F.A.C.C.T. е наследник на Group-IB, която продаде руския си бизнес

...
F.A.C.C.T. е наследник на Group-IB, която продаде руския си бизнес
Коментари Харесай

Казахстан задържа руски експерт по киберсигурността, издирван и от САЩ , и от Русия

F.A.C.C.T. е правоприемник на Group-IB, която продаде съветския си бизнес на локално управление напролет на 2023 година, отбелязва съветския новинарски уебсайт РБК. Основател на компанията е Иля Сачков. След договорката той остана главен акционер на F.A.C.C.T. През септември 2021 година Сачков беше задържан. Обвинен е в държавна измяна. Вместо Сачков Group-IB беше управляван от съоснователя Дмитрий Волков. Материалите по делото Сачков са засекретени. Волков сподели пред РБК, че обвиняването не се отнася до компанията, то е повдигнато единствено против Сачков като физическо лице, а не против генералния шеф.

В същото време няколко събеседници на РБК означават, че обстановката с Кислицин не би трябвало да визира F.A.C.C.T, защото компанията " не може да излезе от ямата " след ареста на Иля Сачков.

Представител на F.A.C.T. съобщи, че компанията не вижда връзка в задържането на Никита Кислицин със случая Сачков. " Подобни догатки не са нищо повече от спекулации. Делото на Илия Сачков остава секретно, нямаме подробна информация в какво съответно е упрекнат ", сподели той.

Той също по този начин акцентира, че компанията не е получавала никакви претенции или обжалвания, свързани с Кислицин. На F.A.C.C.T. упорстват, че работят " както нормално, като подсигуряват отбраната на своите клиенти ". Събеседникът на РБК също акцентира, че през миналата финансова година броят на F.A.C.C.T. набъбна с една трета.

Защо Съединени американски щати търсят Кислицин

През 2020 година Министерството на правораздаването на Съединени американски щати заяви, че Кислицин е един от обвинените по делото против съветския хакер Евгений Никулин, който беше упрекнат в хакване на LinkedIn, Dropbox и Formspring, оповестява РКБ. През 2012 година Кислицин е взел участие в хакване на обществената мрежа Formspring, кражба на потребителски данни и опит да ги продаде за 5,5 хиляди евро.

Никулин твърди, че през 2013 година Кислицин се е срещнал с представители на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати и е споделил с тях своята изследователска работа, която е направил през 2012 година

След това, през 2014 година, Кислицин е поканен да приказва с държавни чиновници в посолството на Съединени американски щати в Москва, съгласно документ, оповестен в базата данни с американски правосъдни решения в средата на 2020 година На срещата той приказва за работата на съветските хакери, както и за следствието на Group-IB във форума за карти FETEAM (платформа, където можете да продавате и купувате откраднати данни от банкови карти). Кислицин разказва по какъв начин тъкмо Group-IB наблюдава трафика на този конгрес и също по този начин предлажа да трансферира събраните данни на ФБР. Сачков е подкрепял Кислицин в предаването на данни, споделя последният.

Според един от източниците на РБК на пазара за осведомителна сигурност задочният арест на Никита Кислицин от московски съд може да е опит да бъде предпазен от екстрадиция по искане на Съединени американски щати.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР