ействително разговорите по същество ще започнат днес, но те ще

...
ействително разговорите по същество ще започнат днес, но те ще
Коментари Харесай

Денков разкри подробности за ротацията

ействително диалозите всъщност ще стартират през днешния ден, само че те ще стартират с правилата, по които ще бъде осъществена ротацията. Това разяснява на брифинг в Народното събрание министър-председателят Николай Денков. Дискусията за това какъв ще бъде методът следва, добави Денков.  
" Подходът, който аз считам за верен, е да се вършат смени само там, където има сериозна нужда, тъй като осъществяването на управническата стратегия изисква индивидът да може да започва от първия ден. Естествено, в случай че пристигна нов човек, ще му би трябвало време за адаптиране ", уточни министър председателят.
По думите му дискусията за това какъв ще бъде методът следва и тя ще бъде първо сред тях с Мария Габриел. Искам да благодаря особено на Бойко Борисов за това, че и той изрази обществено тази теза – първо ние с нея да намерим консенсус по какъв начин да се подходи, след което с този консенсус да отидем при ръководителите на партиите, от които чакаме поддръжка и да ги убедим, че това е най-правилният метод, добави Денков.
" В този метод, занапред споделям, че в идващите дни от мен за имена на министри няма да чуете нищо, тъй като този диалог би трябвало първо да се състои сред нас с госпожа Габриел и когато имаме изясненост, когато забележим какви са опциите за поддръжка на политическите сили, едвам тогава ще обсъждаме имена. Имаме още два месеца и през тези два месеца страната би трябвало да работи, министрите би трябвало да работят. Ние не можем да си позволим два месеца да си приказваме за ротация и да не работим съществено по програмата ", означи Денков.  
Той разяснява, че като цяло всеки един от министрите би могъл да продължи нататък и да остане в постоянния кабинет. На въпрос с чий мандат би трябвало да бъде идващото държавно управление, Денков уточни, че за него това е изцяло механически въпрос. За мен е доста значимо оптимално безпрепятствено и бързо да преминем към работата на идващия кабинет. Тези полемики към ротацията отвличат вниманието и на министрите, уточни министър председателят. За неговата роля дали ще е министър без портфейл, Денков уточни, че още не е решено – разискват се разнообразни разновидности.
 
Еврозоната
Нашата цел за влизане в еврозоната е 1 януари 2025 година, съобщи по време на парламентарния блицконтрол министър-председателят Николай Денков.
Той съобщи, че няма никакъв метод да се заобиколят Маастрихтските критерии по този начин, както са признати, тъй като те са част от договорите в Европейски Съюз. Тези критерии имат процедура, която разрешава в избрани случаи да се намерят страни, които заради характерни аргументи, може да бъдат извадени от съответното пресмятане на междинната инфлация, уточни Денков.
Това нещо беше направено във връзка с Хърватия, когато тя одобри еврото, добави той и акцентира, че това не е срещу разпоредбите, а според разпоредбите. Не може да стане по избор на един министър председател или някой финансов министър, а е съгласно разпоредбите, както са записани в договорите, означи Денков. Ние ще спазим всички правила такива, каквито са сега, с цел да влезем в еврозоната, уточни министър председателят. 
Той сподели още, че курсът на лв. е закрепен със закон на това Народно заседание и никой, в никакъв случай и по никакъв мотив от застъпването на това държавно управление не е обсъждал смяна на този курс, тъкмо противоположното, на всички места споделяме, че той би трябвало да бъде непокътнат, тъй като е посочил, че е подобаващ след закачането към дойче марката и по-късно към еврото.
 
Конституционните съдии
Относно конституционните съдии Николай Денков сподели, че промяната на двама конституционни съдии се постанова, тъй като мандата на тези, които са сега в Конституционния съд, е изминал преди две години. Така че е извънредно време да бъде запълнен съставът на Конституционния съд. Всякакви други внушения за аргументите да се избират нови конституционни съдии, са единствено опит за подстрекателство и операция, сподели Денков.
Шенген
По отношение на договарянията, които бяха извършени за влизането в Шенген, българското държавно управление не е приемало никакво друго обвързване, с изключение на да реагира задоволително бързо, както се изисква от Дъблинското съглашение във връзка с скоростта, с която се обработват молбите, съобщи министър председателят Николай Денков в Народното събрание на въпрос от водача на " Възраждане " Костадин Костадинов за приема на мигранти.
Не са обсъждани никакви бройки и по този начин, както досега е работило Дъблинското съглашение, по този начин ще продължи да работи, до момента в който не бъде призната неговата последваща смяна, сподели министър-председателят. 
Престанете да си измисляте някакви цифри, които нямат нищо общо с истината, тъй като единственото, което вършиме, е да плашите хора, само че те към този момент виждат, че това, с което ги плашите, не се случва и няма и да се случи, съобщи Николай Денков. 
Както нормално, по тази тематика бяха смесени истини с неистини, разяснява Николай Денков. Бяха казани две неистини, първата е, че има смяна в политиката, уточни той. Дъблинското съглашение е подписано от България през 2007 година от държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия, по-късно е променено през 2013 година и още веднъж е подкрепено от българското държавно управление и още веднъж с мандат на Българска социалистическа партия, добави той.   
Както постоянно, лъжецът вика дръжте крадеца, отговори му Костадин Костадинов. Той го поправя, че през 2007 година държавното управление е било с мандата на Движение за права и свободи.
Костадинов уточни, че в диалозите с австрийците има една дума - прецизно използване на Дъблинския правилник. До момента България не прилагаше Дъблинския правилник, тъй като, в случай че го прилагахме, страната ни от дълго време щеше да се е напълнила с мигранти, означи Костадинов. По думите му единствено през България минават 300 хиляди мигранти на година.
Според Костадинов влизането на България в Шенген е рисково за националната сигурност, тъй като когато ни задължат да приемем всеки един от тези мигранти,  " след не повече от 7-8 години с демографския срив ще се превърнем с повече чужденци на територията на страната, в сравнение с български жители ". 
Дъблинското съглашение е такова, каквото беше през 2013 година, и нищо няма да се промени от това, което е подписано с Австрия и с Румъния във връзка с приемането на България в Шенген, съобщи министър председателят Николай Денков. По думите му опозицията се пробва да показа едно облекчение за българските жители и за българския бизнес като крах. 
Нищо изключително не се е случило и няма да се случи, по този начин, както е било до момента, по този начин и ще продължи, най-малко до момента в който не бъдат признати измененията в Дъблинския правилник, разяснява Денков. Той уточни, че тези промени в Дъблинския правилник ще оказват помощ на българската страна да не бъде застрашена да бъде " наводнена " от бежанци, тъкмо тъй като в новия правилник бежанците би трябвало да бъдат разпределяни заслужено с другите страни, а до момента те би трябвало да бъдат арестувани в граничните страни като България.
Дори при настоящия по-неизгоден правилник през 2023 година от Австрия са подадени единствено 193 молби за връщане на жители, досега за предходната година ние сме приели 113, сподели министър-председателят.
 
Неизпратените предложения за Богоявленския водосвет
Денков разяснява, че е абсолютно несериозно неточност на служител да бъде съображение за промяна на министър Тагарев. Коментарът е по отношение на неизпратената покана за събитие за Богоявление, на което уредник е Министерството на защитата, на заместник-председателя на Народното събрание. Неизпращането на тези предложения, какъвто и дискомфорт да е основал, не може да бъде съображение за промяна на министър, добави Денков. 
 
Вносът на електрическа енергия
Вносът на електрическа енергия е не, тъй като България няма мощности, а тъй като токът, който създава, е по-скъп в избрани дни, часове, тогава, " когато другите могат да създават от съответните източници, и тогава на пазара се внася ток, тъй като е по-евтино ". Това изясни министър председателят Николай Денков по време на блицконтрола в Народното събрание. Той бе запитан от Драгомир Стойнев от " Българска социалистическа партия за България " за какво при започване на януари т.г. сме внесли ток освен от Турция, само че и от Република Северна Македония.
Денков посочи, че тече софтуерно съревнование по какъв начин да бъде създавана по-евтина ел. сила и да бъде основан този енергиен микс, който да даде опция на районите, на държавите да създават най-евтин ток, конкурентен на пазара. България е част от районния пазар и би трябвало по най-бързия и ефикасен метод да обнови софтуерно своите мощности, с цел да е конкурентна по отношение на съседите, акцентира министър председателят. Затова, по думите му, е доста значимо България да продължи в ускорени темпове да построява своя микс от възобновими източници, включително хидроенергия, нуклеарна енергетика.
Денков напомни, че този кабинет е подписал договорите за създаване на 2 нуклеарни реактора и е почнала работа по тях, с цел да може да сме конкурентни на пазара, както е било до момента. Миналата година България е чист експортьор на ток, сигурен съм, че и тази ще бъде по този начин, посочи министър-председателят. Нормално е, когато има отворен районен пазар, в избрани дни, часове, да бъдем вносител, това е част от енергийния пазар, който по този начин се развива в целия свят, това е методът да имаме по-евтина сила за всички, акцентира Денков. Според него би имало драма, в случай че спрем процеса на енергийно-технологично обновяване, тъй като тогава няма да сме конкурентоспособни.
 
Споразумението с миньорите и енергетиците
Драгомир Стойнев укори кабинета, че не е извършил безусловно нищо по съглашението с българските миньори и енергетици. 
По съглашението с миньорите и енергетиците е свършено всичко, което може да бъде свършено в това време. Преди 2 дни имахме среща с тях в Министерския съвет, където им представихме какво сме свършили, ще го представим и на вас в Народното събрание, отговори Денков. Ако има проблем в мините и в държавния Топлоелектрическа централа, по този начин ще го кажа, това е, тъй като години наред хора лъгаха енергетиците и миньорите, че могат да не престават по този начин, както е било доста години наред, изясни той.
Ние сме държавното управление, което ги предложения, изясни, че по този начин не можа да продължава, какви са посоките, в които може да се търси решение, по тази причина успяхме да сключим споразумение и с помощта на Народното събрание, че се включи в този развой, уточни министър председателят. Един от резултатите е, че България към този момент получи удостоверение за териториалните си проекти, с което ще имаме към 2.4 милиарда лева, които да бъдат употребявани тъкмо за тези хора, акцентира Николай Денков.
 
Лабораторните разбори на кръвни проби за опиати
В новообоурдавни центрове за лабораторен разбор на кръвни проби за наркотични субстанции кръвните резултати ще са подготвени от 1 до 2 седмици. Това заяви министър-председателят Николай Денков по време на блицконтрол в Народното събрание.
Забавянето на кръвните резултати на проби за опиати е един от проблемите, които заварихме, влизайки като постоянно държавно управление, уточни Денков. От една страна, беше въведена преди нас вярна система, която разрешава да се употребяват полеви проби, с цел да се види дали има евентуален проблем, които обаче по-късно би трябвало да се ревизират с доста по-точните кръвни проби, сподели министър председателят.
По отношение на алкохола съществуващата инсталация и процедури позволяваха в границите на до няколко дни да има явен резултат. Докато във връзка с наркотичните субстанции, се оказа, че липсва инсталация, липсва организация и оттова имаше забавени проби с 6, 9, 12 месеца, напомни министър председателят Денков.
Проблемът се изостри и от смяната в Наказателния кодекс, която даваше опция за лишаване на транспортни средства при потребление на опиати и алкохол. Това беше една от дилемите, които си поставихме - да намерим бързо решение, съобщи Денков. По думите му се е оказало, че могат да се се създадат три неща – да се усъвършенства организацията в съществуващите центрове - във Военномедицинска академия, където бяха отпуснати спомагателни средства, тъй че да работят на 24- часови смени, с които да ускорят процеса. Второто – да отпуснем средства, с цел да не бъдат губещи лабораториите, които вършат тези проби. Третото е, че бяха направени публични поръчки, изискуем признателност на Министерство на вътрешните работи, което употребява наличния фонд, осведоми Денков.
Той сподели, че е била нужна известна полемика и организация какви апарати да се закупят и къде да се разположат, тъй като преди шест месеца се оказа, че са били тръгнали в неверна посока. След срещи с присъединяване на народни представители създадохме организацията, която към този момент почна да дава резултати, сподели Денков и заяви, че през днешния ден следобяд ще открие, дружно с вицепремиера Мария Габриел, един от тези новооборудвани центрове. Вече сме на финалната права, акцентира министър председателят.
 
Комисията за отбрана на потребителите
Няма явно решение, което да разреши на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) да работи и в това време да не влезем в спор с настоящите правосъдни каузи, съобщи министър председателят Николай Денков в отговор на въпрос на Корнелия Нинова ( " Българска социалистическа партия за България " ) в границите на парламентарния надзор. Нинова попита какво мисли да прави държавното управление с тази комисия, тъй че тя да си влезе в действителните функционалности, а не да продължава " хаоса и беззаконието на Радев ". 
Премиерът Денков изясни, че усложнението, което имат, се дължи на това, че промяната на състава на КЗП по време на служебното държавно управление е направена по метод, който сега се оспорва в съда. Той разяснява, че Комисията не може да си извършва отговорностите и кабинетът търси стабилно решение на казуса.  
Нинова му предложи решение - сегашният състав на Министерския съвет да анулира решението на служебния кабинет, което в действителност връща нелегално уволнените хора, те стават действително управително тяло на Комисията и не се назначава трето. Ако оставите проблема провесен, задълбочавате казуса, разяснява тя.
Нинова уточни, че би трябвало да има работещо управление на КЗП и даде образец с контрола на така наречен божествен газ. Не може да имаш закон, който го не разрешава, и да нямаш органи и институции, които да тръгнат от дискотека в дискотека, от заведение в заведение, сподели тя. Навсякъде в обществените мрежи се продава свободно, тровим децата ни и на това нещо би трябвало да се постави край, разяснява Нинова.  
Николай Денков благодари за предлагането за КЗП, само че уточни, че в него има една хипотеза, че Министерски съвет може да вземе отношение за законосъобразността на взетото решение от служебното държавно управление. В момента, в който има правосъдни каузи, нямаме право на това, съобщи министър председателят. Трябва да се приключат правосъдните каузи, с цел да е явен крайният резултат във връзка с законосъобразността, добави той. 
Относно така наречен божествен газ, Денков сподели, че като химик е доста закостенял в това отношение и всевъзможни благоприятни условия за корист с упойващи субстанции не би трябвало да се разрешават. Имате цялостната ми поддръжка за това, че всички органи би трябвало да си свършат работата, съобщи министър председателят. В случая, с изключение на КЗП, това е Министерство на вътрешните работи, тъй че този диалог с тях ще го продължим, добави той. 
 
План за възобновяване и устойчивост​
Уверявам ви, че второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност ще стане до пролетта. Готов съм да се обзаложа, тогава ще обсъждаме въпроса по кое време тъкмо ще бъде изпратено третото заплащане, тъй като е явно, че третото би трябвало да се изпрати след второто заплащане. Това съобщи министър председателят Николай Денков по време на блиц контрола в Народното събрание в отговор на въпрос по отношение на средствата по Плана за възобновяване и резистентност.
Планът за възобновяване трябваше да се предоговори, тъй като България се представяше по-добре стопански, акцентира министър председателят. Той подсети, че България щеше да загуби 2,4 милиарда лева, в случай че държавното управление не се беше справило с териториалните проекти, по този начин както служебното държавно управление загуби 200 млн. лева в края на 2022 година А ние благодарение на нашата усилена работа успяхме да осигурим тези 2,4 милиарда лева, тъй че ние не сме спирали да преговаряме с Европейската комисия (ЕК) нито за ден, сподели Денков. Непрекъснато сме в договаряния, с цел да успеем да осигурим всички средства, съобщи министър председателят Денков.
Той напомни, че, когато държавното управление е влезнало в ръководството, се е оказало, че има редица задания, по които нищо не е било направено. Част от тях бяха по справедливи аргументи, защото ставаше дума за приемане на огромен брой промени на законите, които се изискваха от Плана за възобновяване и резистентност и при липса на постоянно държавно управление и парламент нямаше по какъв начин да бъдат признати, уточни министър председателят. Той акцентира, че през последните седем месеца са признати извънредно огромен брой закони, чакали от години, с помощта на положителната съгласуваност сред Народното събрание, партиите, които поддържат ръководството, и държавното управление. Това е причина, с цел да можем да напреднем по Плана за възобновяване, съобщи Денков.
Факт е, че сега 90% от промените, които бяха обещани, с цел да може да се изиска второто заплащане, към този момент са изпълнени, сподели Денков. Имаше и друго събитие, което също е обективно – заради по-добро показване на българската стопанска система от предстоящото при договарянето на Плана, се оказа, че България би трябвало да предоговори Плана, защото бяха понижени средствата, тъй като по формулата, която е прилагана, България се показва по-добре и надлежно би трябвало да получи по-малко средства от предстоящото, изясни министър председателят. Той заяви, че е имало закъснение, обвързвано с процеса на договаряния с Европейска комисия какво тъкмо би трябвало да бъде понижено като финансиране, от там да бъдат отстранени някои от ограниченията, залегнали в Плана и това е лишило време.
Трети факт е, че през юни се оказа, че няма никакъв прогрес във връзка с договарянията, свързани с смяната в енергийната система, уточни Денков. Съчетано с високите и дълбоки страсти с реформацията в енергийните райони, имаше интервал, в който ние не можехме да преговаряме с Европейска комисия, до момента в който не почистим позициите със синдикатите, политическите сили, добави той. Всичко това, съгласно Денков, към този момент е изпълнено, има изясненост какво е постижимо и какво е допустимо във връзка с енергетиката. Това е завършено в тактиката, която към този момент е подготвена във вид, който е в режим на публично разискване, заяви министър председателят. Той осведоми, че предстоят още едно или две решения, след което ще завърши процесът с подаването на второ искане за второ заплащане, което е почнало още предходната година. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР