Еврозоната ще изпадне в рецесия тази зима, предупреди ЕС, след

...
Еврозоната ще изпадне в рецесия тази зима, предупреди ЕС, след
Коментари Харесай

ЕС със зловещо предупреждение за рецесия през зимата

Еврозоната ще изпадне в криза тази зима, предизвести Европейски Съюз, откакто Брюксел увеличи прогнозите за инфлацията през 2022 и 2023 година поради високите цени на силата, предава БГНЕС.

Европа се съвзема от икономическите разтърсвания, провокирани от войната в Украйна, която подхрани скока на цените на силата и засегна портфейлите на потребителите в целия континент.

Европейски Съюз съобщи, че нарасналата неустановеност и разноските " се чака да тласнат " еврозоната и множеството от държавите-членки на блока към криза през последното тримесечие на тази година.

" Свиването на икономическата интензивност ще продължи и през първото тримесечие на 2023 година Очаква се растежът да се завърне в Европа напролет ", съобщи Европейската комисия.

" С мощни насрещни ветрове, които към момента задържат търсенето, икономическата интензивност ще бъде слаба, като през 2023 година растежът на Брутният вътрешен продукт ще доближи 0,3%. "

Неблагоприятната прогноза пристигна в миг, когато комисията внезапно увеличи прогнозите си за инфлацията през тази и идната година.

Тя съобщи, че за 2022 година инфлацията в еврозоната се чака да възлезе на 8,5 %, което е с един пункт повече от предходната прогноза, и на 6,1 % през 2023 година, което е с два пункта повече от предходната прогноза.

" Инфлацията продължава да нараства по-бързо от предстоящото, само че считаме, че пикът е близо. Най-вероятно в края на тази година ", съобщи комисарят по стопанската система на Европейски Съюз Паоло Джентилони.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР