Евтаназирането на животни в ямболското село Шарково временно е спряно.

...
Евтаназирането на животни в ямболското село Шарково временно е спряно.
Коментари Харесай

Над 3 хил. умъртвени животни, евтаназията в Ямболско за момента е спряна

Евтаназирането на животни в ямболското село Шарково краткотрайно е спряно.

Жива верига пази последното стадо в селото, което не е умъртвено, заяви БНР.

Протестиращите не позволяват ветеринарите и изчакват анулация на заповедта на изпълителния шеф на Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) Дамян Илиев за умъртвяването на животните.

Сред протестиращите е и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Тя е поискала публично документи, на база на които се убиват животните.

Нинова съобщи, че е разговаряла с основния прокурор Сотир Цацаров и е поискала от Министерство на вътрешните работи полицията да се отдръпна, с цел да не се стига до конфликти.

"Пускаме незабавно тъжба до Прокуратурата, с която желаеме прекъсване на заповедта за изтребване на животните. Тук съм с народните представители от района и няма да си тръгнем, до момента в който не се обясни истината ", сподели още тя.



Стопаните настояват че животните са здрави и нямат позитивни проби в стадата.

Според условията обаче всички животни би трябвало да бъдат унищожени, изясни съветникът на министъра доктор Янко Иванов.

"Всички заболели, контактни и животни, за които има заплаха да са били в допир с вируса, подлежат на заличаване, тъй като те в един или различен миг могат да заразят други животни, по този начин ще се проточи ", съобщи той пред БНР.

Не е ясно по кое време обстановката ще се успокои. В селото остава да бъдат умъртвени още към 300 животни.

Досега бяха евтаназирани над 3 хиляди овце и кози.

След Воден, Крайново и Странджа, ямболското Шарково е четвъртото село, в което се организира евтаназия поради позитивни проби на болестта чума, доказани във френска референтна лаборатория.
 Това е баба Дора. Нейната история трогна хиляди хора в обществените мрежи Това е баба Дора. Нейната история трогна хиляди хора в обществените мрежи
Собствениците на животните, подкрепяни от разнообразни организации, бяха блокирали пътя към обитаемото място и провеждат по-късно през днешния ден митинг пред президентството в столицата.

Министърът на земеделието Румен Порожанов даде обещание от понеделник да се изплащат обезщетения в размер на повече от 200 лева на животно. Министърът се ангажира, че в случай че има стопани, които не желаят да получат средства като отплата за евтаназираните животни, ще им бъдат обезпечени идентични животни, които да отглеждат откакто бъдат изпълнени ограниченията за биосигурност в засегнатите общини.

Животновъдите обаче са обезпокоени, че поминъкът им е жертван, защото са в рисков регион.

Тревога в Страсбург за българската крава Пенка

Животновъдите затварят пътища, желаят оставки. Министърът несъгласен

Порожанов изясни, че евтанизирането се прави в осъществяване на европейските и международни ветеринарни ограничения, които България се е задължила да съблюдава.

Според него, в случай че не се подхващат бързи ограничения, има заплаха болестта да се популяризира в други общини и области и на България да бъдат наложени ограничавания за експорт на артикули от овце и кози – мляко, сирене, месо.

Представители на Вътрешна македонска революционна организация ще посетят Болярово и с. Шарково,

оповестиха от пресцентъра на партията.

Решението им е било подбудено от напрежението, което ескалира в района след открити гнезда на африканска чума по дребния преживен добитък.

"По разпоредбите на Общността единственото решение в такива обстановки е хуманно умъртвяване на животните за предварителна защита от разпространяване на епидемията. Това извади животновъдите на улицата и сътвори съществено напрежение, което ескалира с всеки ден. Ето за какво Ангел Джамбазки и депутатът от ПГ "Обединени патриоти " от квотата на Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди взеха решение да ги посетят, с цел да видят на място с какво може да се помогне на потърпевшите хора ", показват от Вътрешна македонска революционна организация.

За още настоящо наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР