Евтаназираха животни и в никополското село Новачене след откритото ново

...
Евтаназираха животни и в никополското село Новачене след откритото ново
Коментари Харесай

Африканската чума по свинете: Продължава евтаназирането на животни

Евтаназираха животни и в никополското село Новачене след откритото ново огнище на африканска чума по свинете.

В парцел в село Новачене беше доказан новият случай на африканска чума по свинете. Стопаните сами са поискали домашното им прасе да бъде изследвано, защото заболяло.

Снимка: bTV
Втората позитивна проба на заболяването в Никополско върна ветеринарните управляващи в изходно състояние.

„ Хората към този момент работят трети ден в пределно напрежение, виждате, че вършим всичко допустимо, само че болестта е от подобен вид, че мъчно се ограничава”, съобщи доктор Иван Йорданов, шеф ОДБХ – Плевен.

Снимка: bTV
В Новачене инфектираното животно е на семейство Стефанови. Тази заран то беше измежду първите евтаназирани дружно с прасетата на съседа Ивайло.

Тяхната проба е негативна, само че в тази ситуация с чумата това е без значение.

„ Казват ми по този начин: Едно да има позитивно, всички се избиват. Аз запитвам: Защо не ми позволиха да си ги заколя, в случай, че прасетата ми са 80-100 кила, да ги изядат моите деца и аз да си ги изям, вместо да закупувам от магазините боклуците”, изясни Ивайло Иванов.

Снимка: bTV

Така стопаните изклали животните и за евтаназиране не остана съвсем нищо.

„ Те са осведомени, облеклата, с които са клали, да бъдат изгорени, да не бъдат изхвърлени в контейнерите”, съобщи Валентин Иванов, кмет на Новачене.
Янко Иванов: Чумата по свинете може да докара до загуби за милиони Болестта не е рискова за хората, само че може да е пагубна за стопанската система, означи зам.-министърът
Заразеното месо не е рисково за консумация, все пак в предаването „ Тази събота” заместник-земеделският министър предизвести.

„ Тези свине, те не са прегледани от никакъв доктор, може да носят всевъзможни други заболявания, може да са позитивни за трихинела, за всевъзможни други заболявания, и прибирайки го, те си основават един сериозен здравен риск”, изясни Янко Иванов, зам.-министър на земеделието.

Снимка: bTV

С цел секване на заболяването на входовете и изходите на селото през целия ден се извършваше стерилизация на транспортните средства.

Стопаните с евтаназираните животни се надяват на помощ от страната, а задачата на управляващите е да лимитират оптимално разпространяването на вируса.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР