[Facebook Бойко Борисов] Беше леко неудобно да се наблюдава сцената

...
[Facebook Бойко Борисов] Беше леко неудобно да се наблюдава сцената
Коментари Харесай

Ще победи ли задругата на диванчетата

[Facebook Бойко Борисов] Беше леко неловко да се следи сцената от неделя вечер във фейсбук канала на Бойко Борисов. Тогава той предложения на диванчето до себе си Франс Тимерманс - вицепрезидент на Европейската комисия и претендент да я оглави, с думите " обрисува се компромис - Вебер на Народното събрание, ти на комисията. Исках да се забележим, да преговорим. Важен е компромисът ".

След което Борисов изброи на Тимерманс какво тъкмо ще преговорят - влизането ни в Шенген, излизането ни от мониторинга и имунитета на основния прокурор (маскиран като " тримата огромни " ). За непривикналото брюкселско око сцената изглеждаше като балкански базар, по-близо да концепцията на Борисов за пазарлъци, в сравнение с до по-префиненото съвещания.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Малко по-късно стана ясно, че Полша и Унгария не са съгласни с този компромис. Говорителят на унгарския министър председател Виктор Орбан гордо съобщи в туит, че те са " свалили Тимерманс " и Манфред Вебер. Причината? Тимерманс беше лицето на еврокомисията, което се занимаваше с прокарването на самодейността еврофондовете да бъдат спирани при нарушение на върховенството на правото. Той също по този начин няколко пъти подлага на критика обществено режима на Орбан и похищенията му върху свободата на словото, неправителствения бранш и правосъдната система. Манфред Вебер пък се разграничи по време на акцията си от партията на Орбан " Фидеш ".

Целта на Орбан или Ярослав Качински в Полша, несъмнено, е да се постави завършек на всеки опит на Брюксел да гледа в тяхната паничка, в която олигархизацията, приватизацията на правото, раздаването на еврофондове и превръщането на няколко души в съвсем пожизнени държавници са процеси, които ще дефинират бъдещето на тези страни за доста години напред. За разлика от кавалерийската офанзива ръководещите в Полша и тоталната война на Будапеща за върховенството на правото Борисов е по партизански затулен, само че задачата е една. Вебер и Тимерманс надали биха ги спрели, само че най-малко дадоха слаби знаци, че ги виждат.

Засега не е ясно дали прекъсването на Тимерманс и Вебер няма да се окаже пирова победа за Орбан и Качински, които се надяват, че са изпратили значимо обръщение - че могат да спрат кариерата на всеки, който се пробва да им досажда с правилата и полезностите си. Новият ръководител на Европейска комисия, който занапред би трябвало да бъде утвърден от европейския парламент - немската Урсула фон дер Лайен, надали ще бъде разбрана, по този начин както да вземем за пример беше Жан-Клод Юнкер. За Юнкер компромиса и помиряването бяха в действителност значими. Фон дер Лайен е от напълно друго потомство, за което борбата е добра политическа тактика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР