Езикът ви може да ви каже много за вашето здраве.

Езикът ви може да ви каже много за вашето здраве. ...

Цветът на езика разкрива здравословното ви състояние

Езикът ви може да ви каже много за вашето здраве. Здравият език обикновено е розов с тънка белезникава обвивка. По повърхността не трябва да има пукнатини или язви и размерът му трябва да е със средна дебелина. Езикът съдържа и малки възли, които могат да се чувстват леко възпалени. Те са известни като папили и по същество представляват косми, които се образуват между вкусовите пъпки. Ако забележите, че езикът ви е с необичаен цвят или има странна текстура или мирис, нещо може да не е наред със здравето ви. Ето няколко неща, които езикът ви може да се опитва да ви сигнализира.
БЯЛ ЕЗИК

Лекар: Езикът може да ни подскаже, ако ни предстои инфаркт Лекар: Езикът може да ни подскаже, ако ни предстои инфаркт
Промяната на цвета на езика подсказва за наближаващ инфаркт, съобщава електронното издание „Експрес”, позовавайки се на мне...
Нормално е езикът ви да изглежда с тънка бяла покривка, обикновено към центъра. Това може да се случи, ако не успеете да го измиете правилно с четката или конците, имате сухота в устата, дехидратирате се, консумирате редовно алкохол, използвате тютюневи изделия или не почиствате езика си.
Добрата устна хигиена може да сведе до минимум белотата, наличието на малко бяло на езика обикновено е безвредно. Въпреки това, когато белите области са силно изразени или се появяват с други симптоми, това може да означава млечница. Млечницата е гъбична инфекция, която може да се развие след прием на лекарство или заболяване, което изхвърля баланса на бактериите в устата.
Ако белите петна изглеждат дантелени, може да имате лишей планус. Това е възпалително състояние, което възниква, когато имунната система атакува тъканите в устата. Може да забележите плоски, твърди, бели области, които не могат да се премахнат. Левкоплакия е друго състояние, което може да доведе до образуване на дебели бели петна по езика. Тъй като левкоплакията понякога може да се превърне в рак, важно е тя да бъде прегледана от лекар.
ЧЕРВЕН ЕЗИК

Ето какво се случва, когато постоянно гледате в телефона си Ето какво се случва, когато постоянно гледате в телефона си
Гледането в телефона ви кара другите хора наблизо да направят същото за по-малко от минута, разкрива ново проучване, съобщи в. „Д...
Въпреки че здравият език може да се появи в различни нюанси на розово, той никога не трябва да е червен. Червеният език може да означава инфекциозно или възпалително заболяване. Глоситът е възпаление на езика, което може да доведе до набъбване, промяна на цвета и развитие на странна текстура на повърхността. Това състояние най-често се причинява, когато бактерията попадне в разрез на езика, което води до инфекция.
Ако езикът изглежда яркочервен, може да е заболяване на кръвта или сърдечно заболяване. Яркочервените езици също биха могли да се появят във вид на синдром на токсичен шок, недостиг на витамин В12 и стрептокок в гърлото. Макар и рядко срещан, яркочервеният език също може да е признак на скарлатина. Това е бактериално заболяване, което се развива при някои хора със стрептокок в гърлото.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com