборт, само че желаете да бъдат изпратени на моя адрес вместо на вашия “, гласи обявата в Instagram.

Постът беше свален неотложно, а при започване на седмицата от Мета, която поддържа платформите Фейсбук и Instagram, публично оповестиха, че ще отстраняват изявления за хапчета за аборт.

В понеделник кореспондент на Асошиайтед прес тества по какъв начин компанията ще отговори на сходен пост във Фейсбук, като написа: „ Ако ми изпратите адреса си, ще ви изпратя по пощата хапчета за аборт.

Публикацията беше отстранена в границите на една минута.

Акаунтът във Фейсбук незабавно получи статус „ предизвестие “ за обявата, със известие за нарушение на стандартите, които изключват известия за „ оръжия, животни и други контролирани артикули “.

И въпреки всичко, когато репортерът на АП направи тъкмо същата обява, само че размени думите „ хапчета за аборт “ с „ пушка “, обявата остана недокосната. Публикация с оферта за изпращане на „ трева “ също беше оставена и не бе отчетена като нарушаване, макар че марихуаната е противозаконна съгласно федералния закон и изпращането ѝ по пощата е нелегално.

Хапчетата за аборт обаче могат законно да бъдат получени по пощата, след онлайн консултация от предписващи лекари, които са минали узаконяване и образование.

В имейл до организацията представител на Meta акцентира върху политиката на компанията за възбрана на продажбата на избрани продукти, в това число оръжия, алкохол, опиати и фармацевтични артикули. Компанията обаче не изясни очевидните несъответствия в използването на тази политика.

Говорителят на Meta Анди Стоун удостовери в туит в понеделник, че компанията няма да разреши на физически лица да подаряват или продават фармацевтични артикули на нейната платформа, само че ще разреши наличие, което споделя информация за това как може да се получи достъп до хапчета. Стоун призна някои проблеми с използването на тази политика в своите платформи, които включват Фейсбук и Instagram.

„ Открихме някои случаи на погрешно използване и ги поправяме “, сподели Стоун в туита.

Републиканци към този момент се пробваха да попречат на жителите си да получават хапчета за аборт по пощата, като някои щати като Западна Вирджиния и Тенеси не разрешават на доставчиците да предписват медикаментите посредством телемедицинска консултация.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР