ези дни по медиите широко се коментират две теми: социологическо

...
ези дни по медиите широко се коментират две теми: социологическо
Коментари Харесай

Българинът иска чиста топлина. Защо не я получава

ези дни по медиите необятно се разясняват две тематики: социологическо изследване на тематика енергетика на Националния център за парламентарни проучвания и „ сезонните “ изследвания за замърсяването на въздуха, източниците и мощното му влияние върху качеството на живот, в това число заболеваемостта и смъртността от ковид.

Отдавна е пределно ясно, че максимален дял в замърсяването има отоплението през зимата – неслучайно тематиката годишно окупира медиите с стартирането на печките и ги напуща със прекъсването им през пролетта. Решението е ясно – всеобщо прекосяване към чиста топлота, което значи ток, газ и топлофикация. Ако обаче питате страната и общините, те ще ви кажат, че са безпомощни – хората били отговорни за замърсяването, тъй като предпочитали да се топлят на дърва и въглища!?

Да, но очевидно не е по този начин!

В социологическото изследване има два въпроса, които непосредствено адресират казуса. Бегъл взор върху извадката долу ясно демонстрира, че:

1. Българинът всеобщо се топли на твърди горива (55,3%; дърва, въглища и пелети) и електричество (54,7%). Всичко останало е в доста стеснен мащаб, а общата сума е над 100%, тъй като хората постоянно употребяват два източника на топлота. Особено чест е случая, когато употребяват твърдо гориво за същинския мраз и спомагателни печки или климатици на ток.

2. Сегашното състояние обаче очевидно въобще не се харесва на българина. В отговор на идващия въпрос ясно се вижда всеобщо предпочитание да се топлим на електричество (38,9%), топлофикация (26,6%) и природен газ (20,6%). Само към 10% биха останали на твърди горива.

Сравнението сред действителността и желанията на хората демонстрира, че те в действителност мощно избират най-чистите енергийни източници. Особено голямo е разминаването при газа – от 3,3% на 20,6%, т.е. 6 пъти повече хора желаят да се топлят на газ! Два пъти повече биха употребили топлофикация, което най-често отново значи газ. Въпреки огромния спад, доста хора биха останали и на ток. Но съвсем никой не желае твърдите горива – с изключение евентуално на хората по селата, където отоплението на дървесина е единственото прагматично решение.

Точно това би трябвало да се случи, с цел да доживеем и изчистване на въздуха в градовете! Неслучайно, подобен е и всеобщият отоплителен микс в страните, чиито стандарт на живот мечтаем да имаме – в Западна Европа и Северна Америка.

Забележете, че прекосяването към стремежи от хората енергиен микс за отопление би решил не един, а няколко казуса по едно и също време:

1. Замърсяването на въздуха: Чист въздух значи по-малко заболявания и по-дълъг живот за всички ни.

2. Енергийната успеваемост: Газът и топлофикацията са най-ефективните способи на потребление на сила за отопление. Токът е най-неефективният – с цел да получим една калория топлота у дома, би трябвало да вкараме 4-5 калории въглища в котела на ТЕЦ-а. Изключение вършат високоефективните термопоми и климатични системи, които обаче са нереалистична опция – съставляват непостижима инвестиция за над 90% от семействата у нас.

3. Огромният дисбаланс в електроенергийната ни система: Масовото отопление на ток през днешния ден е главната причина през зимата страната да употребява съвсем два пъти повече мощ (често над 7500 МВ), в сравнение с през лятото (около 3500-4000 МВ). Това на практика значи, че имаме потребност от огромна част от лигнитните си ТЕЦ-ове единствено за покриване на отоплителните пикове. Следователно, замяната на тока с газ или топлофикация е най-прекият път към понижаване на този дисбаланс.

4. Декарбонизация: Горното би довело и до доста ограничение на въглеродните излъчвания на страната, с което бихме изпълнили задачите на Зелена договорка без да жертваме нищо. Напротив, ще имаме единствено изгоди.

5. Загубата на време: Отоплението на твърди горива е много времеемка занимавка. Преминаването към чисти енергоизточници би ни осигурило повече от най-ценния запас, който другояче мъчно се купува с пари – времето – за фамилията, другари, развлечения, работа… Това в действителност е най-голямата изгода, за която малко хора си дават сметка!

Погледнато в профил ситуацията наподобява доста необичайно. Всички имаме общи проблеми, всеобщо хората имат предпочитание да създадат верните стъпки към решаването им, обаче това не се случва. Защо?

Ами тъй като страната, общините и бизнесът просто не желаят да им обезпечат тази опция. За всеобща газификация се приказва откогато се помня, само че тя просто не се случва. За изследване и личен рандеман на газ въобще пък не може и да става дума. Само концесионираните топлофикации като тези в Пловдив и Варна се развиват, само че Топлофикация София се разпада, а тя е слонът в стаята. Електроенергетиката и страната са толкоз мощно вплетени, че всяка концепция за ограничение на зависимостта от тока и старите централи се разрушава в първата институция, която застане на пътя й. Осигуряването на „ безвъзмездни “ или субсидирани дърва и въглища е измежду най-използваните зависимости за управление на хората по места…

Мога да продължа още дълго, само че няма потребност. Основната концепция е ясна:

Българинът в действителност желае да се топли без да замърсява въздуха, само че статуквото на власт прави всичко по силите си да му пречи. Защо поносим това?

Линк към цитираното изследване:

Ще би трябвало да стигнете чак до анексите, с цел да видите тези данни - удивително е, че никой не разяснява толкоз забавни резултати!

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР