Еврозоната трябва да се подготви за пускане на бъдещо дигитално

...
Еврозоната трябва да се подготви за пускане на бъдещо дигитално
Коментари Харесай

ЕЦБ ще започне тестове за бъдещо дигитално евро

Еврозоната би трябвало да се приготви за стартиране на бъдещо цифрово евро, зяави в петък Европейската централна банка (ЕЦБ), обявявайки идно начало на серия проби за тази цел.

" Трябва да имаме подготвеност да пуснем цифрово евро, в случай че това се окаже належащо ", показва в официално съобщение президентът на банката Кристин Лагард.

Дигиталното евро ще бъде електронна форма на валутата на централната банка, която сходно на банкнотите ще " дава опция на всички - както на семействата, по този начин и на фирмите - да правят всекидневни разплащания бързо, елементарно и при цялостна сигурност ", изяснява институцията. Електронното евро ще съществува паралелно с наличните пари и няма да ги замества, прецизира ЕЦБ, твърдейки, че при всяко състояние ще продължи да емитира банкноти и монети.

В известието на ЕЦБ съвсем в прав текст се признава, че една от главните аргументи за напъните за въвеждането на цифрово евро е то да е в контраст на криптовалутите.

Инициативата се афишира в миг, когато потреблението на пари в брой в еврозоната мощно понижава вследствие на пандемията от Covid-19, по-специално в Германия, която е мощно привързана към традицията да се заплаща с банкноти и монети.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР