Еврозоната ще доведе до тласък на доходите, коментира председателят на

...
Еврозоната ще доведе до тласък на доходите, коментира председателят на
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Еврозоната ще даде тласък на доходите

Еврозоната ще докара до подтик на приходите, разяснява ръководителят на КНСБ Пламен Димитров. Това се случи по време на последния панел " Еврозоната - увеличение на приходите и изгодите за бизнеса " на конференцията

Конференцията, на която 3eNews медиен сътрудник, е проведена от Dir.bg, КРИБ и Агенция за поощряване на МСП за да показа изгодите и преимуществата от влизането на България в еврозоната. Най-големите страхове са на хората, тъй като и сега приходите ни са 52% от средноевропейските. Затова мнението на синдикатите може би в този спор е толкоз значимо, тъй като те малко или доста отразяват мнението на работещите в България. Категорично Пламен Димитров от КНСБ съобщи, че КНСБ постоянно е била систематичен и неотклоняващ се последовател за евроинтеграцията на България и влизането на страната в еврозоната. Тя постоянно е била такава даже и по време на тежкия потрес, за който приказва някогашният финансов министър Пламен Орешарски при приемането на валутния ръб и метода, по който това се случи.

Пламен Димитров даде три отговора на въпроса на въпросите по кое време приходите ще се усилят най-малко с тази скорост, с която се движи (конвергира) растежът на стопанската система. Той акцентира, че приходите нарастват последните години като се изключи последната. Това обрисува явен проблем, който налива в допълнение вода в мелницата на всички скептици на влизането ни в еврозоната.

Но има няколко значими неща, които той разяснява. Данните на Евростат демонстрират приблизително 0,3 процентни пункта растеж на инфлацията приблизително при страните след присъединението. Ако кажем на хората, че няма да инфлация, няма да е правилно, при някои артикули тя ще е по-голяма изключително при по-бързо оборотни артикули, сподели Пламен Димитров. Кафе и минерална вода ще нарастнат повече. Но при всички страни, включили се към еврозоната и това се вижда най-ясно при балтийските страни за разлика от страните от Централна и Източна Европа, които не са вътре е, че има съществено развиване и растеж в приходите. Особено годно е това за две от балтийските страни, които също сходно на България бяха във валутен ръб. Влизането в ерозоната ще даде подтик на приходите и ще подтиква конкурентоспособността, акцентира Пламен Димитров.

Като приказваме за минималната заплата и диалозите сега за увеличение на минималната работна заплата в България, ами минималната работна заплата Латвия е 500 евро, в еврозоната няма страна с минимална заплата под 500 евро, сподели Димитров.

На последващо място, той разяснява, че продуктивността ни е най-ниска, само че не толкоз ниска колкото са ни ниски приходите. Латвия е с малко по-висока продуктивност, само че с доста по-високи заплати, изясни ръководителят на КНСБ.

Инфлацията няма по какъв начин да стане по-висока от към половин процентен пункт в годината на влизането, сподели още Димитров. Трябва да обясняваме всички, обществените сътрудници, медиите, Неправителствени организации са длъжници, само че и властта е дебитор с запас, не става дума, че желаеме пари, стана ясно по думите му. Политиците се сменят, само че синдикати и бизнес остават онази устойчива котва и на нас би трябвало да ни се даде опцията да създадем акцията за влизането в еврото същинска, няма я досега в действителност, приключи ръководителят на КНСБ.


 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР