Езикът е единствената сила, която ни обединява като хора, като

...
Езикът е единствената сила, която ни обединява като хора, като
Коментари Харесай

Владислав Миланов: Лесно предадохме езиковата култура

Езикът е единствената мощ, която ни сплотява като хора, като нация, като общественост. Прави ни мощни и в най-тежки моменти ни сплотява. В този смисъл, Българското национално радио не е просто  радио, което осведоми. БНР е гласът на България. Това сподели на празника на БНР в предаването " Нещо повече " доцент Владислав Миланов , учител по актуален български език в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". 

Радиото е един от дребното острови в България, които пазят силата на книжовния български език, акцентира доцент Миланов: 

Онази институция, оня храм на словото, в който публицистите от време на време даже с повече жар от нас, езиковедите, пазят българското слово. /.../ Защото единствено посредством силата на словото успявате да ни покажете какъв е светът към нас, да ни кажете какви сме ние като хора. Езикът не е нищо друго, с изключение на ценностната ни система и това, което сме ние.

Не можем да спрем динамичността на езиковите процеси, само че би трябвало да се опитаме да запазим силата на високата езикова просвета, уверен е преподавателят:

Ние елементарно предадохме езиковата просвета, елементарно се отхвърляме от нещата, които изискват повече езикова просвета. Ние като нация в последните години се научихме елементарно да отхвърляме, елементарно да отстраняваме... Дразни ни правилото за членуването. Не мислим за това че зад езиковите правила стои просвета, стои разум, стои условието, че има обстановки, които изискват тъкмо спазването на тези езикови правила. /.../ Ние сме езикови носители и тъй като владеем езика си още от първите стъпки, които вършим като смислени хора, някак преждевременно желаеме (защото е по-лесно) да отидем към разговорната немарливост. 

Публичната тирада е непрестанен модел за езикова експанзия и засегнатост, регистрира още Владислав Миланов:

Грамотният човек е скъп на всички места, а културно говорещият човек постоянно ще направи положително усещане. Това не значи, че когато отиваме по родните си места, няма да превключим на акцент. Никой не може да го спре. Езикът е буря. Ние не можем да спрем тази бурност и тази приложимост, обвързвана с разнообразни обстановки. И това ни прави богати, смислени като хора. 

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР