Евстатий бил уважаван военачалник в римската армия по времето на

...
Евстатий бил уважаван военачалник в римската армия по времето на
Коментари Харесай

Честваме паметта на светите мъченици Евстатий-Плакида и семейството му

Евстатий бил почитан пълководец в римската войска по времето на император Траян и се казвал Плакида. Той стигнал до християнската религия по превъзходен метод. Когато един път бил на лов за елен, Плакида видял кръст сред рогата на животното и чул глас, който го призовавал към същинската религия в Христос, потърпевшия на кръста Спасител. Така Плакида повярвал и се кръстил с името Евстатий, което значи здрав, непреклонен. Повярвали и се кръстили също брачната половинка му Татяна, която се нарекла Теописта, т.е. вярна на Бога, както и двете им деца Агапий и Теопист.

Когато император Траян научил, че неговият добър пълководец е приел християнството, го лишил от високия боен чин и го изпратил в заточение дружно с цялото му семейство. По пътя обаче Евстатий бил разграничен от брачната половинка и двете си деца. Той доста тежко понесъл разлъката със фамилията си, само че не можел нищо да направи, с изключение на да се моли на Бога за Неговата благосклонност.

Години по-късно, когато императорът бил в огромни военни усложнения, той си спомнил за своя най-способен пълководец. Затова го върнал на работа и Евстатий с огромната си смелост и военни умения съдействал доста за успеха. А за своя огромна изненада по Божия благосклонност той намерил фамилията си и със сълзи благодарил на Бога за тази огромна наслада.

Наследникът на Траян обаче, император Адриан, незабавно почнал преследвания на християните. Той изискал и Евстатий да участва на жертвоприношенията на езическите богове. Но доблестният Христов боец уверено отказал и тогава той, и фамилията му били изтезавани. В ужасните мъчения в душите им укрепвала само тяхната обич към Христос. Накрая Евстатий и фамилията му били изгорени живи. Това станало в 117 година след Христос, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР