Еврозоната почти сигурно навлиза в рецесия, тъй като проучванията показват

...
Еврозоната почти сигурно навлиза в рецесия, тъй като проучванията показват
Коментари Харесай

Ройтерс: Европа върви към рецесия

Еврозоната съвсем несъмнено навлиза в криза, защото изследванията демонстрират задълбочаване на рецесията с разноските за живот и мрачни вероятности, които карат потребителите да не вършат разноски, написа организация Ройтерс, представена от БГНЕС.

Макар че съгласно изследванията се следи известно намаляване на ценовия напън, той остава висок и Европейската централна банка е под напън, защото инфлацията е над четири пъти по-висока от целевата ѝ стойност от 2%, достигайки рекордните 9,1% през предишния месец.

Тя е изправена пред вероятността да увеличи нападателно лихвените проценти, тъкмо когато стопанската система навлиза в спад. 

Клаас Нот от ЕЦБ може да поддържа повдигане на лихвите със 75 базисни пункта идната седмица
Повишаването на разноските по заемите би нараснало още повече неволите на задлъжнелите консуматори, само че все пак в анкета на Ройтерс от предходната седмица съвсем половината от интервюираните икономисти обявиха, че чакат

невиждано покачване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ със 75 базисни пункта тази седмица, а съвсем толкоз предвиждат покачване с 50 базисни пункта.

Въпреки тези упования еврото спадна под 99 щатски цента за първи път от 20 години насам, откакто Русия съобщи, че доставките на газ по главния ѝ газопровод за Европа ще останат затворени за неопределен срок.

Цените на природния газ на континента се покачиха с 30%, което породи опасения за дефицит и ускори упованията за криза и тежка зима, защото предприятията и семействата са наранени от високите цени на силата.

Окончателният формиран показател на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global, който се преглежда като индикатор за положението на стопанската система, спадна до 18-месечно дъно от 48,9 пункта през август по отношение на 49,9 пункта през юли, което е под предварителната оценка от 49,2 пункта. Всичко под 50 значи стесняване.

" Проучванията на PMI алармират, че еврозоната навлиза в криза по-рано, в сравнение с смятахме до момента, отпред с най-голямата си стопанска система Германия, и в този момент виждаме, че еврозоната се " радва " на по-дълга, тримесечна криза ", съобщи Питър Шафрик от Royal Bank of Canada.

" Преразглеждането се дължи основно на развиването на цените на силата, които даже след отстъплението си през последните дни остават високи и което значи, че въздействието върху разноските на семействата ще бъде по-голямо, в сравнение с чакахме до момента. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР