Евтин шопинг и бум на наши туристи в Турция. Колони

...
Евтин шопинг и бум на наши туристи в Турция. Колони
Коментари Харесай

Хиляди българи ходят да пазаруват в Турция заради поевтинелите стоки

Евтин шопинг и взрив на наши туристи в Турция. Колони от български коли задръстват пътя към южната ни съседка, а задачата – да се изпълнят багажниците с поевтинелите артикули в Турция. Заради срутва на турската лира цените там са фрапантно по-ниски. Има ли риск българският пазар да бъде залят от евтини и ниско качествени турски артикули и храни и какъв брой по-изгодно е да се пазари и почива при съседите?
През последните месеци сривът на турската лира трансформира градове като Одрин, Истанбул, Чорлу в прелъстителен център за извършване на покупки, а почивката при съседите става все по-атрактивна. Само през първите шест месеца на годината към милион българи са посетили южната ни съседка. Най-много са пътуванията към Истанбул и Одрин, предава Нова телевизия.

Стокообменът сред България и Турция е сериозен - от хранителни артикули, през строителни материали, до електроуреди. Статистиката демонстрира, че Турция заема четвърто място в българския експорт. През последните месеци 70% от туристите в Одрин са българи, а от всеки ъгъл се чува наша тирада. Евтината лира трансформира Одрин в обичана дестинация на хиляди българи от прилежащите Хасково, Харманли, Свиленград и Пловдив. Най-изгодно алъш веришът за българите излиза при плодовете, зеленчуците, маслините, зехтина, питателните артикули, сладкишите и ядките. При някои от тях цените са с пъти по-ниски от пазарите у нас, а след пазарлък плодовете, да вземем за пример, се купуват и за стотинки кг.
Евтино се пазарят и перилни препарати, текстил, облекла, козметика и медикаменти. Затова българите щурмуват и хипермаркети, молове и аутлет центъра в сърцето на Одрин. Само за един неделен ден в локалния мол влизат 55 хиляди клиенти. Повечето препарати за пране и почистване са най-малко два пъти по-изгодни. 10 кг прахуляк за пране намираме за 47 лири – 14 лева У нас излиза близо 40 лева – три пъти по-евтино. Туба омекотител – за 8 лири (2,4 лева.), а шампоан – за 6 (1.8 лева.). Дънки могат да се намерят за 10 лева, пуловери и ризи – от 12 до 20 лева На сметка излизат и марковите облекла в мола и аутлета.
Всеки уикенд в центъра на Одрин паркират десетки рейсове с надпис „ инцидентен превоз”. За 15 лева бусове транспортират хората от прилежащите български градове и ги оставят за шопинг по 6-7 часа, след което още веднъж потеглят към границата. Ефектите от евтината лира към този момент усещаме и у нас.
Производителите, които до момента изнасяха артикули към съседите на юг, регистрират с пъти по-малко поръчки от началото на годината. В същото време евтини турски артикули стартират да заливат пазарите у нас. Това може да принуди българските производители също да понижат цените.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР