Евтиния: Токът 5 стотинки с панел на покрива. Изплаща се

...
Евтиния: Токът 5 стотинки с панел на покрива. Изплаща се
Коментари Харесай

Евтиния: Токът 5 стотинки с панел на покрива


Евтиния: Токът 5 стотинки с панел на покрива. Изплаща се от 7 до 10 години, инсталацията работи до 25 лета. Инвестициите в слънчеви панели върху покрива е примамлива опция за семействата да понижат разхода си за ток, изключително след изваждането им на свободния пазар от началото на 2026 година, както плануват измененията в закона за енергетиката.
От 5 до 10 стотинки за киловатчас би коствал приблизително токът от слънце, като себестойността му е изчислена приблизително за 25 години, колкото се употребяват слънчевите панели. Това стана ясно на конгрес за финансиране, вложение и кредитиране на зеления преход на стопанската система и енергетиката в София.

Предизвикателство пред битовите и небитовите консуматори е високата цена на инвестицията в слънчеви панели. Не всички вложители са осведомени със стъпките за създаване на ВЕИ мощността и с действителните разноски. „ Идват клиенти, които не са си създали сметката и когато научат действителната цена, се отхвърлят “, разясниха участници във форума.

Инвестиционният развой е сложен изключително за дребни централи за лични потребности и за искащите да продават ток в мрежата, само че ситуирани в отдалечени от мрежата парцели. Пречка е и високата цена на батериите, които да се комбинират със слънчевия енергиен източник, който да натрупва ток за времето от деня без слънце.

Инвестицията в акумулатори е двойно по-висока, в сравнение с във фотоволтаика.

Над 7-8 години е реалистичният период за погашение на вложенията във фотоволтаична централа. Над 10 години още трябват за батерията според от самоучастието на клиентите.

Банки са подготвени да кредитират вложения във фотоволтаици. Още повече че имаме към този момент такива финансови институции, които сами са си поставили слънчеви кафези на покривите.

Проучване за потребителските настройки за третото тримесечие на 2023 година измежду 554 интервюирани демонстрира, че 41% от тях избират банка съгласно нейната сигурност и непоклатимост, двойно по-малко или 21% – вземат решение къде да вложат парите си съгласно размера на лихвите, бе обявено още на финансовия конгрес.

Доходността би трябвало да бъде над 2% годишна рента, с цел да сложат пари в банка. Водещ фактор при вложенията са атрактивност, лихви и такси.  Потребителите избират при заемите лихвата да е непрекъсната – за 5 години, вместо плаваща, даже да е по-малка.

През първото тримесечие на годината бизнесът и потребителите са очаквали 15-20 % инфлация, в този момент те предвиждат 5-10%. Около 1 % нарастване на лихвения % по заемите чакат множеството от потребителите, демонстрира изследването. Хората предвиждат, че лихвите по депозитите няма да се покачат.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР