Езерото Баринго в Кения: Преживял атаки на хипопотами и крокодили

...
Джоузеф Атума е ловил риба в езерото Баринго от 12-годишен
Коментари Харесай

Джоузеф Атума е ловил риба в езерото Баринго от 12-годишен и въпреки една или две срещи с хипопотами и крокодили, никой не е някога го нападаха до една вечер през септември 2018 г., когато хипопотам разкъса кануто му, сграбчи левия му крак и откъсна част от него.

"Криеше се в храстите, много близо до брега, място, където не бих очаквал да има хипопотам. И ме изненада “, казва 42-годишният мъж.

"Заби зъбите си в дървеното кану и в крака ми. Много малко месо беше останало на костта ми, между коляното и стъпалото", той добавя, докато показва белезите, които остават.

Езерото Баринго в Рифтовата долина на Кения е едно от най-големите сладководни езера в страната. От главната магистрала в малкото градче Маригат красивото златисто жълто слънце хвърля лъчите си върху водите, докато се издига, карайки езерото да блести. Рибарите вече са навън, лодките им осеят спокойната блестяща вода.

Г-н Атума казва, че току-що е възобновил риболова в езерото, пет години след нападението на хипопотама.

"Това е моят хляб и масло. Опитвал съм някаква странна работа тук и там, но не мога да издържа семейството си", казва бащата на четири деца.< /p>

Той казва, че нивата на водата са се повишили през годините и сега акостира лодката си върху това, което е било основата на местната църква. Сега е покрито от водите на езерото - точно като домове, училища, болници, асфалтирани пътища и дори офисите на кенийския отдел за риболов.

Но не можете наистина да кажете, че някоя от тези сгради е съществувала. Всички те са били погълнати от езерото и общностите са били изтласкани, принуждавайки ги да живеят по-далеч.

Еколозите казват, че езерото е удвоило размера си спрямо последното десетилетие поради обилни валежи, свързани с изменението на климата.

Но хората все още се връщат, защото езерото е техният спасителен пояс. Десетки жени слизат, за да донесат вода в големи жълти бидони, за да се върнат у дома. Други перат прането си по бреговете; и много други почистват прясната риба, донесена им от рибарите.

Всичко това, тъй като гигантски хипопотами и скрити, смъртоносни хищници, нилските крокодили, са във водата наблизо.

Жителите казват, че с увеличаването на езерото популацията на крокодилите се е увеличила и водите сега са силно заразени с хищници. Казват, че се е увеличил и броят на хипопотамите, които се къпят близо до бреговете, а вече и по-близо до домовете на хората.

Това увеличи риска за живота на хората, а децата бяха завлечени в езерото от крокодили и никога повече не бяха видени.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР