Фабиен Замора, Франс прес Превод: БТАТъй като Русия има хегемония

...
Фабиен Замора, Франс прес Превод: БТАТъй като Русия има хегемония
Коментари Харесай

Русия е хегемон в Черно море, но държи корабите си далеч от украинските брегове

Фабиен Замора, Франс прес
Превод: Българска телеграфна агенция

Тъй като Русия има надмощие в Черно море, тя елементарно може да нападна тези елементи от крайбрежието, които остават под украински надзор, считат западни анализатори. Флотът на Киев на процедура беше погубен, само че Украйна заплашва съветските кораби с крайбрежните си батареи.

От началото на войната за Русия Черно море е " нейното море " ( " Mare Nostrum " ), сподели капитанът на военен транспортен съд Ерик Лаво, представител на френските военноморски сили. Въпреки че всички други крайбрежни страни са членки на НАТО или се стремят към участие в алианса.

Руснаците господстват в това море съгласно английското разузнаване с близо 20 кораба, а проливите му - Босфорът и Дарданелите, са затворени от края на февруари от Турция по силата на Конвенцията от Монтрьо от 1936 година

Руснаците имат в допълнение преимущество, тъй като неотдавнашното завладяване на Мариупол и цялостното вдишване на контрола над крайбрежията на Азовско море на североизток им разрешава да изградят " директна логистична верига " от източното пристанище Новоросийск за зареждане на подразделенията, воюващи в Донбас, счита Лаво.

Въпреки това Украйна, която твърди, че е потопила на 13 април съветския крайцер " Москва ", съумя да сътвори зона на неустановеност покрай останалите под контрола ѝ крайбрежия сред Одеса и Румъния.

Киев, чийто военноморски флот бе погубен, разполага с крайбрежни батареи и противокорабни ракети като " Нептун ", а без подозрение скоро ще има и ракети " Харпун ", дарени от Англия.

" Тази зона съставлява опасност, за която Русия би трябвало да си дава сметка ", сподели Игор Деланое, заместник-директор на Френско-руската обсерватория и експерт по съветските военноморски сили.

Морски хигиеничен кордон

Това може да попречи на Русия да предприеме военноморска интервенция в региона на Одеса. Подобна интервенция би разрешила да се обкръжи Украйна и да се прокара кулоар до сепаратисткия молдовски район на Приднестровието, както сподели тази седмица един съветски военачалник.

В момента обаче тази догадка " наподобява нереалистична. Трябва да забележим по какъв начин ще се развият нещата в Донбас ", сподели Деланое и означи, че " ще би трябвало да бъдат унищожени крайбрежните батареи, в случай че руснаците решат да прибегнат до сходен вид ".

" Не знаем тъкмо с какъв брой ракети " Нептун " разполага Украйна ", сподели Майкъл Питърсън, шеф на Института за проучване на съветските военноморски сили в американския Военноморски лицей.

Освен това руснаците " нямат въздушно предимство и не са прецизни в ракетните си удари ", което лимитира потенциала им да обезвреждат тези батареи, отбелязва Ерик Лаво.

От началото на войната " Русия среща огромни компликации в откриването и унищожаването на мобилни батареи и ракети земя-въздух ", сподели Питърсън и добави, че " съгласно него същото важи и за мобилните отбранителни крайбрежни батареи ", които постоянно се местят.

С тези ракети, множеството от които, съгласно Питърсън, са с обхват от към 300 километра, Украйна е основала " морски хигиеничен кордон ", счита Ерик Лаво, което също така разрешава на Киев да заплашва " снабдителните линии по море на съветските войски на южния фланг " сред Херсон и Николаев.

Морски дронове и мини

Това е кордон, укрепен от мини, някои от които започнаха да дрейфуват. Той ще бъде заздравен с обещани от Съединени американски щати морски дронове, " предопределени да оказват помощ за крайбрежната защита на Украйна " съгласно Пентагона, който отхвърля да заяви дали дроновете ще носят оръжие на борда.

" Най-вероятно е те да бъдат употребявани за наблюдаване и разузнаване за отбранителните системи " по крайбрежията, сподели Питърсън.

" Руснаците няма да могат да управляват Черно море. То към този момент няма да е тяхно ", сподели предишния четвъртък пред телевизия " Скай нюз " английският министър на защитата Бен Уолъс, който осъди апропо отражението на блокадата върху комерсиалните пътища за експорт на зърно.

Исторически Черно море, наричано в древността Понтос Евксинос, постоянно е било от жизненоважно значение за Русия, която " най-сетне би трябвало да избяга от затворената си стая..., с цел да изпълни дробовете си със свободния въздух на моретата ", както написа Достоевски през 1877 година

Колкото до въпроса с войната, Русия се ще се бори да резервира контрола си над Черно море, което ще остане огнище на напрежение с директно отражение върху международните стопански потоци.

" Търговските кораби ще се върнат, те ще отидат в Мариупол, ще отидат в Одеса, която се надяваме, че ще остане украинска, ще отидат в румънските пристанища, в българските... Но потреблението на морските запаси, риболовът в завладените морски пространства, могат да останат в съветски ръце ", предвижда Ерик Лаво.

В стратегически проект " доста крайбрежни страни в този момент ще научат уроците на войната, смисъла на крайбрежните батареи, в това число Румъния и по-специално Турция ", означи Питърсън.

Ако всички се снабдят с сходно военно съоръжение, военноморският баланс ще се наклони към тези други страни ", предвижда американският специалист и сподели, че даже Русия да резервира хегемонията си, " тя към този момент несъмнено няма да се усеща толкоз спокойна ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР