Ейлат, Израел – Пронизителни сирени за въздушна атака кънтят над

...
Ейлат, Израел – Пронизителни сирени за въздушна атака кънтят над
Коментари Харесай

В израелския Ейлат жителите се страхуват от война от север и юг

Ейлат, Израел – Пронизителни сирени за въздушна офанзива кънтят над израелския пристанищен град на Червено море.

Бойни самолети гърмяха в синьото небе в събота.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Израел бомбардира бежанския лагер ал-Магази, убивайки десетки, чиновници на Газа кажи Анализ: Хусите афишират война на Израел, само че същинската им цел е другаде Протестиращи се събират по целия свят с искане за неотложно преустановяване на огъня в Газа „ Байдън, не можеш да се скриеш “: Десетки хиляди марш в Съединени американски щати за преустановяване на огъня в Газа завършек на списъка

Мъж, бутащ детето си в количка, нерешителен накъде да тръгне, се втурна да търси заслон под надвисналия бетонен вход на затворен търговски център.

Силно изгорен от слънцето мъж се изправи от шезлонга си на празен плаж и погледна нагоре, с цел да види дали може да зърне драмата, разиграваща се отгоре; той подвигна кърпата си, само че се поколеба, нерешителен дали да избяга за прикритие или да продължи да се кисне под утринните лъчи.

Рускиня и двама израелци се покриха до рушаща се, запусната тухлена къща.

„ Това е Йемен “, сподели един от мъжете, сочейки към небето. Израелските военновъздушни сили, сподели той, се пробват да прихванат ракети, изстреляни през Червено море.

Звукът на самолети, борещи се със опасността в небето, и неналичието на бомбоубежища бяха в внезапен контрастност с други израелски градове, като Тел Авив, където жителите са изправени пред постоянни ракетни офанзиви от Газа и са добре репетирани да вървят на най-близкото леговище, с цел да изчакате системите Iron Dome да прихванат входящите снаряди.

В Ейлат рискът пристигна от бунтовниците хути в Йемен, които изстрелваха ракети и дронове от другата страна на Червено море – те бяха прехванати и унищожени, преди да съумеят да ударят задачите си.

Градът се намира в тесния южен завършек на Израел, притиснат сред Йордания и Египет, на към 50 км (31 мили) от Саудитска Арабия.

Популярен туристически курорт с редици високи хотели, той също се трансформира в дом на украинци и руснаци, които напуснаха страните си след началото на нашествието в Украйна на 24 февруари 2022 година

От другата страна на пристанището ясно се вижда огромен йордански байрак над град Акаба, откъдето идват хиляди служащи в туризма на Ейлат.

„ Тази война ще продължи дълго време “

Нахам Наим се реалокира със фамилията си в Ейлат от вкъщи си покрай Газа, откакто Хамас предприе изненадваща офанзива против предни постове на израелската войска и близките села на 7 октомври.

Наим загуби един от най-хубавите си другари при нападението, което го остави надълбоко травмиран. Той сподели, че макар че се усеща по-сигурен в пристанищния град, към момента има опасност от Йемен, надвиснала над тях.

Неговата сестра, Лиат Наим, добави, че с възходящата опасност от Хизбула в Ливан от север, това се усеща като по-голяма районна война, в която Израел е заобиколен от враждебни участници.

Където и да се движат в страната, те няма да се усещат изцяло сигурни, сподели тя. „ Можете да го почувствате в червата си; тази война ще продължи дълго. ”

Хеа, на 31 години, която пристигна в Ейлат, с цел да даде отмора на децата си от непрекъснатите сирени за въздушна офанзива към дома им покрай линията Газа, сподели: „ Аз също не съм в сигурност тук. Виждате, Йемен нанася удари тук, на никое място не е безвредно. “

Белокос мъж с револвер на бедрото и израелско знаме, залепено на ръкава на тениската му, който не пожела да бъде назван, управляваше отвесен повдигащ се мост в центъра на града.

Тълпи от хора, доста от които бяха евакуирани от регионите към Газа на 7 октомври, чакаха, до момента в който лодка с дълга мачта плаваше през тесния воден път.

Засега рискът за града е нищожен спрямо други места в Израел, сподели той, защото на ракетите, изстреляни от Йемен, може да отнеме повече от час, с цел да доближат задачата си. Американските военни кораби в Червено море и израелските военновъздушни сили имат задоволително благоприятни условия да ги смъкват.

Рискът може да е дребен в този момент, сподели той с надменно стесняване на плещи, само че в случай че Хизбула нападна на север, до момента в който Йемен нападна по същото време, това може да бъде „ злополука “ за страната.

Израелската войска по-късно разгласи, че паниката за въздушно нахлуване е била вдигната в събота сутринта, откакто нейните „ системи са разкрили подозрителна цел, приближаваща израелска територия “.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР