Еврозоната в никакъв случай не е мираж и няма да

...
Еврозоната в никакъв случай не е мираж и няма да
Коментари Харесай

Заместник-министър Методиев: Еврозоната не е мираж и няма да остане мираж

" Еврозоната никога не е мираж и няма да остане мираж “, това съобщи заместник-министърът на финансите Методи Методиев в изявление за предаването „ Събуди се “ по Нова телевизия.

Повод за това е изказването на министъра на финансите Росица Велкова от през вчерашния ден, че България ще отсрочи целевата си дата за влизане в еврозоната.

По думите на заместник-министъра ние, като страна, би трябвало да осъществим промените, които сме поели като ангажимент и които бяха импортирани в Народното събрание като законопроекти, както и че би трябвало да има един по-устойчив тренд на понижаване на инфлацията, с оглед достигането на инфлационните критерии за влизане в еврозоната.

„ Правителството до момента е направило доста техническа и политическа работа, само че ние не отговаряме на тези два критерия. Народното събрание, с дейностите, които предприе във връзка с законодателната стратегия в последния месец на своето битие, самото то неодобрява своето решение за еврозоната от 27 октомври 2022 година “ – посочи Методиев.

Служебното държавно управление ще продължи работата си по техническата подготовка за приемане на еврото, това е и ангажимента с нашите европейски сътрудници от Европейска комисия и ЕЦБ, сподели още Методиев. И добави, че сега, когато имаме явен небосвод за резистентен тренд на понижаване на инфлацията, страната ни ще подаде искане за конвергентен отчет и оценка.

Според заместник-министъра на финансите идната целева дата за влизане в еврозоната е обвързвана с осъществяването на промените и с устойчивия тренд на инфлацията.

„ Надявам се идващият парламент да има тази евроатлантическа резистентност, с цел да се одобряват нужните закони. Проблемът при предходния парламент, във връзка с измененията в законите за еврозоната, ще стои и пред идващия, тъй като държавно управление е решено да внесе същите законодателни оферти, които не бяха признати. Затова политическият хайлайф би трябвало да има ясната визия накъде и с какви темпове желае да върви България по пътя на своята икономическа и политическа интеграция “ – безапелационен е Методи Методиев.

           
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР