Exxon Mobil продължава да отчита най-слаби резултати в сравнение с

...
Exxon Mobil продължава да отчита най-слаби резултати в сравнение с
Коментари Харесай

Енергийните гиганти се фокусират върху повишаването на производството

Exxon Mobil продължава да регистрира най-слаби резултати спрямо колосите в енергийния бранш.

Още по тематиката
BP направи най-голямото си придобиване на шистови находища от 1999 година

Сделката за 10.5 милиарда $ с BHP Billiton дава на английската компания достъп до доста значимия Пермски басейн в Съединени американски щати
31 юли 2018
Саудитска Арабия и Русия потвърдиха, че усилват добива на нефт
3 юли 2018
Saudi Aramco влага в петролни рафинерии в търсене на нови пазари

Компанията подхваща тези стъпки заради опасенията за стесняване на пазара на горива
19 юни 2018
Саудитска Арабия и Русия са подготвени да усилят добива на нефт

Решението може да бъде взето още тази седмица, цените на нефта се сринаха с близо 4% в петък
18 юни 2018
Високата цена на петрола ще удари облагите на авиоиндустрията

Годишната облага в бранша ще се намали до 33.8 милиарда $, предвиждат от асоциацията за въздушен превоз
5 юни 2018
Repsol ще употребява технология на Гугъл за по-ефективни рафинерии

Испанската енергийна компания ще употребява инструмента за машинно образование Cloud ML, с цел да усили производството си
5 юни 2018 Ръстът на цената на петрола оказа помощ на огромните енергийни компании да усилят облагата си през второто тримесечие на 2018 година Решаващо въздействие за усъвършенстваните финансови резултати оказва нарасналата продукция на нефт и газ на групите от сектора, написа Financial Times.

Как ескпертите разчитат обстановката в бранша

При Exxon Mobil, която регистрира най-слаби резултати измежду енергийните колоси през последните години, нарасналата цена на петрола е засенчена от спад от 7% на общата продукция на нефт и газ през второто тримесечие.

Паул Синки, анализатор в Mizuho, дефинира резултатите на Exxon Mobil като " шокиращи ". Според него равнището на продукцията им е от голяма важност за осъществяването на значими планове. Американската компания е известна с това, че се концентрира върху разноските и приходите, само че към този момент слага на напред във времето увеличението на продукцията и откриването на нови находища в Гвиана.

Нийл Чапман, вицепрезидент и член на управителния съвет на Exxon, постоянно е изтъквал, че фокусът би трябвало да е ориентиран най-вече към качеството, а не към равнището на продукцията. Но в този момент вложителите желаят да видят растеж на производството. " Вече доста малко вложители могат да запазят самообладание в продължение на най-малко 5 години ", изяснява Синки. Нарастващото напрежение измежду вложителите към този момент се отразява на цената на акциите на Exxon, която доближава най-ниското си равнище от март 2016 година, когато петролът се търгуваше за 40 $ на барел.

Много от фирмите в петролната промишленост усилват продукцията си, вместо да свиват разноските. През второто тримесечие на тази година френският енергиен колос Total е нараснал продукцията си с 9% и доближава рекордни равнища.

BP с добре премислен ход

Вирендра Чаухан, анализатор в Energy Aspects, разяснява, че огромните инвестиции и наклонността за равномерен растеж на продукцията са стагниращи за бранша. Продукцията има голямо значение за подобряването на финансовите резултати и BP сподели, че осъзнава това. Голямата компания закупи бизнеса за рандеман на шистов газ в Съединени американски щати на BHP. Това е най-голямата договорка на BP през последните 20 години, която ще докара до фрапантно покачване на продукцията на английската група.

" Тези активи са значими за напъните на BP да резервира сегашните си равнища на продукция до 2025 година ", споделя Алиса Лукаш, анализатор в Rystad Energy. Тя прибавя, че добитият бизнес ще генерира 10% от продукцията на BP.

Някои опасения

Кристиян Малек, шеф в JPMorgan, отговарящ за анализите в енергийния бранш, разяснява, че всички са считали, че продукцията ще спадне съществено още през 2014 година, когато играчите в сектора са свивали разноските си. Но Малек отбелязва, че до момента в който цената на петрола се възвръща до предходните си равнища от над 70 $ за барел, фирмите и вложителите стартират да трансформират фокуса си към повишението на продукцията. " С изключение на Exxon Mobil множеството енергийни колоси демонстрират, че могат да усилват продукцията си с бързи темпове даже и с по-малко вложения по отношение на преди ", прецизира той.

Въпреки това Малек показва и някои свои опасения. Той се аргументира, че някои изследвания демонстрират, че растежът на продукцията е предизвикан от някои газови полета, множеството в Съединени американски щати, както и от краткосрочни вложения. Според него не е ясно дали американската продукция на шистов газ ще успее да генерира такива равнища в дълготраен проект.

Изпълнителният шеф на Shell Бен Ван Вюрден разяснява преди седмица, че по-големите вложения в продукцията са нужни, само че посочи, че е значимо да има сигурност, че вложенията " ще се отплатят в бъдеще ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР